Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: 128D blaszak black screen :[  (Przeczytany 971 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
128D blaszak black screen :[
« dnia: 20 Maja 2017, 20:54 »
Hej

Jak w temacie, wczoraj maszynka jeszcze smigala dziś już tylko black screen, po wlaczeniu stacja caly czas kreci i oczywiscie black screen.
Sprawdzilem napiecia (zasilacz) ok, ROM ok (podmiana kosci do innego), U7 310389-01 (8722) tez ok (podmianka z innego egzemplarza), reszta wlutowana zatem nic wiecej nie moge sprawdzić.

Black screen przy próbie startu z cartów, to samo deadtest.

Jakieś sugestie ? Zgodnie z tym
http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/documents/repair/troubleshooting-c128.txt
poleciał chyba procek 8502, ale pewnosci brak.

Prosze o pomoc.

Pamięci RAM każda ilość: KM4164, 4464, TMS 4464 MT1259-10
PCB - projekty na zamówienie.
Programowanie pamięci EEPROM, EPROM - free !
SD2IEC http://c64power.com/forumng/index.php?topic=6630.0

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Re: 128D blaszak black screen :[
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Maja 2017, 00:08 »
Szkoda ze ni emasz czasu odezwac sie do ludzi, ktorzy czekaja.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Maja 2017, 10:32 »
Pomóż Panie a nie pierdziel :] i tak sie bedziemy widzieć w tym tygodniu, nie płacz.

Sprawdziłem jeszcze generator ten głowny U27 (albo U28) ten pod ekranem i jest ok.
Odłaczałem jeszcze stacje dysków i dalej black screen.

Jakieś sugestie, wiem ze C128 to ciezki temat.

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Maja 2017, 18:05 »
No ja do tej pory nie ogarnalem Black screena u siebie

Offline Term

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Maja 2017, 23:32 »
Napięcia na scalakach (czasami mało widoczna przerwa na ścieżce), temperatura układów.
Zamrozić powietrzem, albo kubeczek z lodem na podejrzanego/podejrzanych, ale to już pewnie sprawdziłeś.

Btw. stare (z minionej epoki) uszkodzone układy czasami można uratować - zawijamy w folię aluminiową i "pieczemy" w nagrzanym piekarniku (ok. 250-300C) 15-20min. potem szybko schładzamy powietrzem (ale nie za szybko;p). Operacja ma na celu ponowne połączenie płytki krzemowej z wyprowadzeniem układu i tego rodzaju uszkodzenia dotyczy. Patent kiedyś zasłyszany od znajomego i wypróbowany - odratowałem tak kilka na kilkanaście układów, których, albo nie można było dostać, albo cena powalała... (np. z pamięciami wyprodukowanymi kilka la temu metoda się nie sprawdziła)

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Maja 2017, 08:00 »
Raczej sie powstrzymam od takich eksperymentów, na tym etapie podejrzewam CPU i póki go nie wymienie i nie zweryfikuje nie będę podejmował tak drastycznych działań bo to może tylko pogorszyć sprawe.

Ale dzieki za porade.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Maja 2017, 09:29 »
Tak dobrze ponoć znasz się na elektronice, więc analizator stanów logicznych w dłoń i rzeźba. Gotowego rozwiązania nikt Ci nie poda.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Maja 2017, 09:59 »
Tak dobrze ponoć znasz się na elektronice, więc analizator stanów logicznych w dłoń i rzeźba. Gotowego rozwiązania nikt Ci nie poda.

Kisiel mode ? :P
-profil nieaktywny-

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Maja 2017, 10:01 »
Napięcia na scalakach (czasami mało widoczna przerwa na ścieżce), temperatura układów.
Zamrozić powietrzem, albo kubeczek z lodem na podejrzanego/podejrzanych, ale to już pewnie sprawdziłeś.

Btw. stare (z minionej epoki) uszkodzone układy czasami można uratować - zawijamy w folię aluminiową i "pieczemy" w nagrzanym piekarniku (ok. 250-300C) 15-20min. potem szybko schładzamy powietrzem (ale nie za szybko;p). Operacja ma na celu ponowne połączenie płytki krzemowej z wyprowadzeniem układu i tego rodzaju uszkodzenia dotyczy. Patent kiedyś zasłyszany od znajomego i wypróbowany - odratowałem tak kilka na kilkanaście układów, których, albo nie można było dostać, albo cena powalała... (np. z pamięciami wyprodukowanymi kilka la temu metoda się nie sprawdziła)

Fiu fiu, a nie boisz się że się dyfuzje rozejdą ?

Ale tak na poważnie: co Ci się udało w ten sposób odratować ?
-profil nieaktywny-

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Maja 2017, 16:34 »

Tak na podstawie tego (analiatora) problem to 8502 ale nie mam na stanie aby to zweryfikować, zakladam ze jest paru takich co juz nie jednego c128 postawilo na nogi.

Offline Term

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Maja 2017, 16:37 »
...

Ale tak na poważnie: co Ci się udało w ten sposób odratować ?

Z tego co pamiętam:
Scalaki w pilotach od RTV (obudowa DIL);
Fax (firmy nie pamiętam) uszkodzona logika - koleś z Radomska przywiózł, powiedział, że na już, że cena nie gra roli - "już" rozciągnęło się do kilku godzin, ale daliśmy radę i fax ruszył.
Z moich gratktów SIMM RAM pracuje w mojej CD32.

Co do kubeczka z lodem:
Znajomy (niestety z moją pomocą) uwalił bodajże CIA w Amidze (stare dzieje sprzed epoki internetu) - dopóki lód się nie rozpuścił komputerek działał - głupie ale prawdziwe.

Ogólnie ostatnia deska ratunku, nie zaszkodzi a może pomóc i co ciekawe podgrzewanie podejrzanych pinków lutownicą nie daje takiego efektu, a i coś na ten temat powinno być w archiwum elektrody.
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2017, 16:47 wysłana przez Term »