Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: kabel audio  (Przeczytany 1287 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tuluseabaska

• Gość
kabel audio
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Lutego 2007, 19:51 »
 napisal  do  mnie  Manganiac  w  sprawie  (prawdopodobnie)  spalonego  SID`a,  postaram  sie  rzucic  troche  swiatla  na  ta  sprawe.  

no  wiec  po  pierwsze  powodem  dla  ktorego  moj  SID  sie  spalil  byl  fakt  ze  wylaczylem  TV  podczas  pracy  komody.  fakt  faktem  bylo  to  idiotyczne  \'polaczenie  testowe\'  ze  zlacza  monitor  szedl  tylko  dzwiek  a  obraz  po  antenowcu  -  odradzam  takich  kombinacji.  

problem  opisywany  przez  Manganiaca  zdaje  sie  nie  byc  zwiazany  z  walnietym  SID`em,  ale  ciezko  mi  powiedziec  bo  nie  napisales  chopie  czy  to  tylko  na  twoim  kablu  tak  sie  robi  czy  juz  zostalo  tak  na  stałe.  

przy  pierwszym  podlaczeniu  mojego  kabla  tez  mialem  glosne  brumy  i  ledwie  slyszalny  sygnal.  problem  ten  rozwiazalem  lutujac  AUDIO  OUT  i  GND  odwrotnie.  do  tej  pory  uzywam  kabla  zrobionego  w  ten  sposob  i  nie  ma  to  zadnego  zwiazku  z  tym  ze  spalilem  sidka.  

co  do  palenia  to  mysle  ze  przesadziles  z  ta  lista  czego  nie  nalezy  robic.  jedyne  czego  nie  nalezy  robic  to  wlaczac/wylaczac  miksera    przy  podlaczonym  c64.  a  podlaczac/odlaczac  kabel  audio  podczas  pracy  c64  mozna  jak  najbardziej,  sam  tak  robie  czesto  i  nie  ma  strachu.  ba,  nawet  AUDIO  IN  podlaczam  tak  sobie  i  jest  elegancko.  

a  jesli  ktos  chce  miec  z  tym  spokoj  to  mozna  sobie  zbudowac  maly  uklad  chroniacy  SID`a.  tutaj  troche  info  na  ten  temat:  
  http://www.prophet64-forum.com/viewtopic.php?id=250\' target=_blank>http://www.prophet64-forum.com/viewtopic.php?id=250

Manganiac

• Gość
kabel audio
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Lutego 2007, 20:01 »
 Na  kablu  antenowym  mam  to  samo,  wiec  na  100%  SID.  I  robilem  tez  tak,  ze  obraz  wysylalem  antenowym,  a  dzwiek  dinem,  moze  to  powoduje  jakies  wieksze  obciazenie..  Tak  wiec  zrobilem  tyle  rzeczy,  ze  nie  jestem  w  stanie  dojsc,  co  bylo  ostatecznie  przyczyna.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
kabel audio
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Lutego 2007, 00:18 »
 nie  wnikajac  dokladnie  czemu  sid  sie  kaszani  -  bo  uklad  zabezpieczajacy  w  C64  przeciwko  temu  jest  ,  a  ja  go  z  lenistwa  nawet  nie  probwalem  nalizwac:  

zwarcie  audio_out  z  gnd  =  sid  gra  ale  bardzo  cicho  albo  przestaje.  

nie  mozna  podlaczac  a  szczegonie  odlaczac  urzadzen  audio  szczegolnie  duzej  mocy  od  portu  Audio/video  w  trakcie  pracy  komputera.  

istotne  jest  aby  co  najmniej  jedno  z  urzadzen  bylo  wylaczone,  a  najlepiej  gdy  zarowno  komputer  i  sprzet  audio  sa  wylaczone.    

przy  wylaczaniu  sprzetu  jak  juz  nadmienione  zostalo  -  lepiej  najhpierw  wylaczyc  wzmacniacz  a  dopiero  potem  C64.  

