Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: BB8 ATRAX CLONE  (Przeczytany 23427 razy)

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Maja 2012, 19:31 »
Piękne dzięki Bago za bina (mam nadzieję, że zaraz dotrze, bo aż mnie ręce świerzbią, żeby coś sprawdzić \"\" ). Czekam na emaila, W sprawie 74139 i 74273 wyjaśnimy wszystko, tak żeby nie było żadnych wątpliwości.

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Maja 2012, 20:47 »
Suchy, ze świerzbem lepiej do lekarza się udaj ;).

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Maja 2012, 09:24 »
BagoZonde:
Odczyt tego eproma już dawno zrobiony. Pozbieram to wszystko do kupy tak jak już pisałem, chcę zrobić też dokumentację polsko-angielską i wrzucić na CSDB.

Od dawna wisi na CSDb, pomagałem Wegiemu ogarnąć temat i przetłumaczyłem komendy na englisz. .bin testowałem również na 1541U - śmiga bez zarzutu :D

http://noname.c64.org/csdb/release/?id=83725
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline BagoZonde

• Level 6
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Maja 2012, 11:38 »
Wisi wisi, ale bez pełnej instrukcji po angielsku, zasady działania i schematów PCB więc dorzucimy jeszcze więcej info ;).

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Maja 2012, 17:01 »
Zassałem właśnie z csdb zipa, no i faktycznie warto by to uzupełnić o schemat, rysunek PCB, szczegółową tabelkę bankowania carta (którą podałem wyżej) i opis działania - opis BB8 byłby wtedy kompletny. Da się to jakoś poprawić i wrzucić w jedno miejsce, tam gdzie teraz wiszą te niepełne dane?? Bo szkoda byłoby to rozbijać na fragmenty!

A propos wczorajszego świerzbienia \"\" . Mogę już opisać nowe smaczki na temat cartów pl. Otóż dzięki MianBoxom od V-12 \"\" i górze EPROMów od RAFa \"\" mogłem zapoznać się z tymi cartami i poeksperymentować z nimi. Okazuje się że Mian Box III to klon BB8 z niewielkimi zmianami układowymi. Opiszę to dokładnie (ze schematem i szczegółową tabelką bankowania Mian Boxa) i porównam z BB8, ale już w innym wątku. Tutaj tylko zdradzę (ciekawe czy ktoś już robił przede mną takie eksperymenty?), że EPROM z softem Mian Box III możemy sobie wstawić na płytkę carta BB8 i na nim odpalić MianBoxa i vice versa!

Wracamy jednak do tematu zasadniczego wątku.

wegi:
W BB8 dałoby się zapuścić BB4 bez przeróbek hardware - tylko kilka zmian w sofcie...

... wegi, nie tylko \"\" . BB8=MianBox III i jak napisałem wyżej, softy można w nich odpalać naprzemiennie (sprawdziłem).  Z BB8 można zrobić TYLKO po wymianie pamięci z 27256 na 27512 uniwersalny cart (dla jednoplikówek - coś jak UCart) tylko z bankowaniem 4 x 16KB - trzeba jeno nowego sysopa napisać (ciekawe czego nikt wcześniej tego nie zrobił?). Po niewielkiej przeróbce BB8 (na bankowanie 8 x 8KB - polegającej na przecięciu paru ścieżek i zrobieniu kilku nowych krosów kabelkiem, a więc ŁATWIZNA) można odpalić w BB8 mojego UCarta z już istniejącym ucartowym sysopem (no może po niewielkich wręcz kosmetycznych zmianach w tymże sysopie). Rzecz jasna to nie wyczerpuje jeszcze wszystkich możliwych i ciekawych wariacji na temat BB8, ale o tym \"\" kiedy indziej.

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Maja 2012, 18:50 »
Suchy
Dobre wiadomości \"\" Nie miałem Mian boxa w łapkach.
Jak zrobisz schemat  takiego uni karta, to przeniosę go do EAGLE.
Może bedzię więcej chętnych na takie uniwersalne pcb.

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Maja 2012, 19:24 »
Nie, nie nie zrozumieliśmy się chyba. Ten znak równości dotyczy softu zawartego w BB8 i MianBoxIII, bo są akurat kompatybilne. MianBoxIII (PCB - CartCom7a) z punktu widzenia hardware ma mniejsze możliwości od BB8, gdyż w tym pierwszym jest tylko dwubitowy rejestr sterujący cartem, przez co obsługuje pamięci do max. 32KB (27256) i tylko z bankowaniem 2 x 16KB. Natomiast BB8 (jak lukniesz na powyższy schemat) ma rejestr sterujący czterobitowy i dużo więcej możliwości uniwersalnego wykorzystania (nawet bez przeróbek). Więc to BB8 jest UNIWERSALNYM CARTEM (o czym KB777 dyskretnie napomykał i to mnie zainspirowało do pogrzebania w BB8), więc schemacik BB8 warto do EAGLA przenieść (chyba, że już ktoś to zrobił (?) - specjalnie długo nie szukałem w necie, więc nie wiem czy gdzieś już jest. Na stronie Jacka Soboli jest tylko schemat BlackBoxa 3). Jesli przeniesiesz do EAGLA równiez schemacik MianBoxa (który niebawem zapodam) to też będzie klawo, ja na stare lata nie mam już cierpliwości siedzieć przy kompie i "układać to z klocków" (wolę odręcznie machnąć - takie stare nawyki). \"\"

PS Zapodam różne wariacje na temat BB8, więc kilka schematów trzeba bedzie w Eaglu zrobić. \"\"

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Maja 2012, 20:07 »
suchy
Miałem na myśli możliwość degradacji takiego uniwersalnego pcb, do  zrobienia prostszego karta, np. typu mian box.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Maja 2012, 17:14 »
Suchy, mam coś a'la schemat BBv8 - tyle że w DXP :P
-profil nieaktywny-

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Maja 2012, 17:54 »
KB777:
Suchy, mam coś a'la schemat BBv8 - tyle że w DXP :P

...a jakiegoś "ludzkiego" konwerta zrobić sie nie da? \"\" Jakieś różnice są w porównaniu do wersji, którą zapodałem powyżej?

