Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: SuperCPU  (Przeczytany 3250 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
Re: SuperCPU
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Listopada 2017, 19:49 »
Sam widzisz ze to nie będzie koszt 50zł, mozna zrobić da sie ale nie wszystkie ipcore są opens i trza poniesc koszty licencji, ponadto mozna isc w rozwiazanie na obsolete które bedzie moze i nawet tansze ale ilość sztuk i gwarancja działania będzie mizerna, zatem nie warto według oceny która przeprowadziłem.

65c816 + pół mega szybkiego SRAMu + większe CPLD + trochę drobnicy < 100 zł (nawet przy pojedynczych sztukach), tylko pytanie: czy robienie czegoś, co nie do końca zgodne jest z SuperCPU ma sens ? Z drugiej strony niska cena może być dużą zachętą, a SuperCPU się dużo softu nie doczekało bo mało kto je miał.

Dajesz, powiem tak zaplace Ci te 1000zł jak zrobisz, nie wiesz z czym sie mierzysz - mam to Scpu i nie zdajesz sobie sprawy co tam jest. Ponadto od kilku tygodni walcze z klonowaniem FD2000 co wydawalo sie proste jak cep, a koniec końców mam mase z tym srania żeby to finalnie domknąć, no ale co tam przecie każdy wie lepiej :)
Pamięci RAM każda ilość: KM4164, 4464, TMS 4464 MT1259-10
PCB - projekty na zamówienie.
Programowanie pamięci EEPROM, EPROM - free !
SD2IEC http://c64power.com/forumng/index.php?topic=6630.0

Offline Kusiu

• Level 3
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Listopada 2017, 00:39 »
Mi się wydaje, że klon SCPU zgodny w 99% z oryginałem udałoby się sprzedać w ilości nawet 100 sztuk i w podanej przez rs2322 cenie. Można by to nawet sfinansować przez Kickstarter ALE najpierw musiałby powstać działający prototyp oraz co najmniej projekt finalnej obudowy.

Powoli wszyscy już się obkupili w Ultimaty, płyty Reloaded, SidFXy itd, więc będą poszukiwać czegoś nowego.

Offline cacodemon

• Level 5
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Listopada 2017, 08:32 »
Tak się zastanawiam jaki ma sens turbo do komodorka ? C-64 i jego magia którą czarują koderzy, graficy i muzycy na scenie to konfig fabryczny. Wraz z zamontowanie supercpu magia ulatuje, bo co tak naprawdę chce się przez to osiągnąć ? Gonić Amigę ?

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Listopada 2017, 08:38 »
Nie wiem czy wiesz jak dziala Kickstarter bo z poziomu PL zeby tam wystawic projekt to tylko przez firemke z USA która kasuje 30% zebranej kwoty + na samym poczatku trzeba wylozyc 4k$ (opłata startowa za obsługe) zatem jak chcesz to prosze ja moge ogarnac kwestie techniczne i produkcujne kwestie finansowe, pytanie czy ogarniesz finansowo start i czy poniesiesz koszty wejscia na Kikckstartera ? + film promocyjny jakies kilkanascie tysa PLN.?

Offline dekanex

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Listopada 2017, 08:43 »
Tak się zastanawiam jaki ma sens turbo do komodorka ? C-64 i jego magia którą czarują koderzy, graficy i muzycy na scenie to konfig fabryczny. Wraz z zamontowanie supercpu magia ulatuje, bo co tak naprawdę chce się przez to osiągnąć ? Gonić Amigę ?
Dopóki można to odpiąć od commodorka to nie widzę w tym problemu. Idąc tym tokiem rozumowania to Turbo Chameleon też nie ma sensu.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Listopada 2017, 10:22 »
Sam widzisz ze to nie będzie koszt 50zł, mozna zrobić da sie ale nie wszystkie ipcore są opens i trza poniesc koszty licencji, ponadto mozna isc w rozwiazanie na obsolete które bedzie moze i nawet tansze ale ilość sztuk i gwarancja działania będzie mizerna, zatem nie warto według oceny która przeprowadziłem.

65c816 + pół mega szybkiego SRAMu + większe CPLD + trochę drobnicy < 100 zł (nawet przy pojedynczych sztukach), tylko pytanie: czy robienie czegoś, co nie do końca zgodne jest z SuperCPU ma sens ? Z drugiej strony niska cena może być dużą zachętą, a SuperCPU się dużo softu nie doczekało bo mało kto je miał.

Dajesz, powiem tak zaplace Ci te 1000zł jak zrobisz, nie wiesz z czym sie mierzysz - mam to Scpu i nie zdajesz sobie sprawy co tam jest. Ponadto od kilku tygodni walcze z klonowaniem FD2000 co wydawalo sie proste jak cep, a koniec końców mam mase z tym srania żeby to finalnie domknąć, no ale co tam przecie każdy wie lepiej :)

Dajesz mi 1000 za sztukę czy za zrobienie całości ? :P 

Co jest w SCPU wiem, ale czy ja napisałem, że chciałbym robić stuprocentowego klona ? Aż tak bardzo zgodność z SCPU nie interesuje
-profil nieaktywny-

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Listopada 2017, 10:27 »
za zrobienie funkcjonalnego odpowiednika 1:1, pod kątem sprzętu jak i softu który istnieje na Scpu.