tyle  powinno  wystarczyc  aby  nie  spierdolic  SIDa.  generalnie  pozniej  podlaczajac  rozne  bajery  do  C64  i  swiadomie  przestrzgajac  tamtych  regul  nic  nie  zbabralem.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
kabel audio
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Lutego 2007, 03:09 »
 dodam  tylko  że  u  mnie  wstawiłem  potencjometr  do  audio  in  i  gnd.  Działa  jako  podgłsśniacz  sampli.  Mnie  sie  nigdy  nie  udało  spalić  sida  :)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Manganiac

• Gość
kabel audio
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Lutego 2007, 12:25 »
 U  mnie  zwarcie  audio  out  i  gnd  tez  prawdopodobnie  nastapilo,  o  czym  wczesniej  chyba  nie  wspomnialem.  Oprocz  tego  kupionego  kabla  testowalem  prowizoryczne  jeszcze  kabelek  wlasnej  roboty  ale  bez  zrobionych  lutow,  wiec  zyly  lataly  i  zetknely  sie  prawdopodobnie.  Ot  nieopatrznosc,  ale  teraz  bede  ostrozniejszy,  chociaz  przyznam,  ze  od  teraz  bede  podpinal  audio  z  drzacym  sercem,  o  ile  w  ogole  bede.  Musze  sobie  zorganizowac  co  najmniej  dwie  jednostki  C64C  i  jednej  z  nich  w  ogole  nie  katowac.  

\'  
  przy  wylaczaniu  sprzetu  jak  juz  nadmienione  zostalo  -  lepiej  najhpierw  wylaczyc  wzmacniacz  a  dopiero  potem  C64.  \'  

Raf  -  a  nie  na  odwrot?  :D  Najpierw  komode,  a  potem  wzmacniacz,  bo  ewentualny  impuls  bedzie  juz  niegrozny?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
kabel audio
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Lutego 2007, 12:01 »
 jak  tam  uwazasz  hehe  ,  ja  (prawie)  zawsze  wlaczam  najpierw  audio  ,  potem  komputer  ,  a  przy  wylaczaniu  ...  w  sumie  jak  sie  tak  zastanwaoilem  to  raz  tak  ,  raz  tak  :)    
  generalnie  najwazniejsze  jest  jednak  aby  nie  p  /  odlaczac  kabla  w  czasie  pracy.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

tuluseabaska

• Gość
kabel audio
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Lutego 2007, 19:02 »
 dobra  to  teraz  juz  napewno  kazdy  bedzie  wiedzal  czego  nie  nalezy  robic  zeby  nie  spalic  sidka.  hm..  ale  zaraz,  namieszaliscie  tak  ze  sie  gorzej  nie  dalo  ;)  

rafvte  napisal  
  ---------------------------------------- -  
  istotne  jest  aby  co  najmniej  jedno  z  urzadzen  bylo  wylaczone,  a  najlepiej  gdy  zarowno  komputer  i  sprzet  audio  sa  wylaczone.  

przy  wylaczaniu  sprzetu  jak  juz  nadmienione  zostalo  -  lepiej  najhpierw  wylaczyc  wzmacniacz  a  dopiero  potem  C64.  
  ---------------------------------------- -_  
  przeciez  w  ten  sposob  wlasnie  mozna  sida  spalic!  wszedzie  zaleca  sie  aby  nie  wylaczac  audio  (wszystko  jedno  czy  to  jest  mikser,  wzmachol  czy  telewizor)  jak  c64  pracuje.  ja  tak  wlasnie  spalilem  pierwszego  -  wylaczylem  tv.

CJWarlock

• Gość
kabel audio
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Lutego 2007, 17:18 »
 Witam.  

Kochani,  przeginacie  troche  z  tym  wynajdywaniem  roznych  \'zasad\'.  A  nie  lepiej  zrozumiec  zjawisko,  zamiast  go  sie  bac  i  powielac  belkot?  ;)  

Lutowac  kable  nalezy  uwaznie:  nie  w  pospiechu,  spokojnie,  sam  przewod  przed  przylutowaniem  wtyków  sprawdzic  omomierzem,  a  potem  gotowy  kabel  jeszcze  raz  sprawdzic  na  okolicznosc  przewodzenia  i  zwarc.  

