Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Muzyka na C64 i Atari  (Przeczytany 4583 razy)

pvg

• Gość
Muzyka na C64 i Atari
« dnia: 27 Października 2002, 22:47 »
 Cos dla fanow muzyki w wykonaniu 8 bitowcow. Sciagnalem sobie wlasnie kolekcje ASMA muzyczek pod atarynke http://asma.dspaudio.com/download.htm\'>http://asma.dspaudio.com/download.htm i jako wielki fan HVSC uspokoilem sie nieco bo jednak muzyka atari to do piet nie siega komodorkowi ale ciekawe jest posluchac rozne utwory tych samych kompozytorow pod obie maszyny np. Robba Hubbarda czy Adama Gilmore\'a i paru innych wiec polecam dla porownania bo tez warto a moze nie kazdy znał tą kolekcje
 PZDR

Magnate

• Gość
Muzyka na C64 i Atari
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Października 2002, 19:19 »
 W wakacje sciagnalem sobie ASMA i, szczerze powiedziawszy, zawiodlem sie. Z tego co mowily mi niektore osoby, spodziewalem sie czegos naprawde sporo lepszego. Coponiektore kawalki sa niezle, ale generalnie nie moglem sie przyzwyczaic do dzwiekow atarowskich - tysiace godzin przed C64 zrobily swoje. :-)

pozdrawiam i ide sluchac po raz setny /GAMES/A-F/Dylan_Dog-Murderers.sid (zak #2) :-)

~dely@scene.pl#*#dely/tqa

• Gość
Muzyka na C64 i Atari
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Listopada 2002, 12:37 »
 A widzicie, mi z kolei nie podchodza muzyczki z c64, ktore dla mnie brzmia tak samo wszystkie   Kwestia gustu.

Co do ASMA to warto wiedziec, ze istnieje polski mirror pod adresem http://atariarea.nostalgia.pl/asma/\'>http://atariarea.nostalgia.pl/asma/

Luc (webmaster)

• Gość
Muzyka na C64 i Atari
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Listopada 2002, 19:39 »
 Ja rowniez mialem okazje troche (podreslam - troche) wsluchac sie w rytmy Atari. Musze powiedziec, ze nie odpowiada mi barwa dzwiekow generowanych przez ten komputer :))) To oczywiscie sprawa gustu, nie mniej uklad muzyczny Atari ma bardzo podobny do tego z GameBoya (tego starego), choc to pewnie podobne parametry. Mnie na C64 zachwycaja wszelkie filtry, szumy i same dzwieki, ktore czesto przeciez byly porownywane do dzwieku wyzszej jakosci, nawet Amigi. Btw, z tego co sie orientuje, to C64 ma dzwiek o jakosci 4 BIT? A 8 bit to grafika? :-P

Pozdrawiam.

~#*#Krusty

• Gość
Muzyka na C64 i Atari
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Listopada 2002, 15:21 »
 >jednak muzyka atari to do piet nie >siega komodorkowi  

Cooooooooooooooooo????? HAAAAAAAAAAA-HAAAAAA-HAAA-HA-HA-HA-HA!!!!!!!!!!
 Wszystkie SIDy są na jedno kopyto, brzmienie C64 jest mydlane, rozmyte i mętne.  
 Nie mam nic wpólnego z Atari, ale interesuje mnie muzyka 8bitowców. Dlatego nie mam żadnych naleciałości - z żadnej strony. Komodor jest cienki. Ot co.

Magnate

• Gość
Muzyka na C64 i Atari
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Listopada 2002, 16:51 »

Napisał: Krusty

>jednak muzyka atari to do piet nie >siega komodorkowi  

Cooooooooooooooooo????? HAAAAAAAAAAA-HAAAAAA-HAAA-HA-HA-HA-HA!!!!!!!!!!
 Wszystkie SIDy są na jedno kopyto, brzmienie C64 jest mydlane, rozmyte i mętne.  
 Nie mam nic wpólnego z Atari, ale interesuje mnie muzyka 8bitowców. Dlatego nie mam żadnych naleciałości - z żadnej strony. Komodor jest cienki. Ot co.
>>>  Wszystkie SIDy są na jedno kopyto, brzmienie C64 jest mydlane, rozmyte i mętne.

