Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Aniol zrobil zasilacz do C64  (Przeczytany 3673 razy)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Re: Aniol zrobil zasilacz do C64
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Marca 2018, 18:21 »
Obudowa Z-40 ok 10zl, metalowy wtyk Deltron din7 ok 10zl - wszystko oczywiscie bez wysylek :)
daje naom to juz...

obudowa 10
wtyk din7 11
transformator 20
zasilacz impulsowy 30 (Protections: Short circuit / Overload / Over voltage / Over temperature - ciekawe czy jakis burak zacznie krzyczec, ze nie ma takowych?)
to juz jest 70zl (czyli tzw "zasilacz za pol ceny") bez uwzglednienia jakiejkolwiek przesylki.

do tego potrzeba jeszcze przewod 4 zylowy (ceny sa rozne) oraz przewod zasilajacy - w obu przypadkach moze sie okazac, ze koszt przesylki wyjdzie drozej, niz sam towar.
gniazdo bezpiecznika, bezpiecznik, trytytki, kabelki, diodki, rdzen ferrytowy, klej polimerowy, rurki termokurczliwe - jak sie uda kupic przy okazji innego zamowienia to zlotoweczka-dwie tu i owdzie, gorzej jak dojdzie kolejny koszt przesylki.
Sumarycznie daje to koszt czesci (bez przesylek) na poziomie co najmniej 85zl (a od jednego dostawcy tego na pewno nie kupiles), trzeba poswiecic czas na zakup czesci, czekac, no i poskladac... ale "szkoda strzepic ryja", fajnie ze sobie sam zlozyles i ja do tego nic nie mam, zywie nadzieje, ze moze paru ludziom otworzy to oczy :)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Marca 2018, 20:13 »

Offline hobocti77x

• Level 5

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Marca 2018, 09:33 »
Osobiscie nie polecam stosowania zadnych zasilaczy impulsowych do elektroniki retro..

Wywal zasilacze od C128/C128D, od Amig, od chyba wszystkich C= "B-series" (stare PETy mają trafo wielkości pięści, ale B już nie) ;)
-profil nieaktywny-

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Marca 2018, 13:30 »
A, i jeszcze ten firmowy zasilacz do C64 pod REU ;)
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Marca 2018, 14:21 »
I zasilacz wbudowany w 1571 - też był smps. Czy hobocti się do tego jakoś ustosunkuje?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Marca 2018, 15:06 »
W SX-ach nie bywały impulsowe? 

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Marca 2018, 15:25 »
W sx zawsze smps, w c128 i 1571 bywały smps jak i liniowo stabilizowane

Offline aniol

• Level 3

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Marca 2018, 08:40 »
a po ch... budujecie takie bomby atomowe? Przecież tam nie ma żadnej filozofii... ~9V 1A i +5V ok. 2.5A ... nie wystarczy trafo ~9 30VA i z niego wyprostować sobie prąd grecem I puścić przez 7805? Toć są takie co 2A uciągną z kawałkiem radiatora.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Marca 2018, 16:13 »
a po ch... budujecie takie bomby atomowe? Przecież tam nie ma żadnej filozofii... ~9V 1A i +5V ok. 2.5A ... nie wystarczy trafo ~9 30VA i z niego wyprostować sobie prąd grecem I puścić przez 7805? Toć są takie co 2A uciągną z kawałkiem radiatora.

No wiesz, my dbamy o środowisko. Nie będziemy kWh w kosmos posyłać ;) 
-profil nieaktywny-

Offline aniol

• Level 3
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Marca 2018, 16:22 »
a po ch... budujecie takie bomby atomowe?

Bo można :D

Przecież tam nie ma żadnej filozofii... ~9V 1A i +5V ok. 2.5A ... nie wystarczy trafo ~9 30VA i z niego wyprostować sobie prąd grecem I puścić przez 7805? Toć są takie co 2A uciągną z kawałkiem radiatora.

Oj do 2A to będzie potrzebny tranzystor mocy na wyjściu.

BTW a może full retro i LM723?  8)

Offline 64er

• Level 3
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Marca 2018, 16:46 »
Do tego 2N3055 i zasilacz jak marzenie. Regulacja potencjometrem wieloobrotowym..

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Marca 2018, 17:18 »
Do tego 2N3055 i zasilacz jak marzenie. Regulacja potencjometrem wieloobrotowym..

W sumie to na takim zasilaczu puszczałem TWM-315, w którym padł tranzystor w zasilaczu - dopóki nie kupiłem na Wolumenie całego zasilacza od TWM315 (w jednej z bud mieli je taniej niż by mnie kosztował ten tranzystor luzem). Prehistoria ;)
-profil nieaktywny-

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Marca 2018, 22:19 »

No wiesz, my dbamy o środowisko. Nie będziemy kWh w kosmos posyłać ;)

ale chyba nie trolujesz i masz świadomość, że coś bierze tyle prądu ile potrzebuje, a nie, że zasilacz cały czas daje maxa? bo mój prof. od sieci na studiach tego nie kumał i zastanawiałem się, jak to możliwe, że on ma dyplom, a ja nie :D ... wmawiał nam, że jak damy zasilacz o większej mocy niż zapotrzebowanie urządzenia, to ono się spali... odesłałem go do 7 klasy podstawówki na fizykę... dwie konkluzje... tylko ja zaprotestowałem.. tylko ja wciąż nie mam dyplomu...  trzecia konkluzja jest taka: czy chciałbym mieć dyplom z uczelni gdzie tacy uczą i nieprotestujący kończą?