Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: RMULATORY sie nie otwieraja  (Przeczytany 939 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

seba8888

• Gość
RMULATORY sie nie otwieraja
« dnia: 24 Marca 2006, 20:02 »
 jestem  tu  nowy  ale  bylem  kiedys  maniakiem  c64,  pobralem  kilka  emulatorow  ale  nie  moge  ich  wogole  otworzyc,  dlaczego?    mam  win  2000  pro,  moze  brak  mi  jakiegos  programiku?  ktos  wie?

Pewny

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Marca 2006, 20:14 »
 Prawdopodobnie  wszystie  te  emulatory  nie  działają  na  systemie  Windows  2000...  Zalecałbym  zmianę  na  98SE  albo  XP

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Marca 2006, 21:55 »
 większość  działa  na  w2k  bez  żadnego  problemu.

p.a.

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Marca 2006, 22:09 »
 A  czemu  miałyby  nie  działać  na  2000?  Akurat  nie  testowałem  tego  na  tym  systemie,  ale  prawie  na  pewno  któryś  będzie  działać...Najwięcej  problemów  zawsze  było  z  XP  (jeśli  o  stare  programy  idzie),  a  można  na  nim  nawet  stary  C64s  uruchomić  (ale  dźwięk  się  sypie)

Pewny

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Marca 2006, 23:02 »
 w2k  to  największa  porażka  microsoftu.  Mało  na  nim  chodzi  gier  i  programów,  to  jest  taki  system  \'biurowy\'  albo  \'serwerowy\'.  Bardzo  małą  ma  kompatybilność  z  programami,  do  tego  jego  \'dos\'  jest  pokopany

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Marca 2006, 08:58 »
 wole  NT  niz  XP  ,  co  z  tego  ze  xp  ma  pseudo-kompatybilnosc?  starsze  programy  chodza  na  nim  niemilosiernie  wolno  ,a  emulowany  dos  w  nim  wcale  nie  jest  inny  niz  w  2000  -  jest  dokladnie  taki  sam  (czyt:  beznadziejny).  NT5  pozatym  jest  szybszy    

aktualnie  mam  dual  boota  :  win98se  /  2000  pro  i  korzystma  z  tych  systemow  w  zaleznosci  od  potrzeb.  

kazdy  nowy  windows  to  krok  w  przod  i  dwa  kroki  w  tyl.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

p.a.

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Marca 2006, 09:37 »
 A  ja  z  kolei  nie  cierpię  win98  \'\'    Fakt,  XP  kiepsko  obsługuje  stare  programy,  no  ale  w  końcu  przyszłość  się  liczy,  a  nie  przeszłość  \'\'  A  98-ka...nie  cierpię  jej  chociażby  z  tego  względu,  iż  niemalże  każdą  zmianę  w  ustawieniach  trzeba  odpokutować  restartem  komputera...NIe  wspominiając  o  braku  plug  and  play...  
  W  domu  mam  XP-ka  i  VICE  chodzi  bez  zarzutów...

Pewny

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Marca 2006, 15:45 »
 O  wypraszam  to  sobie,  WIN98SE  ma  obsługę  Plug  and  Play!!

p.a.

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Marca 2006, 17:22 »
 Ale  jakąś  taką  niedorobioną    \'\'  No  i  obsługa  USB...teraz  większość  sprzętu  komunikuje  się  przez  to  łącze  i  z  reguły  jest  tak,  że  mamy  urządzenie,  informację,  że  wystarczy  to  podłączyć  i  będzie  hulać  +  płytkę  ze  sterownikiem  do  Win98    \'\'  ALe  wydaje  mi  się,  że  offtopikujemy  \'\'  

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Marca 2006, 20:14 »
 zdaje  sie  ze  nie  wiesz  o  czym  mowisz  ,  p`n`p  jest    normalnie  obslugiwane  od  win95/nt4.    

do  win98  istnieja  odpowiednie  update  umozliwiajace  mu  wykrywanie  wszystkich  podstawowych  urzadzen  USB  typu  kamery  cyfrowe  czy  mass  storage  (wiem  bo  uzywam)  -  wlasciwie  tak  jak  XP.    

zapewne  tez  co  sesja  windowsa  zmieniasz  ustawiania  sprzetowe  i  musisz  nieustannie  restartowac  komputer  ,  co?  :)  

a  win  xp  to  nie  jest  przyszlosc  ...  czy  windows  to  w  ogole  przyszlosc?  bill  ciotes  tylko  patrzy  jak  kase  wyssac  od  uzytkownikow  stad  brak  wsparcia  dla  systemow  ciut  starszych  a  sprawujacych  sie  dobrze  (np  NT5),  bo  cisna  kase  na  `apdejtach`.  

offtopic?  herezje  zawsze  wywoluja  offtopic.  nie  wiesz  ->  nie  pisz.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

p.a.

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Marca 2006, 21:35 »
 Nie  pisałem,  że  XP  to  jest  przyszłosć,  tylko  że  nie  ma  sensu  płakać  nad  tym  ,że  stare  programy  (przeszłość)  na  XPku  nie  działają-  nowe  (teraźniejszość,  przyszłość)  działają  bez  zarzutów.  Co  do  pn`p  pewnie  masz  rację,  bo  z  z  win98  spotykam  się  tylko  na  niektórych  stanowiskach  w  pracy  i  słabo  znam  ten  system.  Jeśli  o  restarty  idzie-  gdy  robiliśmy  rekonfigurację  sieci  i  musiałem  zmienić  w  całej  placówce  DNSy,  to  psioczyłem  za  każdym  razem,gdy  nadziałem  się  na  98-kę.  Zresztą  w  pracy  komputery  krążą  z  miejsca  na  miejsce  i  trzeba  zmieniać  im  IPki  (z  powodu  Vlanów)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Marca 2006, 23:59 »
 w  9x  mozna  przyspieszczyc  (Choc  nie  zawsze)  restart  przytrzymujac  shift  przy  \'uruchom  ponownie\'.  

restart  przy  zmianie  ip  w  9x  to  -przyznaje  -  jedna  z  irytujacych  rzeczy  w  tym  systemie...  kiedys  probowalem  to  obejsc  ale  w  winipcfg  nie  chce  sie  odnowic  nowo  ustawione  IP  .  co  ciekawe  gdy  system  korzysta  z  serwera  DHCP  to  nie  ma  takiego  problemu  ,  IP  czy  brame  mozna  zmienic  dynamicznie.  

a  ogolem  zal  ze  na  xp  niektore  starsze  programy  nie  dzialaja  poprawnie.  kompatybilnosc  wstecz  ma  w  PC  coraz  mniejsze  znaczenie.    
  lepiej  zamiast  utrzymywac  pseudokompatybilnosc  byloby  zaprojektowanie  zupelnie  nowego  PC  od  podstaw,  gdzie  kompatybilnosc  z  PC  XT  itd  bylaby  marginalna  (Cos  takiego  jak  pegasos  -  nieoficjlane  \'przedluzenie\'  Amigi  PPC)  

dobra  ,  koniec  gdybania  ;-)

Pewny

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Marca 2006, 00:06 »
 A  nie  lepiej  Microsoft  Linux??  Połączenie  bezpieczeństwa  Linuxa  z  komaptybilnością  98SE  i  XP  (bo  czasem  wychodzi  jakis  program,  który  się  uruchamia  tylko  na  linii  NT)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Marca 2006, 19:52 »
 taka  teraz  polityka  microshitu  aby  programy  sie  juz  nie  uruchmialy  na  9x  ,  ba  ,  zeby  sie  nawet  ich  instalwoac  nie  dalo  :d  (windows  installer  3)