Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: BB8 ATRAX CLONE  (Przeczytany 23425 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« dnia: 19 Maja 2012, 16:34 »
Jest jakaś szansa na sklonowanie BB8 PCB?

W BB8 dałoby się zapuścić BB4 bez przeróbek hardware - tylko kilka zmian w sofcie...

Jeżeli np. (sorry za wywołanie do tablicy) suchy wyrysowałby PCB to  możnaby to zostawić w download na forum i kto by chciał mógłby pobrać projekt i zamówić płytkę.
Ja bym dorobił BB4 kompatibile to hardware BB8 bin jakby co.

Możnaby zrobić listę chętnych i puścić zamówienie na większą ilość sztuk... (?)

Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Maja 2012, 16:56 »
Mam PCB do BB8 w Eagle. Stary Marabut wykonał, jako, że chcieliśmy pójść tą drogą jeżeli o karty chodzi. Wykonał też prototyp z tego PCB, który mam u siebie i odpalałem na nim napisane rzeczy czy gotowy soft \"\". Chcieliśmy tę płytkę puścić do publiki ale chciałem zrobić do tego dobrą dokumentację a że nie jestem jeszcze zaznajomiony z zachowaniem się sygnałów R/W, I/O1, itd. to nie chciałem tej dokumentacji działania karta po prostu pisać po łebkach.

Nie wiem czy mogę znaleźć gdzieś Twój adres e-mail, pisz na contact [rozbrykana małpa] commocore.com

P.S. Z BB8 zrezygnowaliśmy projektując kart na 27c0x0. Zależy mi na zainwestowanie w karta z większymi możliwościami niż w BB8.

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Maja 2012, 17:31 »
To się z tego da odtworzyć Black Boxy Ucarta suchego i wszystko co wartościowe !!! :D - zapowiada się ciekawie\"\"

I ukróci to allegrowe spekulacje - po  100zł za carta :P:P
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Maja 2012, 18:10 »
Wegi.
Jak chcesz się pobawić z pcb od BB8, to daj namiry do siebie.

Offline BagoZonde

• Level 6
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Maja 2012, 18:13 »
StaryMarabut
Hah, nie zdążyłem nawet do Ciebie napisać w tej sprawie ;). Takie forum to ja rozumiem ;).

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Maja 2012, 22:01 »
gg 5173904

można zrobić listę chętnych na forum płytki hurtem tańsze i zawsze można wziąć kilka więcej mieć na bazarze a jak trafi się biznesmen co chce po stówie carty sprzedawać to kontraukcję wystawić :D

W bb8 pochodzi bb4 i jeszcze miał a15 w łatwy sposób do wykorzystania KB777 zawsze o tym przypomina czyli w sumie masz do 64kb bez większych modów

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Maja 2012, 11:46 »
BagoZonde:
a że nie jestem jeszcze zaznajomiony z zachowaniem się sygnałów R/W, I/O1, itd. to nie chciałem tej dokumentacji działania karta po prostu pisać po łebkach.

... spokojnie czekaj na dokumentację ode mnie (coś rozrysowuję aktualnie - a to wymaga czasu - żeby było bardziej oczywiste, bo w dokumentach fabrycznych jest to zrobione byle jak), a wtedy wszystko będzie jasne.

wegi:
W bb8 pochodzi bb4 i jeszcze miał a15 w łatwy sposób do wykorzystania KB777 zawsze o tym przypomina czyli w sumie masz do 64kb bez większych modów

@wegi, KB777 ma jak najbardziej rację, PCB BB8 to idealna płytka do przeróbek na różne wariacje amatorskich cartów (przecież wiele osób ma BB8 w swoich zasobach, a kto ma w komciu np. JiffyDOSa i SD2IEC, to nie potrzebuje już tego carta)! Pomyślimy nad tym (również mój UCart ma jeszcze niewykorzystany do końca potencjał \"\" ).

PS

1/ "Po cichu" dodam, że BB8 można np. fajnie rozbudować, w całkiem prosty, amatorski sposób, tak że nie straci swoich własnych mozliwości (ukłon dla miłosników Datasette), a dostanie dodatkowy bajer w postaci uniwersalnego carta, do którego, każdy jego posiadacz będzie mógł sobie wrzucić ulubioną grę (z poziomu komcia - programator nie będzie potrzebny).
2/ @wegi, bedziesz w stanie (czasowo) naskrobać jakiegoś softa do obsługi carta w razie potrzeby?

