Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: [szukam] książka o języku maszynowym C64  (Przeczytany 1285 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

shogun

• Gość
[szukam] książka o języku maszynowym C64
« dnia: 08 Października 2005, 11:00 »
 Tylko  nie  pamiętam  tytułu.  O  ile  sobie  przypominam,  to  książka  była  w  kolorze  zielonym  lub  lazurowym.  Była  reklamowana  w  Commodore&Amiga  i  sprzedawana  z  taśmą  lub  dyskietką.  Liczyła  sobie  coś  około  200-300  stron.  Kiedyś  bardzo  dawno  temu  miałem  jeden  egzemplarz  ale  w  toku  przesiadek  komputerowych  gdzieś  mi  wsiąkł.  
  Jeśli  ktoś  ma  zbędny  egzemplarz,  to  z  chęcią  odkupie  (może  być  bez  nośnika).  

Offline OSH

• Level 5
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Października 2005, 18:45 »
 Hm,  czy  to  czasem  nie  ta  sama  książka,  której  i  ja  szukam?  \'Jak  rozbudować  interpreter\'  Gajewskiego  i  Radziszewskiego  \'\'  

Offline Yovish

• Level 3
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Października 2005, 11:00 »
 Może  chodzi  o  język  maszynowy  procesora  6502?  

Mam  następujące  książki:  
  1.  Mikroprocesor  6502  i  jego  rodzina  -  Kruszyński  i  Kulpa;  
  2.  Asembler  6502  -  Jan  Ruszczyc  (bardziej  dla  Atari);  
  3.  Commodore  64  od  środka  -  Gajewski  i  Radziszewski;  
  4.  Jak  rozbudować  interpreter?  -  Gajewski  i  Radziszewski  (dla  Commodore);  
  5.  Mapa  pamięci  Commodore  64  C  (I  i  II).  

Można  jeszcze  wspomnieć  \'elementarz\'  Frelka  i  publikacje  gazetowe  i  elektroniczne.  
  Ale  nie  są  na  sprzedaż...

Offline Yovish

• Level 3
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Października 2005, 11:22 »
 Tzn.  książki  nie  są  na  sprzedaż,  ale  mogę  Ci  podać  skąd  ściągnąć  sobie  elektroniczne  wersje  ksiażki  z  poz.  2  i  Frelka.  
  Ale  to  jest  na  konkurencyjnej  witrynie  więc  tylko  na  priv,  chyba  że  webmaster  nie  ma  nic  przeciwko  tego  typu  praktykom.  

P.S.  
  Przepraszam,  że  nie  przez  edycję  poprzedniego  posta,  ale  nie  udało  mi  sie  zrobić,  ani  w  Firefox  ani  w  IE  :(

shogun

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Października 2005, 11:24 »
 Wydaje  mi  się,  że  to  żadna  z  wymienionych  książek.  Z  tego  co  pamiętam,  to  mogła  ona  być  podzielona  na  lekcje  -  ale  nie  mam  pewności.  W  środku  było  bardzo  dużo  programów  w  języku  maszynowym.  Pamiętam  jeszcze,  że  była  złożona  w  fatalny  sposób:  nierówny  układ  tekstu,  różne  nasycenie  farbą  itp.  Jednym  słowem  -  kicz  techniczny,  ale  perełka  merytoryczna.

shogun

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Października 2005, 11:33 »
 Też  nie  mogę  edytować  posta  (Opera  6.03  -  MacOS9.2.2).
Przypomniało  mi  się  coś  ważnego.
Reklama  książki  wraz  z  możliwościa  zakupu  w  formie  wysyłkowej  znajdowała  się  w  C&A  w  dziale  Supermarket.  Było  to  już  wtedy,  kiedy  C&A  miało  \'ładną\'  formę,  ale  jeszcze  przed  wprowadzeniem  \'ładnego\'  papieru  ;).
Reklama  nie  była  oczywiście  ogłoszeniem  drobnym,  tylko  normalną,  niewielką  reklamą  ramkową.

Pewny

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Października 2005, 12:45 »
 Mały  offtopic,  nie  możeciew  postów  edytować,  bo  edycja  jeszcze  nie  gotowa

Offline Yovish

• Level 3
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Października 2005, 15:04 »
 Dostępna  jest  w  postaci  elektronicznej  także  książka  z  poz.  nr  1.  mojej  listy

Pewny

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Października 2005, 15:29 »
 Yowish,  osobiście  twierdzę,  że  Webmaster  (w  każdym  razie  poprzedni),  niema  nic  przeciwko  takim  praktykom,  poczytaj  kilka  innych  tematów,  to  zobaczysz  że  często  są  tam  różne  adresy  do  innych  stron  (popatrz  choć  na  mój  podpis)

Offline Flooder

• Administrator
  • Level 4
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Października 2005, 15:36 »
 zeby  rozwiac  wszelki  watpliwosci...  nie  mam  nic  przeciwko  takim  praktykom  =)

januzi

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Października 2005, 16:05 »
 a  jest  napisane  wyraznie,  ze  edycja  jeszcze  nie  dziala  
  to  po  co  ja  to  pisalem  ?

Pewny

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Października 2005, 16:27 »
 Januzi,  nie  czepiaj  się  osób,  które  się  spieszyły  i  nie  zauważyły  tego  napisu,  może  wogóle  wyal  link  do  edycji  i  dodaj  go  dopiero  jak  cały  skrypt  wsadzisz

Offline Yovish

• Level 3
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Października 2005, 19:51 »
 Więc  rzeczone  publikacje  można  pobrać  z  witryny:  \'Classic  Computer  Online\'  http://www.cconline.com.pl/\' target=_blank>http://www.cconline.com.pl/
  (w  czytelni)...

shogun

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Października 2005, 20:46 »
 Yovish,  ja  tę  stronę  doskonale  znam  i  tam  nie  ma  tej  książki.  Będę  musiał  dostać  się  do  swoich  numerków  C&A  i  poszukać  tytułu  tej  książki.  Wtedy  będę  przynajmniej  wiedział  CZEGO  DOKŁADNIE  szukam.  Ale  dzięki  za  chęci.

Offline OSH

• Level 5
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Października 2005, 21:51 »
 Ja  tam  jestem  nawet  moderatorem  i  na  pewno  tam  nic  takiego  nie  ma...