Raf'u, fakt rozmawialismy o tym nie jeden raz, ja poszedlem w czesci za kilka kPL w nich upakowalem, a Ty myslales i myslales nad tematem, koniec konców kupiełem swoja FD2000 i działam, pytanie co konkretnie Ty zrobiłeś w tym czasie poza tym że sie zastanawiałeś aby udostepnic driva ? Jak by nie patrzeac pamietam ze oferowalem hajs za niego tak zeby nie bylo ze po rozebraniu mógł nie działać, tym bardziej nie mów prosze że chciałem "coś wysepić" bo tak nie działam i weisz o tym dobrze 
Tak niemal całość jest w VHDL'u i działa, jednak są inne problemy o których tutaj nie będę pisał bo to nie watek o FD2000.
Najpierw sie robi prototyp a potem sie pakuje hajs w produkcje (ja mam komplet scalakow na klona lub naprawe tej stacji, kosztowaly one wowczas gdy kupowalem nie wiecej niz 100zl....), a zakup ten nie mial zadnego zwiazku ze mna. Nie przypominam sobie, zebys proponowal mi zakup FD2000 ale pozyczyc ta stacje na pewno chciales i trzeba pozostawic pytanie otwarte czy powinienem Ci zaufac i pozyczyc unikatowa stacje dyskow, ktorej sa moze 3 egzemplarze w Polsce a jej wartosc ok 400 euro - zarazem potencjalnie odcinajac sie od "wspolnego" projektu?
Rozmawialismy wowczas rowniez o klonie na oryginalnych scalakch, teraz mowisz VHDL - moze po prostu nie powinieniem byl znac szczegolow?
Albo moze powiedziec wprost: Potrzebowales stacji ale mnie nie - trudno to interpretowac inaczej

W kazdym razie trzymam kciuki za klona stacji, bo na pewno lepiej skonczyc taki projekt najpierw, niz myslec o SCPU.