Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czym gracie w gry  (Przeczytany 2322 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doman

• Level 3
Czym gracie w gry
« dnia: 31 Stycznia 2019, 11:30 »
Tak właściwie to ułamał mi się fire w jednym z Joysticków, zastanawiam się czym go zastąpić i z tego zrodziło mi się pytanie czy i na czym w ogóle ludzie grają. Czy dawać te kilkadzieiąt, czasem ponad stówę za ponad 20-letniego, nie wiadomo ile używanego quick shota, czy kombinować z innymi opcjami. Do pada raczej się nie przyzwyczaję w klasycznych grach, ale wiem, że niektórzy grają, więc dorzuciłem.

Offline dhg

• Level 4
  • god, root, i don't see any difference...
Re: Czym gracie w gry
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Stycznia 2019, 16:42 »
 Gram przerobionym padem od nesa . Joye mnie denerwują i za szybko sie łamią

10?"DHG
20GOTO10
RUN

Offline doman

• Level 3
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Stycznia 2019, 17:46 »

Ooo, a robiłeś mapowanie któregoś przycisku na UP, czy skaczesz krzyżakiem?

Offline dhg

• Level 4
  • god, root, i don't see any difference...
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Stycznia 2019, 22:08 »

Ooo, a robiłeś mapowanie któregoś przycisku na UP, czy skaczesz krzyżakiem?

Kupiłem uwalonego pada, pociąłem ścieżki i podlutowałem kable wg schematu:

[D-pad] standardowo, [A] - fire, [start][select] niepodłączone.
Skacze d-padem, przyzwyczajenie takie

10?"DHG
20GOTO10
RUN

Online Sorin

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lutego 2019, 00:13 »
Z wiekiem stałem się wygodny i polubiłem granie siedząc w fotelu. Przerzuciłem się więc na pady. Odkąd rozwaliłem dwa pady Matta, korzystam z adaptera TOM2.
Podpinam pod niego zdecydowanie tańsze pecetowe pady i joysticki USB.

Offline cacodemon

• Level 5
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lutego 2019, 08:11 »
Retro komputerem może też być PC 286/386/486 i pokrewne. Klawiatura i mysz

Offline Kusiu

• Level 3
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lutego 2019, 16:16 »
Fajny patent to gra za pomocą pilota od CDTV (są dość tanie i nadal dostępne nowe), niestety trzeba mieć do tego Turbo Chameleon 64.

Offline doman

• Level 3
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lutego 2019, 18:19 »
Z wiekiem stałem się wygodny i polubiłem granie siedząc w fotelu. Przerzuciłem się więc na pady. Odkąd rozwaliłem dwa pady Matta, korzystam z adaptera TOM2.
A możesz napisać, jak sprawdzają się współczesne dżoje z komodą? Nie przeszkadza brak klikania mikrostyków i ogólna analogowość? Mam adapter tom, ale używam go do myszki. Do peceta nie mam żadnych kontrolerów, na emulatorach gram na klawiaturze.

Retro komputerem może też być PC 286/386/486 i pokrewne. Klawiatura i mysz
No formalnie tak, ale jako, że nie napisałem na forum grzybiarskim, to założyłem, że głównie ludzie głownie wracają do joysticków.

Online Sorin

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lutego 2019, 21:05 »
A możesz napisać, jak sprawdzają się współczesne dżoje z komodą? Nie przeszkadza brak klikania mikrostyków i ogólna analogowość? Mam adapter tom, ale używam go do myszki. Do peceta nie mam żadnych kontrolerów, na emulatorach gram na klawiaturze.

Dla mnie przerzucenie się z joya na mikro stykach na joya analogowego stworzonego głównie do symulatorów lotu było o wiele szybsze niż przestawienie się z joya na pada;) Na pewno przewiduję o wiele większą żywotność.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lutego 2019, 00:08 »
Ja gram na oryginalnych joystickach, MATTow nie kupowalem ale koledzy mowili ze nie sa to dobre dzoje (sentyment i juz). Mam tez competition pro z nowej serii w boxie, nawet nie testowalem go :)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Lutego 2019, 08:30 »
Brakuje w ankiecie opcji "nie gram".
-profil nieaktywny-

Offline zijacek

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Lutego 2019, 12:15 »
MATTow nie kupowalem ale koledzy mowili ze nie sa to dobre dzoje (sentyment i juz).

Potwierdzam, mam teraz dwa Matty, i obydwa działają bardzo słabo. Gumki stykowe utleniają się czy coś, i można co prawda je regenerować, ale daje to i tak marny efekt. Zresztą pamiętam, że za dzieciaka też miałem Matty (wtedy nowe) i dopiero jak dostałem Quickshot'y Python'y 2 (też zresztą gumkowe), to zrozumiałem, co to znaczy dobry joy.

Offline ikci

• Global Moderator
  • Level 4
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Lutego 2019, 17:08 »
Dziwne, że forma siedząca już tyle lat na rynku, w dodatku posiadająca już znaną (ale nie uznaną) markę nie zrobiła nic
żeby poprawić jakość swoich wyrobów.  Nic nie zrobili natomiast ceny u nich rosną jakbyśmy mieli hiperinflację w Polsce.
W dawnych czasach ich joysticki były kupowane bo był słaby wybór innych modeli albo były tańsze od konkurencji.
Mówiło się że są słabe ale wytłumaczeniem było że to produkt polski. W tej chwili oni chyba tylko polegają na nostalgii.

Offline misiek2

• Level 4
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Lutego 2019, 17:41 »
Nie zrobili nic, bo im nie zależy. Rynek jest mały, wiele osób tego nie kupi. Pomimo braku konkurencji, w każdym razie nie znam nowych konkurencyjnych produktów, to nikt tam się o te joye nie bije. Sprzedają może ze 100 sztuk rocznie to i nie widzą sensu nowych rozwiązań i tłuką na bazie tego co wykonali kiedyś. Wykonanie nowego sensownego modelu to spore ryzyko. Wywalą masę kasy, która może nawet się nie zwrócić to tłuką serie po sto sztuk co pół roku i gitara gra.

Offline Zbych

• Level 3
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lutego 2019, 19:13 »
Ja używam Mattów Skorpion (od około 3 lat) i na razie jedyne na co mogę ponarzekać to przyssawki - mam 2 skorpiony i w obu jest jedna przyssawka która źle trzyma i odkleja się po kilku-kilkunastu sekundach, ale zazwyczaj używam je w trybie "trzymania w ręce" więc nie przeszkadza mi to. Te na gumach to miałem raz nieprzyjemność używać i dla mnie to było jakieś nieporozumienie.