Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Procedura obslugi myszki...  (Przeczytany 1090 razy)

Slay_

• Gość
Procedura obslugi myszki...
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Września 2002, 15:15 »
>:wybyl??? nie wybyl, tylko prosil o kontakt na maila...
>:a ze kontaktu nie bylo, wiec... :(

wrrr, no sory, zostawilem nie dawno Panu prywatna wiadomosc i myslalem, ze Pan odpisze i ze wtedy... rozumie Pan

>:PS. A jak faktycznie jest potrzebne ":to cos":  to prosze na rabbi@c64.pl i odesle kawalek kodu, jak odszukam na flopach...  ale prosze sie nie martwic ->: to dziala...

oczywiscie, przydalby sie ten kodzik. pewnie duzo tego, co nie? to nie wazne, byle by dzialalo

Rabbi_

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Września 2002, 17:42 »
Witam,

>:>:  wrrr, no sory, zostawilem nie dawno Panu prywatna wiadomosc i myslalem, ze Pan odpisze i ze wtedy... rozumie Pan

oops... nigdy nie korzystalem z prywatnych wiadomosci i jakos to musialo umknac mojej uwadze... sorry... przed chwila je przeczytalem...
ok, jak znajde chwilke, to odszukam kod i przesle na maila...

>:>: oczywiscie, przydalby sie ten kodzik. pewnie duzo tego, co nie? to nie wazne, byle by dzialalo

no wlasnie ze nie... tzn. raczej nie bylo to az takie dlugie... z tego co kojarze...
ale ok, poszukam, zobacze, przesle...

pozdrawiam,
Rabbi /Medium

Slay_

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Września 2002, 20:42 »
>:oops... nigdy nie korzystalem z prywatnych wiadomosci i jakos to musialo umknac mojej uwadze... sorry... przed chwila je przeczytalem...

nic nie szkodzi

>:ok, jak znajde chwilke, to odszukam kod i przesle na maila...

czekam z niecierpliwoscia

>:no wlasnie ze nie... tzn. raczej nie bylo to az takie dlugie... z tego co kojarze...

oj to fajnie, bo nie lubie grzebac w dlugich ":asemblerowych": programach. jak juz grzebie, to nie mija kilka minut i wszystike ochoty do dalszej roboty

>:pozdrawiam,

ja tez jak zwykle pozdrawiam!

silverdr_

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Września 2002, 15:59 »
... robil takze do polonusowych edytorow (oddzielna anegdota) i paru innych rzeczy... Masz racje drogi Jezu, ze myszki Amigowe i C64 sa inne. Nie pamietam czy sprawdzalem jak sprzetowo/programowo podlaczyc myszke Amigowa i czy ograniczenia sprzetowe nie wykluczaja pelnej funkcjonalnosci bez przerobek, ale na pewno emulatory emuluja myszke do C-64 poprzez odpowiednia emulacje sygnalow. Robi to VICE i pewnie inne tez. Zainteresowani moga sobie sciagnac multidrawera np z ftp.funet.fi i wyciac procedurke. Jest AFAIR smiesznie krotka. Sam juz nie pamietam gdzie ja podpinalem ale jak przelecisz sie po obsludze raster IRQ, to oprocz roznych bzdetow typu ":otwieranie": borderow,  miganie pointerem i czym sie da, znajdziesz takze i myszke razem z dwoma klawiszami, wspolrzednymi itd.

silverdr_

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Września 2002, 17:19 »
>:napisal pan w swoim poscie, zeby sobie sciagnac program Multidrawer skades tam
>:uprzejmie prosze o powtorzenie lokalizacji tego programu

najlepiej:

ftp://ftp.funet.fi/pub/cbm/c64/graphics/editors/multidrawer11.prg  

BTW. Na nostalgia jest starsza wersja i to jeszcze przepakowana dziwacznie. Juz widzialem iles  
przepakowanych wersji, ale we wszystkich cos bylo nie do konca tak...

Slay_

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Września 2002, 19:37 »
>:ftp://ftp.funet.fi/pub/cbm/c64/graphics/editors/multidrawer11.prg  
>:
>:BTW. Na nostalgia jest starsza wersja i to jeszcze przepakowana dziwacznie. Juz widzialem iles  
przepakowanych wersji, ale we wszystkich cos bylo nie do konca tak...

a co pan powie, jak ja panu powiem, ze ten link prowadzi mnie do: ":Nie mozna znalezc serwera":  
ja tam nie wiem, czemu tak jest. mam, tak sadze, prawo. prosze przeslac mi to mailem.

eXbee_

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Września 2002, 20:57 »
juz link dziala, wkradl sie maly blad, ale juz go wyeliminowalem.

pozdrawiam.

