Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: emulacja c64 a prawo polskie  (Przeczytany 792 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Hebb

• Gość
emulacja c64 a prawo polskie
« dnia: 09 Stycznia 2006, 19:02 »
 Witam  szanownych  forumowiczow.  Czy  orientujecie  sie  moze,  jak  wyglada  uzytkowanie  emulowanych  programow  na  c64  w  swietle  prawa  i  legalnosci?  Kiedys  szukalem  czegos  na  ten  temat,  ale  ostatecznie  niewiele  sie  dowiedzialem.  Moze  tutaj  znajdzie  sie  ktos  obeznany  w  tej  kwestii  ?  
  Z  gory  dziekuje  za  jakakolwiek  odpowiedzi  i  pozdrawiam

tkonojacki

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Stycznia 2006, 19:26 »
 Teoretycznie  jeśli  posiadasz  c64  i  daną  gre  możesz  to  emulować.  Jeśli  nie  to  mozesz  korzsytac  ale  musisz  skasowac  24h  potem.  

Praktycznie  wiekszosc  praw  autorskich  (czy  jakos  tak  :p)  juz  dawno  wygasla  wiec  mozna  z  tego  korzystac  legalnie  bez  ograniczen.  Ale  emulatora  c64  nie  mozna  odpalic  bez  orginalnego  c64  bo  spadkowierca  praw  caly  czas  istnieje.  

To  na  99%  jest  poprawne  tylko  nie  jestem  pewny  czy  prawo  obejmuje  sprzęt  (c64).

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Stycznia 2006, 00:31 »
 Na  pewno  trzeba  posiadać  oryginalną  wersję  choćby  nie  działała  na  jakiejś  zakurzonej  kasecie.  Ale  o  tych  24h  nie  słyszałem...  

Co  do  emulatorów  to  nie  mam  pojęcia,  ale  same  ROMy  i  kernale  nie  powinny  być  dostępne  legalnie  chyba,  że  sobie  je  samemu  zgrasz  z  kompa.  Ale  nie  wiem  jak  to  z  tymi  ROMami  jest.  Do  emulatorów  na  Mac`a  nie  ma  dystrybucji  i  trzeba  samemu  sobie  wytrzasnąć,  ale  to  może  dlatego,  że  Macintosha  -  na  którym  się  zarabia  -  prawo  dotyczy,  a  c64  nie...  

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Stycznia 2006, 08:18 »
 dokładnie  to  prawo  patentowe  tak  różowo  nie  wygląda  i  obecnie  rom  z  1983  jest  chroniony  przez  25  lat  czyli  do  2008  roku,  chyba  że  firma  commodre  nie  płaci  US  patents.  Ponieważ  chodzi  o  \'starocie\'  nikt  się  pewnie  tym  już  nie  bawi,  bo  po  co  ścigać  low-endowe  technologie  jak  wojna  toczy  się  duuużo  wyżej.  Tak  nawiasem  mówiąc  to  w  polsce  wprowadzono  jeszcze  wzór  użytkowy  który  jest  chroniony  2x10  lat...  to  chyba  wszystko.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....