Offline aniol

• Level 3
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Listopada 2017, 16:05 »
A nie lepiej taki odpowiednik U1MB dla Atari? Tak, żeby było na tyle tanio by scena zaczęła coś na to pisać :)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Listopada 2017, 22:49 »
Ponadto od kilku tygodni walcze z klonowaniem FD2000 co wydawalo sie proste jak cep, a koniec końców mam mase z tym srania żeby to finalnie domknąć, no ale co tam przecie każdy wie lepiej :)

Pamietam, mielismy tym projektem zajac sie razem w ubieglym roku, trwa to wiecej niz kilka tygodni, ale chodzilo Ci chyba tylko to, zeby wysepic ode mnie moja oryginalna sztuke? ;)

W gruncie rzeczy jest to prosty komputer (6502 + 6522 + 32k RAM + 32k ROM) z dolozonym nietypowym kontrolerem FDD, sklonowac sie to da (pewnemu panu w USA sie udalo), mozna nawet wspomagac sie w inzynierii wstecznej zaimplementowana w VICE emulacja, wiec jesli nie usilujesz przepisac tego kontrolera do VHDL, to co tam wlasciwie jest tak zajebiscie trudne? nawet napedy dyskietek identyczne jak w oryginale da sie jeszcze zdobyc bez wiekszego problemu...
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Listopada 2017, 23:44 »

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Listopada 2017, 00:03 »
Teraz SCPU to przeżytek. Mega65 jest na topie :)
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Listopada 2017, 11:21 »
W gruncie rzeczy jest to prosty komputer (6502 + 6522 + 32k RAM + 32k ROM) z dolozonym nietypowym kontrolerem FDD, sklonowac sie to da (pewnemu panu w USA sie udalo), mozna nawet wspomagac sie w inzynierii wstecznej zaimplementowana w VICE emulacja, wiec jesli nie usilujesz przepisac tego kontrolera do VHDL, to co tam wlasciwie jest tak zajebiscie trudne? nawet napedy dyskietek identyczne jak w oryginale da sie jeszcze zdobyc bez wiekszego problemu...

Tam nawet nie ma żadnego PLD - a kontroler jest s/w zgodny z upd765 (a to jeden z bardziej popularnych arechologicznych kontrolerów), pytanie tylko czy nie korzystają z jakichś rozszerzeń z tego DP8473 (bo mutacji 765 jest w pytę, np. to czego użyto w kartridżu nterfejsu do pecetowych stacji).

W FD2000 napęd był zwykły od PC bez przeróbek ?
-profil nieaktywny-

Offline aniol

• Level 3
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Listopada 2017, 12:49 »

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Listopada 2017, 14:02 »
Ponadto od kilku tygodni walcze z klonowaniem FD2000 co wydawalo sie proste jak cep, a koniec końców mam mase z tym srania żeby to finalnie domknąć, no ale co tam przecie każdy wie lepiej :)

Pamietam, mielismy tym projektem zajac sie razem w ubieglym roku, trwa to wiecej niz kilka tygodni, ale chodzilo Ci chyba tylko to, zeby wysepic ode mnie moja oryginalna sztuke? ;)

Raf'u, fakt rozmawialismy o tym nie jeden raz, ja poszedlem w czesci za kilka kPL w nich upakowalem, a Ty myslales i myslales nad tematem, koniec konców kupiełem swoja FD2000 i działam, pytanie co konkretnie Ty zrobiłeś w tym czasie poza tym że sie zastanawiałeś aby udostepnic driva ? Jak by nie patrzeac pamietam ze oferowalem hajs za niego tak zeby nie bylo ze po rozebraniu mógł nie działać, tym bardziej nie mów prosze że chciałem "coś wysepić" bo tak nie działam i weisz o tym dobrze :)

Tak niemal całość jest w VHDL'u i działa, jednak są inne problemy o których tutaj nie będę pisał bo to nie watek o FD2000.

Jak tam Scpu, kiedy projekt na Kickstartera ?
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2017, 14:05 wysłana przez rs2322 »

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Listopada 2017, 16:24 »
Raf'u, fakt rozmawialismy o tym nie jeden raz, ja poszedlem w czesci za kilka kPL w nich upakowalem, a Ty myslales i myslales nad tematem, koniec konców kupiełem swoja FD2000 i działam, pytanie co konkretnie Ty zrobiłeś w tym czasie poza tym że sie zastanawiałeś aby udostepnic driva ? Jak by nie patrzeac pamietam ze oferowalem hajs za niego tak zeby nie bylo ze po rozebraniu mógł nie działać, tym bardziej nie mów prosze że chciałem "coś wysepić" bo tak nie działam i weisz o tym dobrze :)

Tak niemal całość jest w VHDL'u i działa, jednak są inne problemy o których tutaj nie będę pisał bo to nie watek o FD2000.
Najpierw sie robi prototyp a potem sie pakuje hajs w produkcje (ja mam komplet scalakow na klona lub naprawe tej stacji, kosztowaly one wowczas gdy kupowalem nie wiecej niz 100zl....), a zakup ten nie mial zadnego zwiazku ze mna. Nie przypominam sobie, zebys proponowal mi zakup FD2000 ale pozyczyc ta stacje na pewno chciales i trzeba pozostawic pytanie otwarte czy powinienem Ci zaufac i pozyczyc unikatowa stacje dyskow, ktorej sa moze 3 egzemplarze w Polsce a jej wartosc ok 400 euro - zarazem potencjalnie odcinajac sie od "wspolnego" projektu?
Rozmawialismy wowczas rowniez o klonie na oryginalnych scalakch, teraz mowisz VHDL - moze po prostu nie powinieniem byl znac szczegolow?
Albo moze powiedziec wprost: Potrzebowales stacji ale mnie nie - trudno to interpretowac inaczej :)

W kazdym razie trzymam kciuki za klona stacji, bo na pewno lepiej skonczyc taki projekt najpierw, niz myslec o SCPU.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"