Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Commodore Plus/4 - artefakty/zwiechy na ekranie po kilku minutach grania  (Przeczytany 2178 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fasdeb

• Level 2
  • **
Re: Commodore Plus/4 - artefakty/zwiechy na ekranie po kilku minutach grania
« Odpowiedź #30 dnia: 26 Listopada 2017, 08:20 »
VICIII pojawił się chyba w Commodore 65 ale to już inna, niedokończona historia...

Offline fasdeb

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Stycznia 2018, 16:22 »
Po trudach udało mi się zdobyć nieco lepszą wersję procesora - CSG 8501 z 1990 roku - podobno się troszkę mniej grzeje. Wymieniłem i dodatkowo dałem radiator na wymiar na obustronnej taśmie termoprzewodzącej 3M. Działa :)
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2018, 16:26 wysłana przez fasdeb »

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Stycznia 2018, 16:38 »
Z informacji, ktore czytalem, wynika ze scalaki produkowane po zakonczeniu produkcji tych komputerow sa lepsze, kupilem kiedys dwie sztuki, gdy ceny jeszcze byly znosne :D
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #33 dnia: 12 Stycznia 2018, 09:02 »
Z informacji, ktore czytalem, wynika ze scalaki produkowane po zakonczeniu produkcji tych komputerow sa lepsze, kupilem kiedys dwie sztuki, gdy ceny jeszcze byly znosne :D

Konkretnie to które układy (8500, VIC, czy od rodziny 264 ?) - i jaką mają datę (timestamp) ?  W 93 roku jeszcze sprzedano c.a. 200k sztuk 64-ek (-> http://www.pagetable.com/?p=547), musiałbyś mieć scalaki z lat '94++ ;)

Na PPA rzuciło mi się w oczy znakowanie Amigowych układów po tym jak się Amiga od C= "uwolniła" - nie CSG tylko Amiga Technologies, niektórzy potwierdzili że mają takie w swoich sprzętach. To jest pytanie - czy to  była nowa, post CSG-owa produkcja, czy tylko re-stampowanie. OK, niektóre z nich były i tak wcześniej robione poza CSG, ale te nowe oznaczenia i na dawniej robionych przez CSG były.
-profil nieaktywny-