Chyba jednak nie, skoro w XXI wieku, w dobie mp3 i zaawansowanych technik w muzyce, na moim monitorze czesciej gosci Sidplay2/w niz Winamp...    
 A tak w ogole, to chyba malo tej komodorowskiej sluchales - wiele jej mozna zarzucic, ale na pewno nie to, ze wszystkie SIDy sa na jedno kopyto...

TeBe

• Gość
Muzyka na C64 i Atari
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Listopada 2002, 17:35 »
 Tia, pewnie jestescie zbyt nowoczesni i Was nie rozumiemy. Moze za duzo ekperymentujecie, bo jak slysze msxy z ostatnich party to odkrywam nowe oblicze muzyki ;P

TeBe

• Gość
Muzyka na C64 i Atari
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Listopada 2002, 17:39 »
 Magnate, to ze ty masz na pulpicie wiecej Sida niz Windowsa nie znaczy ze odnosi sie to do wszystkich. Swiadczyć to może tylko ze masz \'klapki\' na oczach :)

p.s.
 czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci

~#*#Krusty

• Gość
Muzyka na C64 i Atari
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Listopada 2002, 17:42 »
 No dobra, nie chce mi sie dzisiaj podjudzac - oczywiscie, ze lubie muzyke c64, przeciez powiedzialem, ze slucham 8bitowej muzy, ale denerwuja mnie takie dogmatyczne stwierdzenia u niektorych.  
 \'mama mi powiedziala, ze komodor ladniej gra, wiec tak jest\'.
 bez jaj - Atari naprawde ma swietny generator i tamtejsi muzycy juz od lat wiedza, do czego on sluzy (nie zawsze tak bylo, a wrecz przeciwnie - przez szereg lat robiono tylko jakies piski, ale TERAZ juz tak nie jest, wiem, bo slucham).

Luc (webmaster)

• Gość
Muzyka na C64 i Atari
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Listopada 2002, 17:45 »
 TeBe: uwazaj na swoje klapki na oczach. Gdzie niby Magnate napisal, ze odnosi sie to do wszystkich?

TeBe#2: o gustach sie nie dyskutuje, wiec uszanuj JEGO.

Z pozdrowieniami!

TeBe

• Gość
Muzyka na C64 i Atari
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Listopada 2002, 17:56 »
 no coz, na podstawie analizy tekstu Magnate wywnioskowalem, ze tak jak on, inni tez !moga! miec wynalazki cywilizacji za nic i !moga! miec wiecej sida niz windowsa na pulpicie. Z czym sie nie moge zgodzic. Gdyby napisal
  \'Chyba jednak nie, na moim monitorze czesciej gosci Sidplay2/w niz Winamp... \' to by było ok :D

Wymienianie \'wynalazkow\' Vs Sid sprawia ze \'klapki\' wchodza w ruch :)

Czy zrozumiales zawilosc tej analizy tekstu ?

p.s.
 tempo w jakim sprawdzacie nowe posty jest zdumiewajaca, zaczynam sie bac, moze jestem obserwowany ;)

aze

• Gość
Muzyka na C64 i Atari
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Listopada 2002, 18:27 »
 o co wy wlasciwie dym robicie?
 przeciez sidy i muzyczki z atari to 2 rozne bajki. to tak jakby sie sprzeczac kogo kocham bardziej mame czy tate hehe
 dajcie sobie siana bo zarowno muzyka c64 jak i atari czy spectrumowy AY sa piekne.
 pozdrawiam

Magnate

• Gość
Muzyka na C64 i Atari
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Listopada 2002, 18:36 »

Napisał: TeBe

no coz, na podstawie analizy tekstu Magnate wywnioskowalem, ze tak jak on, inni tez !moga! miec wynalazki cywilizacji za nic i !moga! miec wiecej sida niz windowsa na pulpicie. Z czym sie nie moge zgodzic. Gdyby napisal
  ``Chyba jednak nie, na moim monitorze czesciej gosci Sidplay2/w niz Winamp... `` to by było ok :D

Wymienianie ``wynalazkow`` Vs Sid sprawia ze ``klapki`` wchodza w ruch :)

Czy zrozumiales zawilosc tej analizy tekstu ?

p.s.
 tempo w jakim sprawdzacie nowe posty jest zdumiewajaca, zaczynam sie bac, moze jestem obserwowany ;)
Widze, ze trzeba lopatologicznie, w innym wypadku ludzie dorabiaja wlasne ideologie...