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Maja 2012, 12:47 »
@suchy właśnie myślałem o Ucarcie - drobna przeróbka np. z IO2 możnaby resetować nr banku na R0(1) i R0(2) i byłaby możliwość aby wybierać w dowolnym momencie wybrany bank ucarta - włączając go ponownie - a w obecnych czasach chyba jeszcze prościej upchnąć logikę do jakiegoś Gala czy PCLa

edit:
Do obsługi carta softa - to nie zajmuje wiele czasu \"\" tylko wybór banku i cold start \"\" tak będę

Offline BagoZonde

• Level 6
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Maja 2012, 23:48 »
suchy:
czekaj na dokumentację ode mnie (coś rozrysowuję aktualnie - a to wymaga czasu - żeby było bardziej oczywiste, bo w dokumentach fabrycznych jest to zrobione byle jak)

Dzięki suchy, poczekam, nie spieszy się, dzięki. No właśnie trochę bylejakości w tym wszystkim. Gdybym miał oscyloskop, pewnie bym poszalał ;).

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Maja 2012, 22:58 »
Noo, skoro wegi załozył taki klawy wątek, to pora pociągnąć go dalej. Biorąc pod uwagę fakt, że wegi już chyba na maxa "namacał" się \"\" tego carta (nie znającym tematu polecam artykuł wegi'ego w C&Afan maj 2010: "Przerabianie kartridży") to w końcu pora przejść do hardcore \"\" (jako uzupełnienie arta wegiego \"\" )

fotki BB8, którego posiadam na stanie:

\"bb8\"

\"bb8pcbtop\"

\"bb8pcbbot\"

... i schemat BB8, który machnąłem odręcznie (zapraszam do współpracy i rozrysowania tego schematu w Eagle'u, czy czym tam, bo ja nie mam na to czasu, ani cierpliwości \"\" - ewentualne dodatkowe szczegóły uzupełnię):

\"schematbb8\"

TABELKA  BANKOWANIA  BB8 (dla bitów: 0, 1, 2 - LORAM, HIRAM, CHAREN w lokacj 
i pamięci C64 $01 - równych 1) K I   K II   K III   K IV   K V 01   DF00   0000   1100   Załącz ROML&ROMH w ostatnim banku, nr 2 (A)/ nr 4 (B) 02   DF01   0001   1101   Załącz tryb ULTIMAX w banku nr 2 (A)/ nr 4 (B) 03   DF02   0010   1110   Załącz ROML w banku nr 3 (A)/ nr 7 (B) 04   DF03   0011   1111   Wyłącz widoczność carta 05   DF04   0100   1000   Załącz ROML&ROMH w banku nr 1 (A)/ nr 3 (B) 06   DF05   0101   1001   Załącz tryb ULTIMAX w banku nr 1 (A)/ nr 3 (B) 07   DF06   0110   1010   Załącz ROML w banku nr 1 (A)/ nr 5 (B) 08   DF08   1000   0100   Załącz ROML&ROMH w banku nr 2 (B)/ dla (A)-stan zabroniony 09   DF09   1001   0101   Załącz tryb ULTIMAX w banku nr  2 (B)/ dla (A)-stan zabroniony 10   DF0A   1010   0110   Załacz ROML w banku nr 3 (B)/ dla (A)-stan zabroniony 11   DF0C   1100   0000   Załącz ROML&ROMH w banku nr 1 (B)/ dla (A)-stan zabroniony 12   DF0D   1101   0001   Załącz tryb ULTIMAX w banku nr 1 (B)/ dla (A)-stan zabroniony 13   DF0E   1110   0010   Załącz ROML w banku nr 1 (B)/ dla (A)-stan zabroniony Pozostałe adresy z zakresu  $DF00 - $DFFF (I/O2) są niewyszczególnione, ponieważ  
dublują lub powielają (mirrors) funkcje opisane powyżej (w kolumnie K V), lub są  
zabronione dla określonych typów pamięci. OBJAŚNIENIA K I - kolumna pierwsza: liczba porządkowa. K II - kolumna druga: adres (HEX)  dla rozkazu ST(R) sterującego cartem, gdzie R –
 rejestr: A, X, Y mikroprocesora C64 K III - kolumna trzecia: dane (BIN) na wejściach (D3 D2, D1, D0) rejestru  sterując
ego carta: 74175 w czasie zapisu rozkazem ST(R)adres K IV - kolumna czwarta: dane (BIN) na wyjściach (/Q3, /Q2, Q1, Q0) rejestru sterują
cego carta: 74175 po zapisie do niego danych rozkazem ST(R)adres K V - kolumna piąta:  opis sterowania cartem po wydaniu rozkazu ST(R)adres A - dotyczy pamięci 27256 (32KB) B - dotyczy pamięci 27512 (64KB) ROML – obszar pamięci C64: $8000-$9FFF, w którym widziane są ośmio kilobajtowe  
banki pamięci carta. Pamięć BASIC i KERNAL  są dostępne przy włączonej widoczn
ości carta, a więc można korzystać z zawartych tam procedur. Jednak tryb bankowan
ia ośmio kilobajtowego pamięci carta jest nieefektywny, gdyż ze względu na swoją
 konstrukcję BB8 wykorzystuje tylko połowę zainstalowanej na nim pamięci. ROML&ROMH – obszar pamięci C64: $8000-$BFFF, w którym widziane są szesnasto kilo
bajtowe banki pamięci carta. Przy włączonej widoczności carta w tym trybie niedos
tępna jest pamięć BASIC i zawarte tam procedury – w miejscu pamięci BASICa widz
iana jest górna połowa banku pamięci carta. Dla trybu ULTIMAX szesnastokilobajtowy bank pamięci carta widziany jest:blokami po 8
KB: dolny blok w $8000-$9FFF, górny blok w $E000-$FFFF. W tym trybie, przy włączon
ej widoczności carta, niedostępna jest pamięć BASIC (wyłączona) oraz KERNAL i n
ie można korzystać z zawartych tam procedur. W miejscu pamięci KERNAL widoczna jes
t górna połowa banku (górny blok 8KB) pamięci carta, no i pamiętać trzeba że R
AMu w trybie ULTIMAX  mamy tylko 4KB ($0000-$0FFF).