Slay_

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Września 2002, 22:40 »
>:juz link dziala, wkradl sie maly blad, ale juz go wyeliminowalem.
>:
>:  pozdrawiam.

aaa dziala?? oj to fajnie, to panie silverdr juz dziekuje za miala. przepraszam za klopot.

Slay_

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Września 2002, 22:45 »
ODWOLUJE --- NIE IDZIE
niech ktos mi to mailem podesle, bedzie szybcie
nie wiem czemu nie idzie
robie ":zapisz el. docel. jako...": i czekam i czekam i czekam i nic zupelnie nic
to juz lepiej mailem
a moze cos zle robie
jak klikne to tez nic - okienko, a w nim snieg, tzn. bialo
sam nie wiem

eXbee_

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Września 2002, 18:34 »
Ja nie mialem problemu z pobraniem programu poprzez link zamieszczony przez Silver Dream\'a.

Ale przed momentem specjalnie dla Ciebie Slay zamiescilem wersje tegoz edytora graficznego na emu64 - w sumie innym na pewno tez sie przyda.

pozdrawiam.

pajda

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Września 2002, 02:59 »
":Mychy Amigowej wbrew pozorom nie daje sie wykorzystac w C64 a te latajace komorki pamieci to raczej konsekwencja niekompatybilnosci urzadzen.":

Da sie, da sie...
Jest to co prawda bardzo ":rastrorzerne": i mozna sprawdzic tylko jeden wcisniety klawisz w myszce, ale to chyba wystarczy... : -)
Nie chce mi sie grzebac po dyskach, bo mialem takie cos kiedys zrobione pod nowy outfit Trawnika, ale z tego co pamietam to Jetboy kiedys w C&:A opisywal jak to zrobic (proste jak kopulacja...) oraz chyba byl nawet przyklad...

pajda

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Września 2002, 03:06 »
Oups, cos mi poprzednio nie wczytalo wiekszosci postow z tego watka wiec moj wyszedl na ich tle cokolwiek dziwnie : -)
EBal... : -)

Jemasoft_

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Września 2002, 21:21 »
>:Nie chce mi sie grzebac po dyskach, bo mialem takie cos kiedys zrobione pod nowy outfit Trawnika, ale z tego co pamietam to Jetboy kiedys w C&:A opisywal jak to zrobic (proste jak kopulacja...) oraz chyba byl nawet przyklad...

Poszukaj jesli laska bo sam umieram z ciekawosci.

recces_

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Lutego 2004, 16:39 »
": Mychy Amigowej wbrew pozorom....": bledne myslenie jak najbardziej.. ja kozystalem z niej przez ponad 5 lat.. tylt ze jest problem z obsluga prawego klawisza... (da sie to obejsc podlaczajac sie do dugiego portu) lub podlaczajac cala myche po serial....)
Jesli mi ktos powie jak spiac opiekacz z piecem to moge przeslac kilka swoich procedor obslugojacych myszki w trybiue normalnym i proporcjonalnym lub symulacja tego trybu.. i wcale nie tak rastrozerne:P (max $60 przy speed=max (dpi>:800))

silverdr_

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Września 2002, 18:03 »
>:Podstawowe pytanie to czy posiadasz prawdziwa myszke do C64? Smiem watpic bo to byl nie lada unikat a inne sie chyba nie nadaja.
>:O ile dobrze kojarze i siegam w glab swojej przemeczonej glowy C64 nie obslugiwal myszki tak jak inne komputery. Myszka zdaje sie symulowala swoj ruch przez odpowiednio czeste zwieranie i rozwieranie pinow joysticka.

Tak robily to  prymitywne podrobki myszek... Mowiac szczerze nie nadawalo sie to do uzytku glownie ze wzgledu na ":asynchroniczniosc protokolu": (myszka impulsuje sobie a komputer odczytuje port kiedy mu sie podoba i wcale niekoniecznie wtedy gdy myszka impulsuje), oraz nieliniowosc wiekszosci procedur obslugi wskaznika przy uzyciu joysticka.

Takze oryginalna 1351 potrafila to robic gdy przy wlaczaniu zasilania przytrzymalo sie przycisk. Przechodzila wtedy w tryb ":emulacji joysticka": i zwierala odpowiednie sygnaly przy przesuwaniu jej po podlozu. Umozliwialo to ":korzystanie": z myszki przez programy nie majace wbudowanych procedur do obslugi wlasciwego (analogowego) trybu pracy.

Ten drugi jest znacznie istotniejszy bo dziala quasi-synchronicznie (wartosci sa wystawiane na port i nie jest istotne kiedy komputer je sobie odczyta) no i pozwala na pelna liniowosc obslugi.