Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Wasz ulubiony SIDowy kawalek Jeroena Tela  (Przeczytany 1372 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Augiasz

• Gość
Wasz ulubiony SIDowy kawalek Jeroena Tela
« dnia: 16 Września 2005, 09:37 »
 Bo moj typ to That`s the Way It Is...

~ #*#Gringo_w

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Września 2005, 14:08 »
 Jeroen Tel to jeden z moich ulubionych twórców Sidów.Trudno mi zdecydować który jest najlepszy ale w czołówce na pewno znajdzie się cybernoid,tomcat

Offline Flooder

• Administrator
  • Level 4
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Września 2005, 16:40 »
 hmmm... moj ulubiony kawalek Kay Tichelmann - Pirate Tune... oraz Cane - Phobos... az sie lezka kreci, jak slucham obu tych zakow... nie ma to jak sluchac sidow na maksymalna glosnosc, hehe :):)

Offline OSH

• Level 5
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Września 2005, 19:00 »
 Ja się też wyłamię z tematu. \'\' Moim zdaniem NAJLEPSZE sidy to muzyka do serii Last Ninja!!!

Augiasz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Września 2005, 19:35 »
[quote OSH] Ja się też wyłamię z tematu. ```` Moim zdaniem NAJLEPSZE sidy to muzyka do serii Last Ninja!!!
Coz... u mnie tez LN jest wysoko  ````

~ #*#Gringo_w

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Września 2005, 21:15 »
 Co do LN zgadzam się z przedmówcami ale do każdej części muzykę tworzył ktoś inny i każda ma inny klimat.O ile do pierwszych dwóch części oprawa dzwiękowa była super o tyle do 3 mimo iż da się posłuchać to nie zachwyca i z całej trójki wypadło najgorzej.Z mniej zannych autorów bardzo ciekawy klimatem jest długi SID z tetrisa autor: Wally Beben. Czy znacie ? Co o nim sadzicie. Lubię jeszcze niektóry SID Sammi Seppa (Rock,vertigo,Future composer demo).A co do Jeroena Tela to może nie wszyscy kojarzą ale na pewno znają NOISY PILLARS wykorzystanego min w kontrowersyjnym demku o Atari :) Można by tak mnożyć w nieskończoność może Wy coś polecicie ?

Offline OSH

• Level 5
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Września 2005, 21:20 »
[quote Gringo_w] Co do LN zgadzam się z przedmówcami ale do każdej części muzykę tworzył ktoś inny i każda ma inny klimat.O ile do pierwszych dwóch części oprawa dzwiękowa była super o tyle do 3 mimo iż da się posłuchać to nie zachwyca i z całej trójki wypadło najgorzej.Z mniej zannych autorów bardzo ciekawy klimatem jest długi SID z tetrisa autor: Wally Beben. Czy znacie ? Co o nim sadzicie. Lubię jeszcze niektóry SID Sammi Seppa (Rock,vertigo,Future composer demo).A co do Jeroena Tela to może nie wszyscy kojarzą ale na pewno znają NOISY PILLARS wykorzystanego min w kontrowersyjnym demku o Atari :) Można by tak mnożyć w nieskończoność może Wy coś polecicie ?
Moje zdanie jest takie, że muzyka w każdej części Last Ninja jest odlotowa. Każda ma inny klimat, np. w I części jest stylizaowana na japońską, w drugiej to głównie techno, a w III to już dla mnie majstersztyk możliwości muzycznych C-64.
 A co do kawałka ``Noisy Pillars``, to jest on chyba najpopularniejszy w cracktrach. Nawet polskie grupy go ściągały i umieszczały w swoich cracktrach (np ``Fiction Software Service``) ````

~ #*#Gringo_w

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Września 2005, 21:42 »
 Właśnie jeśli chodzi o 3 to mimo znakomitego wykorzystania możliwości muzycznych c64 i świetnych dźwięków nie udało się zachować dobrego klimatu.Zgadzam się w poprzednich częściach muzyka była bardziej \'prymitywna\' ale za to miała w sobie to coś czego brakuje mi w 3.

Offline Flooder

• Administrator
  • Level 4
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Września 2005, 23:02 »
 hmm... przyznam sie bez bicia, ze dopiero teraz zauwazylem sedno tematu, czyli ze chodzi o sidy J.Tela... no wiec co do tego konkretnego muzyka, to zdecydowanie najlepszym zakiem jest wedlug mnie Noisy Pillars, ktory byl wykorzystany miedzy innymi - jak juz slusznie zauwazyl OSH - w crackintrze Roberta Kinga... jak dla mnie czolowka najlepszych muzyczek, jakie kiedykolwiek powstaly na c64... oprocz tego lubie takze z JT posluchac sobie Suburbie oraz zaka z Outruna... to by bylo na tyle :)

Offline OSH

• Level 5
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Września 2005, 08:02 »
[quote Gringo_w] Właśnie jeśli chodzi o 3 to mimo znakomitego wykorzystania możliwości muzycznych c64 i świetnych dźwięków nie udało się zachować dobrego klimatu.Zgadzam się w poprzednich częściach muzyka była bardziej ``prymitywna`` ale za to miała w sobie to coś czego brakuje mi w 3.
Hmm, Gringo, a słuchałeś ich na starym czy nowym SID-zie (6580 czy 8580)? Bo na nowym te kawałki rzeczywiście nie są takie fajne.

~ #*#Gringo_w

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Września 2005, 00:39 »
 Nie  pamiętam  jaki  to  był  sid  ale  i  tak  słucham  teraz  w  winampie  (sidampie1.4)Emulacja  8580.Nie  wiem  czy  to  ma  jakieś  znaczenie  bo  ja  tam  wielkiej  różnicy  nie  słyszę.W  muzyce  chodziło  mi  o  klimat  którego  wg  mnie  w  3  trochę  zabrakło.