Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Procedura obslugi myszki...  (Przeczytany 1088 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Slay_

• Gość
Procedura obslugi myszki...
« dnia: 30 Sierpnia 2002, 23:01 »
czy ktos ma moze cos takiego w swoim archiwum???

chodzi mi o mozliwie najprostsza procedure w kodzie maszynowym pozwalajaca poruszac ":duszkiem": po calym ekranie i zwracajaca jakas wartosc pod jakims adresem kiedy zostanie wcisniety klawisz myszki.

kiedys w C&:A wydrukowano kod takiej procedury, tylko ze tam strzalke poruszalo sie dzojstikiem. procedura chodzila na przerwaniach irq.

potrzebuje wlasnie czegos takiego.

jesli jej nie macie, to moze chociaz wiecie, jak ja napisac?

wartosci ktorych adresow zmieniaja sie, kiedy poruszam mycha w rozne strony lub kiedy wciskam przycisk? jak sie zmieniaja?

Jemasoft_

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Września 2002, 01:38 »
Podstawowe pytanie to czy posiadasz prawdziwa myszke do C64? Smiem watpic bo to byl nie lada unikat a inne sie chyba nie nadaja.
O ile dobrze kojarze i siegam w glab swojej przemeczonej glowy C64 nie obslugiwal myszki tak jak inne komputery. Myszka zdaje sie symulowala swoj ruch przez odpowiednio czeste zwieranie i rozwieranie pinow joysticka.

Slay_

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Września 2002, 12:09 »
>:Podstawowe pytanie to czy posiadasz prawdziwa myszke do C64? Smiem watpic bo to byl nie lada unikat a inne sie chyba nie nadaja.
>:O ile dobrze kojarze i siegam w glab swojej przemeczonej glowy C64 nie obslugiwal myszki tak jak inne komputery. Myszka zdaje sie symulowala swoj ruch przez odpowiednio czeste zwieranie i rozwieranie pinow joysticka.

przepraszam, nie sprecyzowalem. nie mam myszki do C64. ale kiedys mialem taka firmy Commodore, dla Amigi. i jak sie ja podlaczalo to dwa zdaje sie, albo i wiecej (ni pamietam juz) bajtow w pamieci zmienialo sie strasznie dziwnie podczas przesuwania jej, badz klikania. nie moglem za chiny tego rozgryzc. a tak bardzo chcialem kiedys stworzyc jakis program w basicu, ktory uzywalby wlasnie procedury sterowania myszka.
oczywiscie jak wspomnialem napisanej w jezyku maszynowym, nie daj boze w basicu

a moze cos takiego jest nie mozliwe? kurcze, no a te moduly w geos\'ie albo w edytorach graficznych. no jest mnostwo takich programow. wiec C64 moze wspolpracowac ladnie z mycha.

a co jesli chcialbym napisac taka procedure na przyklad pod emulatorem ccs. ten przeciez umozliwia ":mousowanie": jasna sprawa, ze do tego uzyc chcialbym myszy pecetowskiej.

Jemasoft_

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Września 2002, 13:28 »
Mychy Amigowej wbrew pozorom nie daje sie wykorzystac w C64 a te latajace komorki pamieci to raczej konsekwencja niekompatybilnosci urzadzen.
Oczywiscie, ze programy C64 obsluguja myszki ale te myszki maja specjalna (C64) konstrukcje i poprzez sztuczke wspolpracuja z softem.
CCS nie uzywam i nawet nie posiadam wiec nie wiem czy ma opcje myszy. Jesli ma to na pewno transkoduje odczyt smutnej myszy na sygnaly jakie wysylalaby mysz C64 a zatem soft typu Art Studio czy inne wynalazki powinny to obslugiwac. O ile pamietam problem obslugi mychy C64 zwalczal kiedys z powodzeniem Silver Dream piszac swoj program graficzny MultiDrawer ale niestety nie wiem z jakich przyczyn nigdy sie kolega nie udziela na stronach emulatorow.

