Zassałem właśnie z csdb zipa, no i faktycznie warto by to uzupełnić o schemat, rysunek PCB, szczegółową tabelkę bankowania carta (którą podałem wyżej) i opis działania - opis BB8 byłby wtedy kompletny. Da się to jakoś poprawić i wrzucić w jedno miejsce, tam gdzie teraz wiszą te niepełne dane?? Bo szkoda byłoby to rozbijać na fragmenty!
A propos wczorajszego świerzbienia
. Mogę już opisać nowe smaczki na temat cartów pl. Otóż dzięki MianBoxom od
V-12 i górze EPROMów od
RAFa mogłem zapoznać się z tymi cartami i poeksperymentować z nimi. Okazuje się że Mian Box III to klon BB8 z niewielkimi zmianami układowymi. Opiszę to dokładnie (ze schematem i szczegółową tabelką bankowania Mian Boxa) i porównam z BB8, ale już w innym wątku. Tutaj tylko zdradzę (ciekawe czy ktoś już robił przede mną takie eksperymenty?), że EPROM z softem Mian Box III możemy sobie wstawić na płytkę carta BB8 i na nim odpalić MianBoxa i vice versa!
Wracamy jednak do tematu zasadniczego wątku.
wegi:
W BB8 dałoby się zapuścić BB4 bez przeróbek hardware - tylko kilka zmian w sofcie...
...
wegi, nie tylko
. BB8=MianBox III i jak napisałem wyżej, softy można w nich odpalać naprzemiennie (sprawdziłem). Z BB8 można zrobić TYLKO po wymianie pamięci z 27256 na 27512 uniwersalny cart (dla jednoplikówek - coś jak UCart) tylko z bankowaniem 4 x 16KB - trzeba jeno nowego sysopa napisać (ciekawe czego nikt wcześniej tego nie zrobił?). Po niewielkiej przeróbce BB8 (na bankowanie 8 x 8KB - polegającej na przecięciu paru ścieżek i zrobieniu kilku nowych krosów kabelkiem, a więc ŁATWIZNA) można odpalić w BB8 mojego UCarta z już istniejącym ucartowym sysopem (no może po niewielkich wręcz kosmetycznych zmianach w tymże sysopie). Rzecz jasna to nie wyczerpuje jeszcze wszystkich możliwych i ciekawych wariacji na temat BB8, ale o tym
kiedy indziej.