TeBe>>> \'na podstawie analizy tekstu Magnate wywnioskowalem, ze tak jak on, inni tez !moga! miec wynalazki cywilizacji za nic\'

A gdzie ja napisalem, ze mam wynalazki cywilizacji za nic? Napisalem, ze w dobie MP3 i muzyki tworzonej przy pomocy nowoczesnych technik (o ktorej nie napisalem, ze mam ja za nic, byla by to nieprawda) slucham komodorowskiej muzyki. W zadnym wypadku nie napisalem, ze w dupie mam ``zwykla`` muzyke, jesli tak stwierdzilem - pokaz mi gdzie. Tekstem ``Chyba jednak nie, skoro w XXI wieku, w dobie mp3 i zaawansowanych technik w muzyce, na moim monitorze czesciej gosci Sidplay2/w niz Winamp... `` chcialem wyrazic, ze SIDy MOIM ZDANIEM nie sa mydlane, rozmyte, itp. - gdyby tak bylo, w czasie korzystania z PC nie uzywalbym Sidplaya wiecej niz Winamp\'a.

>>> no coz, na podstawie analizy tekstu Magnate wywnioskowalem, ze tak jak on, inni tez !moga! (...) miec wiecej sida niz windowsa na pulpicie. Z czym sie nie moge zgodzic.

Nie moga? Bys sie bardzo zdziwil...

>>> Wymienianie ``wynalazkow`` Vs Sid sprawia ze ``klapki`` wchodza w ruch :)

Nie porownywalem wynalazkow do Sid-a, napisalem jedynie, ze majac do dyspozycji wynalazki, nadal slucham SID-a. Simple?

>>> Magnate, to ze ty masz na pulpicie wiecej Sida niz Windowsa nie znaczy ze odnosi sie to do wszystkich. Swiadczyć to może tylko ze masz ``klapki`` na oczach :)

Boze drogi, czy ja napisalem, ze odnosi sie to do wszystkich? Gdzie? Natomiast jesli sadzisz, ze zwolennicy komodorowskiej muzyki to prosci ludzie z klapkami na oczach, rozmilowani w \'tych dziwnych piskach\', to w tym momencie mozemy zakonczyc dyskusje.

Na drugi raz proponuje uwazniejsze czytanie...

~kwrobel@aptus.pl#*#Rastan

• Gość
Muzyka na C64 i Atari
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Listopada 2002, 18:48 »
 popatrzcie na to panowie z innej strony. w dzisiejszych czasach oba kompy brzmią syfiato, jedynie co można podziwiać w melodiach z C-64 i Atari to pomysł i melodia, samo brzmienie jest okropne ... i to mnie właśnie przyciąga do słuchania tych muzyczek.
 jeśli miałbym przejść do porównań to zobaczcie - zbiór plików .SAP (z ASMy) liczy niecałe 2000 plików, zbiory .SIDów liczy się w dziesiątkach tysięcy - z czego wynika oczywisty wniosek, że na C-64 tworzyło znacznie więcej muzyków. od razu zaryzykuje stwierdzenie, że elita najlepszych komdorowskich muzyków to byli naprawdę wirtuozi 8-bitowej muzyki (choćby taki Maniac of Noise, Drax czy Laxity) którzy na atari nie tworzyli. niestety atarowcy nie mogą pochwalić się tak znakomitymi nazwiskami. owszem było kilku zdolnych, ale nieporównywalnie mniej niż na c-64.
 i pod  tym względem atari wypada słabiej niż c-64.

~#*#Krusty

• Gość
Muzyka na C64 i Atari
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Listopada 2002, 19:38 »
 Zgadzam sie z AZE, Rastan zaś pier*doli.