Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: BB8 ATRAX CLONE  (Przeczytany 23434 razy)

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #45 dnia: 01 Czerwca 2012, 10:58 »
Muszę znaleźć tego BB8 (kurczę.. to parę lat temu było) i go oblukać. Może i schemat poprawię, hehehee \"\"  Dobrze, że ktoś zachowuje czujność ;)  (@Suchy)

A rzeczywiście - 100n to raczej nie mogło tam być. Schemat to "reuse" innego (IDE na GALu i 646-ce) a tam 100n było parę :P
-profil nieaktywny-

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #46 dnia: 01 Czerwca 2012, 11:02 »
Muszę znaleźć tego BB8 (kurczę.. to parę lat temu było) i go oblukać. Może i schemat poprawię, hehehee \"\"  Dobrze, że ktoś zachowuje czujność ;)  (@Suchy)

A rzeczywiście - 100n to raczej nie mogło tam być. Schemat to "reuse" innego (IDE na GALu i 646-ce) a tam 100n było parę :P   No i oczywiście I/O2 \"\"

Ale jak działa BBv8 to dobrze przecież opisałem \"\" (http://www.c64power.com/forum/index.php?action=vthread&forum=3&topic=1427)
-profil nieaktywny-

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #47 dnia: 01 Czerwca 2012, 14:31 »
@KB777, nie musisz juz oblukiwać, poprawimy. Tam coś Ci się z numeracją pinów expansiona pokopsało z pośpiechu i tak na pewno nie może być (nie tylko I/O2 jest źle). \"\"

... a jeśli chodzi o Twój opis to jest jak najbardziej OK z drobną poprawką, akurat w przypadku BB8 na stałe do masy jest /CS (20 pin), a /OE służy do otwierania magistrali danych EPROMA. /ROMH może być widziany również w obszarze BASICa ($A000-$BFFF) w trybie bankowania szesnastokilobajtowego (czyli domyślnego dla BB8).

cytuję:
Ale... oto moje spostrzeżenia:  1. A0-A13 C64 idzie do A0-A13 EPROMU.  2. /G EPROMU jest aktywne dla /ROML ($8000-$9FFF) i /ROMH ($E000-$FFFF), /OE EPROMU n 
a stałe na masie. 3. A teraz najciekawsze... W obszar I/O-2 ($DFxx) wpięty jest rejestr 4 bitowy, ale jego linie danych podpięte
 są do... A0..A3. Aktywacja - przez zapis w obszar I/O-2. Co się zapisuje do I/O-2  
- nie jest ważne, ważny jest adres pod który się pisze. A0 -> /EXROM (cart. slot) A1 -> /GAME (cart. slot) A2 -> / A14 (EPROM) A3 -> / VPP (EPROM) Nie sprawdzałem czy BBv8 zmienia /EXROM i /GAME (hehehe... może pracuje w tzw. tryb
ie Ultimax ?). Po cholerę jest coś podłączone do VPP - nie wiem. Programować EPROMu z VPP 5V si
ę nie da :P

W opisie nie wspomiałeś o tym ,że cart bootuje się od najwyższego banku w dół. Chyba pierwszy wegi to wyłapał, dzięki "macaniu" carta i oblukiwaniu softu tam, zawartego w celu zrobienia CRT dla VICE (opis tegoż macania znajdziecie w arcie wegi'ego o czym juz wczesniej wspominałem - polecam przeczytać). Ja natomiast wyżej napisałem dlaczego tak się dzieje. BB8 może pracować we wszystkich możliwych trybach bankowania (łącznie z ULTIMAX), tak jak opisałem to szczegółowo w tym wątku, ale trochę wczesniej. Natomiast co się tyczy tego Vpp, to jest to adres A15 (zresztą jak już wiesz o tym), ale dla pamięci 64KB (27512) - takie rozwiązanie na wyrost, ale dzięki temu teraz możemy fajnie pomodować tego carta! \"\" \"\"

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #48 dnia: 01 Czerwca 2012, 17:30 »
OKi... dobra jest - symbol Epromu który wziąłem nie miał /CS i /OE ale /G i /E
8-ka 175ki (GND) jest do 20-ki Epromu - czyli do /E (tzn. /CS). No i /G jest sterowane - czyli /OE. Hehehee.... pomyliło mi się w opisie (różnica w przyjętych nomenklaturach), schemat akurat OK w tym przypadku był.