Zmierzyc  woltomierzem  potencjal  miedzy  masa  C64  a  masa  sprzetu,  do  ktorego  go  podlaczamy.  Czasem  moze  on  wyniesc  i  kilkanascie  volt.  Jak  sie  okazuje,  masa  masie  nie  rowna.  Pamietajmy  wiec,  ze  laczac  ze  soba  sprzety  `ujednolicamy`  ich  mase  do  wspolnego  poziomu.  

W  pojemnosciach  wejsciowych  sprzetu  audio  moga  byc  zgromadzone  male  ladunki  napiec,  co  prawda  niewielkich,  ale  w  sytuacji  z  roznica  mas  sprzetu  i  C64  grozne  dla  C64.  

Wladnie  DLATEGO  (z  powodu  obydwu  akapitow  wyzej)  laczymy  C64  do  sprzetu  audio  kiedy  przynajmniej  jedno  z  laczonych  urzadzen  ma  odlaczone  zasilanie.  

Moj  monitor  i  moj  wzmacniacz  juz  znam  i  wiem,  ze  moge  podlaczac  do  nich  C64  przy  wlaczonym  zasilaniu  obydwu.  Mimo  to,  raczej  stosuje  powyzsze  zasady  bezpieczenstwa  (jesli  nie  moge  wylaczyc  C64  to  wylaczam  monitor  lub  wzmacniacz).  

Jesli  dzwiek  z  SIDa  jest  to  polecam  sprawdzic  tranzystor  w  ukladzie  prostego  wzmacniacza  SIDa.  Sam  SID  jest  bardzo  cichy,  ten  tranzystor  wzmacnia  jego  sygnal.  Jest  to  zwykly  tranzystor  w  obudowie  TO-92.  Nie  chce  mi  sie  teraz  otwierac  komody  zeby  sprawdzic  jego  oznaczenie.  Lokalizacja:  niespodzianka,  nie  blisko  SIDa,  lecz  w  okolicach  CIA,  tego  od  joystickow.  

Rysunek  obudowy  tu:  http://www.serwisant.pl/parts/obudowy/pages/to_92_gif.htm\' target=_blank>http://www.serwisant.pl/parts/obudowy/pages/to_92_gif.htm

I  na  koniec  stare  serwisowe  porzekadlo:  jesli  nie  uwazales  jak  robisz  to  teraz  rob  jak  uwazasz.  Zatem  mniej  obaw,  a  wiecej  zrozumienia.  Mam  nadzieje,  ze  powyzszy  post  pomogl  w  tymze.  

Acha,  zeby  nie  bylo,  ze  sie  wymadrzam,  hehe:  spalilem  3  SIDy  i  mam  okolo  9  komodorkow.  ;)  

Pozdrawiam.

kubas

• Gość
kabel audio
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Marca 2007, 10:55 »
 a  umnie  w  grach  hula  ale  jak  prpisałem  z  książki  program  to  ledwie  słychć  

Manganiac

• Gość
kabel audio
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Marca 2007, 16:31 »
 Wstawilem  wlasnie  SIDa  z  innej  komody  do  komody,  w  ktorej  uszkodzilem  dzwiek  podczas  opisywanej  wczesniej  zabawy  z  kabelkiem  audio  i  teraz  dzwiek  znowu  hula.  
    \'\'    
  Z  jednej  strony  to  dobra  wiadomosc,  ale  z  drugiej  to  niezbyt  milo,  ze  tak  z  pozoru  proste  i  niegrozne  operacje,  jak  podlaczanie  sprzetu  audio  moga  spowodowac  uszkodzenie  nie  jakiejs  tam  pierdoly,  ale  samego  serca  muzycznego  C-64.