BB8 może działać bez żadnych zmian hardware'owych z pamięciami 2764/27128/27256/27512, a to dzięki podłaczeniu A14, A15 do wyjść zanegowanych (/Q3, /Q2) rejestru (74175) sterującego cartem. Co prawda (jak zauważył to wegi w swoim arcie) cart po POWER/RESET startuje od górnego banku, ale z punktu widzenia softu nie ma to większego znaczenia, za to upraszcza konstrukcję (nie potrzeba plaż lutowniczych na PCB do konfigurowania typu pamięci). Pamiętać tylko trzeba o nieużywaniu w sofcie zabronionych, dla konkretnych pamięci adresów w rozkazie sterującym cartem: ST(R)adres.
W tabelce bankowania opisałem tylko pamięci większe: 27256 (domyślna dla BB8) i 27512.
Co można jeszcze kombinować z tym cartem, opiszę następnym razem (w miarę wolnego czasu). Udanych eksperymentów z BB8!

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Maja 2012, 11:31 »
W opisie bankowania na schemacie jest  błąd (w tabelce jest ok)- po prostu (z pośpiechu) nie dokońca zdążyłem się przełączyć z BIN na HEX \"\" - pewnie to wyłapiecie!

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Maja 2012, 16:51 »
suchy
Wrzucę poprawione PCB tego karta zrobione w EAGE.
bagozonde zrób odczyt eproma z tego karta. Przyda się.

Offline BagoZonde

• Level 6
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Maja 2012, 18:19 »
Odczyt tego eproma już dawno zrobiony. Pozbieram to wszystko do kupy tak jak już pisałem, chcę zrobić też dokumentację polsko-angielską i wrzucić na CSDB.

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Maja 2012, 18:46 »
@BagoZonde miałem odczytywać swojego BB8, ale jak masz gdzieś w tej chwili pod ręką plik bin do niego to podeślij mi na emaila: eltopsj(małpiszon)o2.pl to jeszcze dzisiaj coś mógłbym  sprawdzić (o czym nie omieszkam poinformować wszystkich, rzecz jasna). Akurat w tej chwili mam trochę innej roboty: męczę EPROMY (kilkadziesiąt szt.), morduję MianBoxy \"\" (zainteresowani wiedzą o co chodzi \"\" ) i gotowy bin do BB8 (za chwilę u mnie na kompie) byłby mi bardzo na rękę (zaoszczędzę czas na zrobienie czegoś pożytecznego w związku z modyfikacjami cartów .pl)

PS Oczywiście pamiętam również o materiałach dla Ciebie (cierpliwości, please!)

Offline BagoZonde

• Level 6
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Maja 2012, 19:23 »
Suchy, wysyłam na prędkości, też muszę Ci mejla napisać co udało mi się zdiagnozować z kartem także dzięki pomocy wegiego, 74139 i 74273 są jeszcze dla mnie nie do końca jasne na tle tego co powinno działać a nie działa, wysmażę Ci jutro mejla w tej sprawie ;).