Swoją drogą - ciekawe jakie były plany co do rozwoju BBv8 - bo widać, że był "przyszłościowy"

BTW - któryś z BB wydawało mi się, że miał Dot Clock podciągnięty do Epromu do jakiejś nóżki N.C. (chyba dla przysłowiowych "jaj").   Muszę odgrzebać "kolekcję" kartów ;)
-profil nieaktywny-

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #49 dnia: 01 Czerwca 2012, 18:16 »
KB777:
Swoją drogą - ciekawe jakie były plany co do rozwoju BBv8 - bo widać, że był "przyszłościowy"

... no właśnie, ciekawe co wtedy kombinowali w zamyśle na przyszłość (pewnie miał to być również uniwersalny cart do gier jednoplikowych - coś jak UCart, aż się prosi o to w trybie 4x16KB). Teraz my przejmujemy pałeczkę i chociaż będą to kotlety odgrzewane,  ale na pewno nieszkodliwe (a może nawet komuś przypadną do gustu)! \"\"

PS @wegi gdzie TY tam przepadłeś, skoro Cię tu nie ma? \"\"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #50 dnia: 01 Czerwca 2012, 18:51 »
Mam na zbyciu jednego BB8 z Atrax'u ale bez przycisku reset, wcięło. Próbowałem za sugestią kogoś tutaj z forum wpakować tam diodę, ale za krótka :D:D:D  Jeżeli ktoś bardzo potrzebuje np. do modyfikacji pod kątem opisywanych tutaj właściwości, to z chęcią zamienię za jakiegoś carta firmy MIAN.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #51 dnia: 01 Czerwca 2012, 18:58 »
@V-12, nie pozbywaj się BB8 bo za chwilę będą fajne mody tegoż carta, dobrze radzę. \"\"

PS Przycisk RESET dopakuję do przesyłki, tylko nie wiem co masz na myśli: ten "pipek" plastykowy (robi się go w parę minut z poxiliny, a jak chcesz to oryginalny mogę Ci zapakowac), mikroswitch, czy jedno i drugie?

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #52 dnia: 01 Czerwca 2012, 22:52 »
Ten "pipek". :D
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #53 dnia: 02 Czerwca 2012, 14:18 »
Joł - robi się super ciekawie - ja nie przepadłem tylko trochę zajęty jestem i piszę własne crunchery, porównuję badam... \"\"

@kb777 tej fotki niby oceanica nie poprawię opisu bo ja nie mam tam dostępu

btw - na cholerę BB8 miałby być ultimax?

@suchy - opisz dokładniej jak działa tryb ultimaxa i czy jest sens wykorzystywania go bez dodatkowego ramu? (AR)
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #54 dnia: 02 Czerwca 2012, 16:23 »
wegi:
btw - na cholerę BB8 miałby być ultimax?

@suchy - opisz dokładniej jak działa tryb ultimaxa i czy jest sens wykorzystywania go bez dodatkowego ramu? (AR)

ad 1

Akcentowaliśmy to juz z KB777. Chodzi o to że PCB ATRAXu, obsługujące BB8, zostało zaprojektowane bardziej uniwersalnie (na "wyrost"), dlatego płytka od BB8 jest taka interesująca do modowania! Konkretnie, w BB8 można sterować niezależnie liniami GAME, EXROM, a więc jest możliwość ustawiania dowolnej konfiguracji pamięci komcia.

ad 2

opis trybu ULTIMAX: TUTAJ

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #55 dnia: 02 Czerwca 2012, 22:57 »
BB8 mod nr 1

Na początek proponuję taki sobie bajerek, czyli ALL in ONE, BlackBox v8 i Super Mian Box III w jednym carcie. \"\"

Dla PCB BB8 ATRAXa (oznaczonego na płytce MaPePa) można to zrobić na trzy sposoby (dwie pierwsze metody wymagają wylutowania oryginalnej pamięci carta):

