Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Wykopany stary Commodor (stary ale jary)  (Przeczytany 1320 razy)

Offline anonymous

• Level 2
  • **
Wykopany stary Commodor (stary ale jary)
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Listopada 2005, 20:29 »
 Jak  się  ma  kabel  X1241  to  można  przegrywać  gry  z  PC  z  GameBase  64  na  dyskietki  do  podłączonej  stacji  1541  a  potem  z  dyskietki  grać  na  oryginalnym  C=

Offline anonymous

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Listopada 2005, 20:30 »
 Pomyłka.  Chodziło  mi  o  kabel  X1541

Matiboss

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Listopada 2005, 20:58 »
 Jest  jeden  mały  problem,  ja  nie  mam  stacji  dyskietek.  Jest  mo.zliwość  nagrania  z  pc  na  kasety  ?

Gringo_w

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Listopada 2005, 21:46 »
 Przecież  masz  tam  przykładowe  programiki  samo  się  za  siebie  to  nie  zrobi  wykaż  trochę  własnej  inicjatywy.Tu  masz  przykładowy  prg  z  kursu  :  

10  INPUT  \'Podaj  swoją  ksywkę  \';A$  
  20  IF  A$=\'Mike\'  THEN  GOTO  50  
  30  IF  A$=\'Luc\'  THEN  GOTO  60  
  40  END  
  50  PRINT  \'Jesteś  Maciek\':END  
  60  PRINT  \'Jesteś  Łukasz\':END  

Matiboss

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Listopada 2005, 22:56 »
 A  to  może  być  taśma  np  z  jakąś  muzyką  ?  
  Ja  nagrałem  na  taką  na  sam  początek  i  nie  wczytał.  Wysuszyłem  wszystkie  kasety  i  teraz  łapie  mi  więkrzoość  tytu.łów,  znaczy  wyskakuje  ekran  z  tytułem  a  potem  klapa.  Ale  on  juz  wtedy  chyba  nie  czyta  z  magnetofonu.

shogun

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Listopada 2005, 07:16 »
 Może  być  nawet  taśma  z  zapisem  przebiegu  imienin  u  cioci,  o  ile  potrafisz  zmusić  C64  do  ZROZUMIENIA  takiego  zapisu.  
  Mylisz  pojęcia,  albo  w  ogóle  nie  masz  pojęcia.  Żeby  komputer  coś  odczytał  MUSI  być  to  nagrane  w  formacie  ZROZUMIAŁYM  dla  komputera.  Z  Twoich  postów  wynika,  że  nie  masz  absolutnie  pojęcia  o  BASICU,  więc  zrób  w  ciemno  to,  co  Ci  tutaj  radzą  -  przepisz  program  z  kursu,  nagraj  go  komendą  SAVE\'PROGRAM\',  przewiń  taśmę  i  wczytaj  go  poleceniem  LOAD\'PROGRAM\'.  Sprawdzisz,  czy  taśma  jest  OK  i  czy  magnetofon  jest  OK.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Listopada 2005, 10:05 »
[quote Matiboss] Jest  jeden  mały  problem,  ja  nie  mam  stacji  dyskietek.  Jest  mo.zliwość  nagrania  z  pc  na  kasety  ?
jest  ,  http://emu64.pl/menu.php?art=117
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Matiboss

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Listopada 2005, 22:02 »
 Napisałem  i  nagrałem,  wczytał  tak  jak  z  resztą  kaset  tylko  tytuł.  To  będzie  wina  magnetofonu  czy  czegoś  innego  bo  on  już  wtedy  chyba  nie  czyta  z  magnetofonu  ?  Powinien  chyba  wyskoczyć  loading  error.

shogun

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Listopada 2005, 22:37 »
 Mam  nadzieję,  że  pamiętasz,  iż  po  wyświetleniu  tytułu  trzeba  nacisnąć  jakikolwiek  klawisz,  żeby  program  mógł  ładować  się  dalej?  

Proponuję  wziąć  nową  taśmę  i  przeprowadzić  test,  który  wykonałeś  na  starej.  Jeśli  to  nie  pomoże,  to  magnetofon  jest  martwy.  Technicznie  rzecz  biorąc  do  naprawienia,  praktycznie...  różnie  bywa.  

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Listopada 2005, 07:31 »
 shogun..  prawdopodobieństwo  że  magnet  padł  mimo  że  czyta  nagłówki...  jest  zerowe  :)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

shogun

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Listopada 2005, 09:06 »
 To  mi  się  zdarzyło  takie  mało  prawdopodobne  uszkodzenie  ;)  Magnet  wciagał  taśmę  po  około  8-10  sekundach  od  naciśnięcia  PLAY,  więc  nagłówek  zdążył  wczytać  ;)  

Matiboss

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Listopada 2005, 17:09 »
[quote Kisiel] shogun..  prawdopodobieństwo  że  magnet  padł  mimo  że  czyta  nagłówki...  jest  zerowe  :)
To  co  taśmy  ?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Listopada 2005, 19:45 »
 wez  jakas  pewna  kasete  audio  albo  kup  nowa  kasete  i  zobacz  czy  magnet  przeczyta  bez  problemu  to  co  zapisal...
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Matiboss

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Listopada 2005, 21:34 »
 Wczytał.  Jako  podaj  swoją  ksywke  wpisałem  matiboss.  Komenda  load\'program\'  i  wyskoczył  tytuł  dalem  spacje  a  potem  ready  i  wpisałem  run.  Wyskoczyło  Matiboss  ?  dałem  spację  i  znowu  ready.  Nie  wiem  czy  dobrze  ale  to  chyba  mało  ważne  bo  program  wczytał,  znaczy  magnetofon  sprawny.

Matiboss

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 09 Listopada 2005, 21:36 »
 znaczy  matiboss  ?  dałem  return.  
  Moge  coś  jeszcze  zrobić  z  taśmami  czy  do  śmietnika  ?