Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: commodore 64  (Przeczytany 890 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

micek

• Gość
commodore 64
« dnia: 23 Grudnia 2005, 17:39 »
 mam  problem  z  uruchomieniem  gierek  na  commodore  64  z  magnetofonu.  na  pozór  wszystko  niby  dziala.  pojawia  sie  menu  z  kilkoma  opcjami  (pomoc,  syntetyzator  mowy  itp.)  wciskam  spacje  (zeby  bodaj  wejsc  do  systemu  quick  box)  wpisuje  LOAD.  prosi  o  wcisniecie  play  na  magnetofonie.  wciskam.  pojawia  sie  zolty  albo  niebieski  ekran  (i  tu  mi  cos  nie  gra  bo  jak  z  10  lat  temu  uzywalem  c64  to  byly  takie  poziome  paski  czarno-czerwone!).  nastepnie  kaseta  zatrzymje  sie  i  pokazuje  na  ekranie  ze  znalazlo  ABC  turbo.  dobrze,  kaseta  leci  dalej  po  kilku  sekundach.  potem  sie  zatrzymuje  i  pojawia  sie  napis  READY.  wpisuje  RUN.  i  nic.  dalej  pokazuje  sie  READY.  wpisuje  RUN  i  dalej  nic:/  wpisuje  LOAD  i  laduje  sie  (zolty  lub  niebieski  ekran).  po  chwili  pojawia  sie  znowu  napis  READY  i  dalej  to  samo  w  kolko:/  moze  trzeba  ustawic  glowice  w  magnetofonie?  a  moze  ten  c64  juz  nie  dziala  po  prostu?  wina  kaset?  sprawdzalem  kilka  i  to  samo;/

zulu

• Gość
commodore 64
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Grudnia 2005, 21:08 »
 co  niby  się  nieda   \'\'    
  da  się  \'\'   ale  musisz  mieć  kasetę  z  grami  i  program  tape  tester  oraz  abc  turbo.  

micek

• Gość
commodore 64
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Grudnia 2005, 21:13 »
 mam  kasete  z  grami...  i  wiem  ze  dzialaja  bo  10  lat  temu  dzialaly.  poza  tym  mam  abc  turbo.  raz  sie  nawet  wgralo  ale  po  kilku  sekundach  tasma  sie  uruchomila  i  ladowalo  sie  dalej.  jaki  byl  tego  skutek  opisalem  powyzej.

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
commodore 64
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Grudnia 2005, 21:31 »
 Wygląda  mi  na  to,  że  głowice  masz  nieustawione,  spróbuj  pomanipulować  na  oko,  jeżeli  nie  możesz  załadować  programu  do  ustawiania  głowic,  nie  masz  go  na  cartridge`u  jakimś?  Chyba,  że  kasety  są  już  sfatygowane,  może  rozmagnesowały  się  w  jakichś  okolicznościach?

Gringo_w

• Gość
commodore 64
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Grudnia 2005, 03:18 »
 Abc  Turbo  to  program  który  pozwala  wczytywać  gry  nagrane  w  systemie  turbo.Dlatego  po  wgraniu  abc  turbo  nastawiasz  kasetę  na  początek  gry  i  ładujesz  ją  ale  nie  poleceniem  load  tylko  poleceniem  najczęściej  <-L  (strzałka  w  lewo  +  L).Jeśli  nie  skutkuje  to  spróbuj  TLOAD  a  jak  to  nic  nie  da  to  musisz  poszukać  gdzieś  w  necie  jakie  to  polecenie.  Zwykły  LOAD  dla  gier  nagranych  w  turbo  nie  zadziała.

Offline BagoZonde

• Level 6
commodore 64
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Grudnia 2005, 12:11 »
 Aby  sprawdzić  czy  magnet  Ci  działa,  najlepiej  znajdź  jakiś  kawałek  taśmy,  wczytaj  sobie  ten  ABC  Turbo,  żeby  mieć  zapis  w  trybie  turbo  a  potem  spróbuj  nagrać  jakiś  programik,  np:  

10  PRINT  \'C64  MA  WCISKANEGO  CAPS  LOCK`A  A  AMIGA  Z  LAMPKA  :)\'  

a  potem  nagraj:  

<-S  \'NAZWA  PLIKU\'  

Następnie  naciśnij  RECORD,  a  po  nagraniu  przewiń  taśmę  na  początek  i  poleceniem:  

<-L  

wczytaj  ten  plik.  
  Powinien  Ci  się  wczytać,  bo  głowice  ustawione  są  tak  samo,  jak  przy  zapisywaniu  tego  programu.  
  Innymi  słowy  warto  zapisywać  i  odczytywać  programy  mając  głowicę  ustawioną  w  tej  samej  pozycji  :).  
  No  i  nie  polecam  zwykłego  LOAD  bez  turbo.  
  Zresztą  program  turbo  znajduje  się  na  każdej  kasecie  z  pirackimi  gierkami  więc  spróbuj  ustawić  głowicę  tak,  
  by  pomyślnie  wczytać  ten  program.  No  i  powinien  się  tam  znajdować program  do  ustawiania  głowic  TAPE  TESTER,  etc.  
  Pozdrawiam  

micek

• Gość
commodore 64
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Grudnia 2005, 12:51 »
 wielkie  dzieki  za  pomoc!  strzalka  w  lewo  +  L  pomogla:)  

pozdrawiam  i  jeszcze  raz  big  thx!

Offline BagoZonde

• Level 6
commodore 64
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Grudnia 2005, 02:53 »
 Cud,  że  jeszcze  to  mogłem  przywołać  z  pamięci,  bo  wstukuję  to  podświadomie  ;))).  
  Pamiętam,  gdy  dostałem  c64  z  Black  Boxem  i  te  wszystkie  czynności  wydały  mi  się  wtedy  
  nie  do  zapamiętania,  żeby  cokolwiek  załadować.  To  nie  konsolka  Atari  2600,  gdzie  wystarczyło  
  gierki  przełączać  switchem  :).