1/ Wymieniamy TYLKO EPROMa z 27C256 na 27C512 i nic więcej nie zmieniamy w hardware. Cart będzie miał teraz cztery banki po 16KB (poprzednio miał 2 x 16KB) Oczywiście nowy EPROM musi być  zaprogramowany przed wymianą pamięci binem: BB8&SMB3.BIN (link do archiwum binów poniżej). Plik bin przygotowałem tak, że BB8 zajmuje górne 32KB, a SMB3 dolne 32KB pamięci 27C512, więc bez żadnych zmian w sofcie, cart uruchomi się nam po POWER/RESET komcia tylko jako  BB8. Żeby miec teraz dostęp również do Super Mian Boxa III to trzeba softa poprawić i tu jesteś WEGI potrzebny \"\" . Trzeba zrobić proste menu z wyborem BB8, albo SMB3 (ciasno tam jest, ale może gdzieś wciśniesz takiego sysopa \"\" ). Krótko mówiąc po POWER/RESET komcia ma się uruchomić nie BB8, ale nasza procedurka wyboru (wektor startu procedury w czwartym banku w miejscu wektora startu BB8)..

Bankowanie ( STAxxx) dla procedury przełączania BB8-SMB3:

$DF00 - załączenie widoczności (teraz z 27C512) czwartego banku (to samo co po POWER/RESET komcia), gdzie się znajduje początek procedury startu BB8
oraz ma się znajdować wektor startu procedury wyboru (zmiana wektorów przed CBM80).
$DF08 - załączenie widoczności drugiego banku (dla 27C512), gdzie się znajduje początek procedury startowej SMB3

Jak znajdziesz chwilkę, to zerknij do binów, czy to nie za dużo roboty!  ;) bo trzeba dodatkowo jakoś przemysleć co począć z opcjami RESET+ klawisz (dla BB8 i SMB3)?

2/ Podobnie jak w pierwszej metodzie wymieniamy EPROMa, tylko noga 1 pamięci (A15) ma być lekko odgięta - nie lutujemy jej w płytkę (ewentualnie tniemy ścieżkę), bo do tej nogi/ścieżki lutujemy prosty układ hardware'owego przełączania banków: dolne lub górne 32KB pamięci 27C512, czyli przełączamy SMB3 albo BB8 mechanicznie za pomocą przełącznika. Druga sekcja przełacznika to mój wynalazek najprostszego, automatycznego resetu w trakcie przełączania (mozna pominąć, stosując przełacznik jednosekcyjny, ale po przełączeniu, trzeba reset robić przyciskiem carta).  

\"BB8mod1-2\"

Trzecią metodę dla BB8 mod. 1 opiszę nastepnym razem.

BINY 1

Archiwum BINY 1 zawiera:
BB8.BIN - wsad dla Black Box v8 (27C256)
SMB3.BIN - wsad dla Super Mian Box III (27C256)
BB8&SMB3.BIN - wsad dla ALL in ONE (27C512) dla BB8 mod. 1-2 z przełącznikiem (w mod. 1-1 uruchomi się tylko BB8 - może wegi dopisze to co trzeba)

No i przypominam, że można zamiennie w BB8 zaprogramować sobie Super Mian Boxa III i odwrotnie. \"\"

@wegi , możesz już robić z Super Mian Boxa III plik CRT dla VICE - bankowanie takie samo jak dla BB8. \"\"

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #56 dnia: 02 Czerwca 2012, 23:14 »
Na MB poległem - bo on miał tam strasznie pomotane bankowanie tzn. uznałem go za mało atrakcyjnego aby poświęcać mu tyle czasu czy jestem w stanie przerobić go na Finala 3 do CRT - natomiast najprościej jeżeli to chodzi w tym hardware zrobić test podczas resetu wciśniętego CBM z tym nie powinno być problemu no i BTW czy ta procedura startowa jest w drugiej połówce drugich 32kb?
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #57 dnia: 03 Czerwca 2012, 02:07 »
wegi:
no i BTW czy ta procedura startowa jest w drugiej połówce drugich 32kb?

Przed chwilą sprawdziłem ("zamieszałem" mu trochę wektorami adresów). Wygląda na to, że wektor procedury startowej carta BB8 (dla 27C256) po POWER/RESET znajduje się dokładnie na początku drugiego (górnego) 16KB banku (czyli start carta metodą CBM80). Konkretnie adres początku procedury startowej karta (w aktualnie widzianym banku drugim) wynosi: $85A7. Po zmianie tego wektora: pojawia się czarny ekran  po załaczeniu komcia (zwiecha - nie pojawia się menu wyboru opcji BB8).

