Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: kabel audio  (Przeczytany 1302 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tuluseabaska

• Gość
kabel audio
« dnia: 15 Czerwca 2006, 07:01 »
 witam!  

zlutowalem  sobie  testowy  kabelek  audio  ale  cos  nie  hasa,  tzn  brumi  straszliwie  glosno  po  podlaczeniu  do  miksera.  kabel  jest  standartowy  instrumentalny.  na  drugim  koncu  jest  duzy  jack  mono.  masa  przylutowana  do  dwojki  a  sygnal  do  trojki.  obraz  idzie  do  tv  po  kablu  antenowym,  juz  wczesniej  podlaczalem  dwa  kable  i  z  dzwiekiem  problemow  nie  bylo.  mam  tez  kabel  scart  zlutowany  w  taki  sam  sposob  i  dzwiek  w  tv  jest.  mikser  ma  wejscia  mono  neutrik  combo  (TR/XLR)  takze  nie  wydaje  mi  sie  zeby  wina  mogla  lezec  po  jego  stronie.  

powiedzcie  mi  czy  ja  czegos  nie  wiem?  czemu  to  tak  buczy?  plz  help

wolf

• Gość
kabel audio
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Czerwca 2006, 09:25 »
 Może  masz  właczony  phantom  w  mikserze??  
  Albo  gdzies  zle  przylutowane  (zwiera  do  masy)

tuluseabaska

• Gość
kabel audio
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Czerwca 2006, 09:39 »
 phantom  jest  wylaczony  i  na  wtykach  nic  nie  zwiera  na  bank

tuluseabaska

• Gość
kabel audio
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Czerwca 2006, 11:25 »
 [edit]  
  najwieksze  brumy  pochodza  z  kabla  antenowego,  ale  po  jego  odlaczeniu  sygnal  i  tak  jest  ledwo  slyszalnby  (ze  ledwo  to  zreszta  mocno  powiedziane)  przy  podbijaniu  mocy  slychac  tylko  pierdy.  kable  na  bank  sa  polutowane  dobrze  nie  dodawalem  tylko  kondensatorow  ale  z  tego  co  mi  wiadomo  i  tak  duzo  one  nie  robia.  

kurna  przeciez  musi  sie  dac  to  jakos  podlaczyc....

tuluseabaska

• Gość
kabel audio
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Czerwca 2006, 12:13 »
 no  wiec  mialem  czuja  takiego  i  przylutowalem  odwrotnie  mase  do  sygnalu.  co  sie  okazuje  jest  dzwiek  a  w  zasadzie  byl  przez  chwile  (ale  to  bylo  to).  po  chwili  wylaczylem  TV  i  od  tego  momentu  moj  c64  przestal  wydawac  jakiekolwiek  dzwieki.  SID  nie  wyglada  jakby  byl  spalony,  ale  nie  gra  juz.  

czy  mozecie  mi  powiedziec  co  ja  nie  tak  zrobilem?  wolalbym  w  przyszlosci  uniknac  takich  wypadkow,  bo  w  koncu  co  jak  co  ale  ja  tylko  wylaczylem  telewizor  :(  PRZYCISKIEM

tuluseabaska

• Gość
kabel audio
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Czerwca 2006, 12:14 »
 i  czemu  musialem  lutowac  kable  odwrotnie?  bede  bardzo  wdzieczny  jezeli  ktos  rzuci  nieco  swiatla  na  ta  sprawe.  pozdrawiam  

ps.  sory  ze  pisze  nowe  posty  ale  nie  da  sie  ich  edytowac

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
kabel audio
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Czerwca 2006, 15:19 »
 po  samym  układzie  nie  zobaczysz  okiem  że  jest  uszkodzony  a  możliwe  że  właśnie  go  uszkodziłeś.  Ktoś  mi  kiedyś  powiedział  że  commodore  nie  lubi  byc  podpinany  pod  wzmacniacze  i  takie  tam  (w  końcu  mikser  pewnie  coś  tam  po  drodze  ma)  ale  nie  jestem  pewien  na  ile  to  prawdą  jest.

tuluseabaska

• Gość
kabel audio
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Czerwca 2006, 17:57 »
 no  chyba  wlasnie  go  uszkodzilem  bo  nie  dziala  a  innej  mozliwosci  nie  widze.  tylko  jak  mozliwe  ze  istnieje  tak  ogromna  rzesza  ludzi  zajmujacych  sie  muzyka  na  c64  i  nikt  o  podobnych  przypadkach  nie  donosi?  wczoraj  przyszedl  do  mnie  prophet64  (www.prophet64.com),  panowie  dolozyli  staran  zeby  umiescic  w  manualu  wszystkie  istotne  ostrzezenia,  owszem  jest  wzmianka  o  tym  ze  nie  nalezy  wylaczac  miksera  z  pradu  ale  ja  tego  nie  zrobilem.  

wiec  co  zrobilem  zle?  nie  moge  sobie  pozwolic  na  to  zeby  odprowadzac  sygnal  z  tv,  ale  przeciez  nie  bede  za  kazdym  razem  kupowal  nowego  c64  jak  bede  chcial  zgrac  material  bo  to  sie  przeciez  z  celem  mija...