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Maja 2012, 17:59 »
Tak gwoli wyjaśnienia, suchy opisujesz Super Mian Box'a III. Zanim on powstał, były najpierw Mian Box'y bez przedrostka Super. Podejrzewam, że na podobnym PCB, ale nie będę swoich rozkręcał na potwierdzenie. ;) Bazowały na Black Boxie, chociaż tutaj nie mamy 100% potwierdzonych danych na ten temat. Gdyby ktoś był w stanie dotrzeć do współpracownika pana Janeczko z Wrocławia, to może byśmy coś więcej dowiedzieli się w tym temacie.

BagoZonde:
Wisi wisi, ale bez pełnej instrukcji po angielsku, zasady działania i schematów PCB więc dorzucimy jeszcze więcej info ;).

Dobry pomysł. Powątpiewam jedynie w sposób traktowania takiego "releasu" jako releasu scenowego. Warto ponadto zauważyć, że BB8 był produkowany także z reklamą Czajkowskiego, wyświetlaną nad tekstem scrolla.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Zawsze aktualne!

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Maja 2012, 18:27 »
V-12/Tropyx:
Podejrzewam, że na podobnym PCB, ale nie będę swoich rozkręcał na potwierdzenie. ;) Bazowały na Black Boxie, chociaż tutaj nie mamy 100% potwierdzonych danych na ten temat.

... sądzę, że masz rację, bo soft Super Mian Box III działający na PCB CartCom 7a (ta starsza wersja płytki tegoż MianBoxa) jest kompatybilny z softem z BB8, chociaż płytka PCB BB8, która jest w moim posiadaniu, ma dużo większe możliwości wykorzystania (tak chyba na wyrost) od tego pierwszego i porównywalne dopiero z PCB CartCom7g z tego nowszego Super Mian Boxa III (też pewnie była to taka wersja uniwersalno-rozwojowa firmy MIAN). Tyle, że CartCom7g jest już dupniasty do modów, bo ma na pokładzie tylko jednego GALa i EPROMa. Niebawem zapodam schemaciki obydwu MianBoxów, a może ktoś juz to rozrysowywał?

PS @V-12 , mam nadzieję, że dasz radę \"\" jeszcze troche poczekać na MianBoxy (?), bo chciałbym przy nich jeszcze chwilkę pomarudzić.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Maja 2012, 18:39 »
suchy:
PS @V-12 , mam nadzieję, że dasz radę jeszcze troche poczekać na MianBoxy (?), bo chciałbym przy nich jeszcze chwilkę pomarudzić.

Nie ma problemu, poczekam cierpliwie. Mam nadzieję, że dasz ogarnąć też drugi temat odnośnie magnetu ;). Na e-maila wyślę Ci zdjęcia PCB Mian Box'a III, ponieważ akurat widzę, że był już rozkręcany. Aczkolwiek nie wiem, czy jest sens, bo to PCB to Cart-Com 7 str. E i D: jeden eprom, 2 mniejsze kości i kondensator.

Zakładam, że pierwotnie powstał Black Box X z firmy MIAN (poprzez modyfikacje romu z BB8), a następnie na jego bazie zaczęły powstawać Mian Box'y, a potem Super Mian Box'y.

Zawsze aktualne!

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Maja 2012, 19:08 »
V-12/Tropyx:
Mam nadzieję, że dasz ogarnąć też drugi temat odnośnie magnetu ;)

... temat magneta musi poczekać na długie jesienno/zimowe wieczory, bo mam jeszcze przy tym trochę zabawy (dokończę na bank). Teraz chiałbym pomodować BB8 - mam nadzieję, że parę ciekawych "wynalazków" na ten czas uda mi się jeszcze przed latem pokazać \"\" bo mi "chodzą" po głowie i spać nie dają \"\" (jak wegi pomoże przy sofcie to na pewno), a potem komcio idzie w chwilową odstawkę. Łono natury wzywa (no i pozostałe hobby, latem uprawiane)! \"\"

PS Fotki CartCom 7 zapodaj, to porównam z CartCom 7a i 7g

Offline BagoZonde

• Level 6
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Maja 2012, 20:09 »
V-12/Tropyx:
Dobry pomysł. Powątpiewam jedynie w sposób traktowania takiego "releasu" jako releasu scenowego.

CSDB traktuję jako jedno z wielu źródeł, gdzie warto to umieścić - nie scenowo bo musielibyśmy grupę zawiązać dla takiego release (zresztą w ramach Commocore też można pociągnąć) ;). Zaszczytem byłoby też umieszczenie tego na filetach i wszystkich innych stronach, także na stronie Commocore, którą zamierzam zbudować wrzucę ten release. Im więcej źródeł tym lepiej ;). Wszystko w interesie społeczności podobnie jak z innym kartem, nad którym pracuję wraz z Marabutem a teraz jeszcze wegi i niezastąpiony suchy supportują mocno ten kawałek elektroniki ;).