... czyli dla 27C512 (dla BB8 umieszczonego w górnych 32KB) będzie to początek drugiej połówki, drugich 32KB, czyli początek czwartego szesnastokilobajtowego banku EPROMa.

Dla Mian Boxa jest tak samo!

A więc zmienić wektor startu karta z $85A7 na taki adres (w zakresie widzianego banku 16KB), gdzie znajduje się relokator, przenoszący sysopa do np. pamięci ekranu -> tam start sysopa i wybór BB8 lub SMB3 poprzez zmianę banku carta, jesli wybrany SMB3 to zmiana banku 4 na 2: STA$DF08, jesli wybrany BB8 to nie zmieniamy banku (bo bank 4 jest po POWER/RESET) no i skok pod: $85A7. Tylko, czy się miejsce znajdzie na procki w carcie (relokator/sysop)?

To tak w uproszczeniu (sam start), tyle co laik w kodowaniu, taki jak ja, może powiedzieć na ten temat. \"\" Poprawcie mnie jak sie gdzieś pieprznąłem. \"\"

@wegi to tylko rozgrzewka do następnego moda BB8. \"\"

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #58 dnia: 03 Czerwca 2012, 13:51 »
wegi:
Na MB poległem - bo on miał tam strasznie pomotane bankowanie tzn. uznałem go za mało atrakcyjnego aby poświęcać mu tyle czasu czy jestem w stanie przerobić go na Finala 3 do CRT

Super Mian Box III  przy starcie pokazuje przez ułamek sekundy "widok" softa w pamięci ekranu i kolorowe paski na borderze, więc tak jakby był pocrunchowany (??). Może stąd problem z jego analizą i przeróbką na CRT?

@wegi, tak jeszcze looknąłem na kod hex BB8 (jakoś już nie mam cierpliwości, żeby deassemblować i analizować w assmie - starzeje się człowiek). No i może tak spróbować (banki w 27512 numeruję w moich opisach: 1, 2, 3, 4, a nie 0, 1, 2, 3 to tak żeby nie było wątpliwości):

Wygląda na to, że wolne miejsce w EPROMie (na końcu czwartego 16 KB banku, a więc od którego cart startuje po POWER/RESET) na relokator i prockę wyboru (sysop ;)  ) to:

-fizycznie w EPROMie: $FAF0 - $FB4F ; 96 bajtów (z ewentualnym hakiem) - zerknij do bina: bb8&smb3.bin
-w komciu widoczne w: $BAF0 - $BB4F ; czyli pod koniec 16KB banku czwartego eproma 27C512, widzianego oczywiście po RESET w zakresie: $8000-$BFFF

... co do innych miejsc, to nie jestem pewien, czy nie są to jakieś dane.

W związku z powyższym:

Wektor startu karta w adresie:

-fizycznie w EPROMie: $C000(LO), $C001(HI) z #$A7, #$85 (czyli adres: $85A7) zmieniamy na #$F0, #$BA ($BAF0, czyli początek startu relokatora sysopa)
-w komciu widoczne w: $8000(LO), $8001(HI) (początek aktualnie widzianego po RESET/POWER czwartego 16KB banku 27C512)

Sysop wyboru BB8/SMB3, po przeniesieniu do DRAMu (do pamięci ekranu, albo bufora magneta, jak się zmiesci) i uruchomieniu (tak jak wyżej pisałem), dla wyboru SMB3, zmienia 16KB bank carta na drugi po STA$DF08, a dla wyboru BB8 banku nie zmieniamy (czyli bez STAxxxx). No i skok do $85A7.

Chyba się nie kopsnąłem i mam nadzieję, że to zakmini. ;)  Dasz radę coś prostego wysmażyć (?) to "wbiję" do EPROMa i sprawdzę!

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #59 dnia: 03 Czerwca 2012, 19:57 »
Inaczej - czy w tej chwili te biny co podałeś działają na real hardware? Bo jestem nieco skonfudowany... i nie wiem od czego zacząć Tak MB jest pocrunchowany

Dwa pytania dla pewności:

Czy to działa na realhardware?

Czy po resecie zgłasza się ostatnia (4ta licząc od 1) 16kilobajtówka?

Potwierdź i oblookamy co sie da zrobić\"\"