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
kabel audio
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Czerwca 2006, 21:30 »
 nie  zrobiłeś  przypadkiem  zwarcia?  

niewiem  jak  to  zrobiłeś  to  połączenie  dokładnie  ale  ja  dzwięk  i  obraz  wyciągam  ze  złącza  monitor  i  jest  ok.

Manganiac

• Gość
kabel audio
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lutego 2007, 23:48 »
 *%$#@  niech  to  szlag...  gdybym  tylko  przeczytal  te  posty  wczesniej  i  wiedzial,  czym  grozi  zabawa  w  ten  pierdo****  kabelek  audio,  to  bym  sobie  darowal.  U  mnie  tez  chyba  sie  to  stalo.  Teraz  dzwiek  z  sida  jest  tak  cichy,  ze  musze  podkrecac  telewizor  na  full,  a  i  tak  dzwiek  ginie  zasloniety  glosnym  brumem.  Chyba  nastapilo  jakies  zwarcie...  Za  to  jak  laduje  jakas  gre,  to  dzwieki  ladowania  sa  glosne,  czyli  cos  jakby  sie  odwrocilo.  Czy  komp  jest  juz  do  wyrzucenia,  a  raczej  SID?  Nigdy  sobie  tego  nie  daruje,  to  byl  egzemplarz  w  swietnym  stanie..    \'\'    \'\'  

Manganiac

• Gość
kabel audio
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Lutego 2007, 13:00 »
 Tak,  to  chyba  bedzie  SID.  Sample  graja  z  normalna  glosnoscia,  a  reszty  prawie  nie  slychac.  Na  szczescie  wymiana  jest  prosta  nawet  dla  kogos  nieobeznanego  z  elektronika  jak  ja...  Juz  zagladalem  i  nawet  probnie  wyciagnalem  SIDa..  Uff.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
kabel audio
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Lutego 2007, 13:47 »
 nio  wywaliles  SIDa  :)  jestli  to  8580  ..  to  jeszcze  \'pol  biedy\'  bo  ich  jest  dosc  duzo  ,  gorzej  z  6581  :)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Manganiac

• Gość
kabel audio
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Lutego 2007, 14:06 »
 Moj  pierwszy  spalony  SID,  niemile  uczucie.  To  chyba  przez  to,  ze  odlaczalem  kabel  od  miksera  przy  wlaczonym  kompie,  bo  mam  taki  kabel  DIN  na  4  czincze  i  szukalem,  ktorym  idzie  dzwiek...  Teraz  juz  wiem,  ze  nie  mozna  tak.  SIDa  mam  model  8580R5.  Czy  w  C64C  instalowano  tylko  ten  model,  czy  np.  R4  tez?  Jak  tu  teraz  kupic  komode  z  odpowiednim  SIDem  na  podmianke  na  allegro?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
kabel audio
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Lutego 2007, 18:07 »
 ja  pare  lat  temu  tez  uwalilem  sida  w  posobny  sposob...    

z  oznaczen  rewizji  sidow  wynika  ze  do  R4  AR  jest  6581  ,  a  piata  rewizja  jest  automatycznie  ukladem  8580R5  :)  

8580R5  jest  oryginlanie  zawarty  we  wszystkich  C64G  (aka  \'bialy  bochenek\'  alias  \'mydelniczka\')  oraz  C64-II  (obudowa  C64C  ,  klawisze  z  nadrukiem  tylko  u  gory)  -  innymi  slowy  tylko  nowa  plyta  glowna  domyslnie  zawiera  8580
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Manganiac

• Gość
kabel audio
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Lutego 2007, 18:21 »
 Ok,  dzieki  wielkie.  Chyba  kupie  kilka  \'klawiatur\'  na  zapas  (\'kocham\',  gdy  okreslaja  tak  komodora  na  allegro...).  Podsumowujac  ku  przestrodze  dla  innych  audiofili:  1.  Podlaczac  komode  do  miksera/wzmacniacza  tylko  przy  wylaczonej  komodzie  jak  i  mikserze/wzmacniaczu  2.  Najpierw  wlaczac  mikser/wzmacniacz,  potem  komode  3.  NIE  ODLACZAC  kabla  ani  od  strony  komody,  ani  od  strony  miksera/wzmacniacza  podczas    pracy  tychze  4.  Po  skonczonej  pracy  wylaczac  najpierw  komode,  potem  wzmacniacz/mikser.  Chyba  te  zasady  wystarcza,  zeby  zachowac  naszego  SIDa  przy  zyciu  i  nadal  cieszyc  sie  jego  dzwiekiem.  Pominalem  cos?