Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Zapisywanie stanu gry- VICE  (Przeczytany 838 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

p.a.

• Gość
Zapisywanie stanu gry- VICE
« dnia: 13 Marca 2006, 19:09 »
 Gdy  używałem  starego  C64s,  w  wielu  grach  zapisywałem  stan  gry  -dzięki  temu  przeszedłem  m.in.  upierdliwą  planszę  w  Seymour  At  The  Movies  (ci,  którzy  męczyli  się  na  planie  Flash  Fordon,  więdzą,  o  czym  mówię    \'\'  ).  Moje  pytania:  

1.  Jak  najprościej  przeprowadzić  taką  operację  na  VICE?  Czy  jest  to  możliwe  tylko  z  dołączonym  kardridżem?    

2.  Co  z  grami,  które  \'oryginalnie\'  dopuszczały  możliwość  zapisu  stanu?  Czy  na  emulatorach  opcja  ta  może  poprawnie  działać?

Magnate

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Marca 2006, 20:33 »
 1.  Szybkie  zapisywanie:  ALT+S;  szybki  odczyt:  ALT+L.  Jeśli  chcesz  zapisywać  więcej  zrzutów,  zajrzyj  do  menu  \'Snapshot\'  (Load  snapshot  image,  Save  snapshot  image).  
  2.  Dlaczego  miałaby  nie  działać?

p.a.

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Marca 2006, 22:46 »
 Ok,  dzięki,  przetestuję.  Nie  wiem  czemu,  ale  wydawało  mi  się,  że  to  menu  służy  TYLKO  do  robienia  zrzutów  z  ekranu,  etc.  i  dlatego  je  ignorowałem.  

p.a.

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Marca 2006, 11:29 »
 Przepraszam  za  lamerski  post    \'\'  Po  prostu  zmyliło  mnie  słowo  snapshot,  które  jednoznacznie  kojarzy  mi  się  z  fotografiami,  etc.  W  każdym  bądź  razie  jest  mi  wstyd,  bo  funkcja  prosta  jak  obsługa  cepa    \'\'  

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Marca 2006, 18:43 »
 No  najlepiej  jakby  się  to  nazywało  Load/Save  Frozen  czy  jakoś  tak  :).  Ja  zorientowałem  się  o  jaki  snapshot  chodzi  od  razu  po  tym,  jak  zamiast  pliku  jpg  czy  bmp  czy  jakiego  innego  utworzył  mi  się  jakiś  svf.  Najlepiej  próbować  wszystko  co  oferuje  program  :).  

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Marca 2006, 20:48 »
 albo  save  state.