Rabbi_

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Września 2002, 16:32 »
Witam,
nie daje sie??  daje sie, daje...
mozna smialo podlaczyc mysz od Amigi i dziala bez problemow... lewy, prawy przycisk...

jezeli ktos chce dowodow, to moge podeslac na maila kawalek kodu w Assemblerze, ktory te zadania realizuje...

nie, zebym odkryl Ameryke, bo nie ja to wymyslilem, ale wiem  co mowie, bo moj edytor muzyczny obslugiwal myche od Amigi

pozdrawiam,
Rabbi

Slay_

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Września 2002, 12:31 »
>:jezeli ktos chce dowodow, to moge podeslac na maila kawalek kodu w Assemblerze, ktory te zadania realizuje...

no to ja bym chciol
bardzo prosze o ten kawalek

nie wie Pan moze, czy piszac procedure na emulatorze dla emulowanej myszki c64 mozna oprzec sie na tej dla myszki amigowskiej???
bo mnie w zasadzie interesuje obsluga myszki, ale na przyklad na CCS64

Click_

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lipca 2006, 19:50 »
no to poprosze chetnie ale nie zwracajcie uwagi na wiek.

zio128@wp.pl

Click_

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lipca 2006, 19:53 »
dobra poprosze  moj emeil zio128@wp.pl

(kawalek maila  kodu w assie

silverdr_

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Września 2002, 16:28 »
>:Witam,
>:nie daje sie??  daje sie, daje...
>:mozna smialo podlaczyc mysz od Amigi i dziala bez problemow... lewy, prawy przycisk...

Przycisk lewy, prawy, OK. Pewnie tak trafilo, ze mapuja sie na odpowiednie bity CIA. A co z kwadratura i pulsami, wysylanymi przez myszke Amigowa?

>:jezeli ktos chce dowodow, to moge podeslac na maila kawalek kodu w Assemblerze, ktory te zadania realizuje...

Chetnie. Jestem szczerze ciekaw. Nie, zebym mowil, ze to niemozliwe. Po prostu jestem ciekaw. O ile mnie dawno nie odswiezana pamiec nie myli to ...nascie lat temu sprawdzalem to i... kupilem myche do C-64.

>:nie, zebym odkryl Ameryke, bo nie ja to wymyslilem, ale wiem  co mowie, bo moj edytor muzyczny obslugiwal myche od Amigi

Jak? Chetnie obejrze ten edytor i to jak on to robi.

>:pozdrawiam,
>:Rabbi

Slay_

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Września 2002, 17:16 »
>:>: te latajace komorki pamieci to raczej konsekwencja niekompatybilnosci urzadzen.

a wie Pan, ze zawsze mialem to samo odczucie. kiedy wtykalem wtyke do ktoregos joyporta, a juz zwlaszcza 1, to mi o ile dobrze pamietam, niektore klawisze klawiatury byly jakby zablokowane

Slay_

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Września 2002, 17:21 »
>:>:CCS nie uzywam i nawet nie posiadam wiec nie wiem czy ma opcje myszy. Jesli
>:>:ma to na pewno transkoduje odczyt smutnej myszy na sygnaly jakie wysylalaby
>:>:mysz C64 a zatem soft typu Art Studio czy inne wynalazki powinny to obslugiwac.

no to CCS ma taka mozliwosc i wie Pan co, mnie wlasnie taka jak Pan tu wyzej opisal procedura interesuje

pomozcie ludziska!!!

>:>:O ile pamietam problem obslugi mychy C64 zwalczal kiedys z powodzeniem Silver
>:>:Dream piszac swoj program graficzny MultiDrawer ale niestety nie wiem z jakich
>:>:przyczyn nigdy sie kolega nie udziela na stronach emulatorow.

szkoda rzeczewiscie, ze sie nie udziela

Slay_

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Września 2002, 11:33 »
kurcze, nikt nie wie jak to zrobic??? jej szkoda

Jemasoft_

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Września 2002, 18:11 »
Sprobuje zapytac Silver Dream\'a ale jego responsywnosc jest gorsza od przyslowiowego obrazu do, ktorego gadal dziad.

Slay_

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Września 2002, 11:59 »
>:Sprobuje zapytac Silver Dream\'a ale jego responsywnosc jest gorsza od przyslowiowego obrazu do, ktorego gadal dziad.

zapytaj, zapytaj

a ten pan co tu sie deklarowal, ze moze podeslac kawalek kodu, to cos jakby oszukuje. napisalem do niego, a ten sie nie odzywa. moze po prostu gdzies wybyl, czy jak...

panie Rabbi prosze o kontakt!!!

Rabbi_

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Września 2002, 14:28 »
wybyl??? nie wybyl, tylko prosil o kontakt na maila...
a ze kontaktu nie bylo, wiec... :(

pozdrawiam,
Rabbi

PS. A jak faktycznie jest potrzebne ":to cos":  to prosze na rabbi@c64.pl i odesle kawalek kodu, jak odszukam na flopach...  ale prosze sie nie martwic ->: to dziala...