Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: mam problema  (Przeczytany 824 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nieważne

• Gość
mam problema
« dnia: 05 Stycznia 2006, 16:33 »
  Jakiś  czas  temu  stałem  się  posaidaczem  C64  lecz  z  pewnych  przyczyn  uszkodziłem  CIA  6526  tego  z  lewej  strony  ,  blizej  drukarki.  I  od  tego  momentu  na  ekranie  są  same  smiecie.  Dokładniej  usterkę  spowodowało  porażenie  prądem  z  rs-a  PCta  bo  zachciało  mi  się  tak  połączyć  ale  nie  wiedziałem  (wtedy)  że  rs  pcta  nie  ma  poziomu  TTL  a  +-15V  :((  Czy  ktoś  moze  mi  powiedzieć  why  nie  ma  obrazu  jak  VIC  chyba  jest  nieuszkodzony  ??  CZy  mogło  się  cos  jeszcze  zepsuć  ??  Czy  ten  CIA  miał  jakieś  informacje  w  środku  n.t.  obrazu  ?  Czy  jakaś  firma  produkuje  układy  podobne  do  tych  z  komodorka  ??  albo  czy  jest  jakiś   zastepczy  układ  o  którym  wiedzą  tylko  zagorzali  fanatycy  c64  .    

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
mam problema
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Stycznia 2006, 12:10 »
 ten  CIA  jest  odpowiedzialny  m.in.  za  wybor  banku  pamieci  ktory  widzi  VIC  ,  musiales  go  tak  porazic  tym  +  /  -  15  v  ze  bardzo  dokonal  zywota  :D  

o  ile  komputer  sie  wlacza  i  dziala  to  mozna  podejrzewac  iz  tylko  ten  scalak  padl.  upewniales  sie  ze  gdy  wrzucisz  np  blackbox  v4  to  slychac  muzyke  ktora  ten  cart  ma  w  intrze?  jak  spaliles  tego  CIA  to  stacja  dyskow  nie  powinna  dzialac,  na  magnecie  glowicy  nie  ustawisz  na  slepo  -  cart  to  chyba  jedyna  droga  aby  sprawdzic  czy  jednak  dziala.  

mam  takich  6526  troche  w  zapasie  ,  skontaktuj  sie  ze  mna  to  moze  dojdziemy  do  konsensusu  ;p
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

nieważne

• Gość
mam problema
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Stycznia 2006, 16:57 »
  no  no  nie  spodziewałem  sie  odpowiedzi.  Jak  zdam  sesję  to  może  zajmę  się  komodorkiem  ale  dzięki  z  odpowiedź.  Jak  masz  gdzieś  te  czipy  to  daj  mi  na  gg  :  2262202  znać  .  Jak  nie  to  pomyslę  nad  jakaś  matrycą  albo  avrem  zamiast  6526   \'\'  A  tak  a  propos  to  gdzie  ten  układ   przechowuje  info  o  pamięci  obrazu  albo  jak  jest  podłączony  do  VIC-a  ???  Za  wszelakie  schematy  byłbym  wdzięczny  na  asmcoder@interia.pl    

--  testowałem  w  basicu  `na  ślepo`  komendy   i  działały.  nawet  wydawał  dzwięki  z  głośniczka    \'\'  i  zmieniał  kolory  obrazu  !?  

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
mam problema
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Stycznia 2006, 08:23 »
 o  \'matrycy\'  możesz  sobie  pomażyć...  kup  sobie  nowego  komcia  cena  parę  zyla.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
mam problema
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Stycznia 2006, 13:51 »
 jak  jest  dobry  z  elektroniki  to  matryce  sobie  podepnie  jak  będzie  miał  dużo  zapału  i  chęci