Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Dema na nowym sprzecie smakuja inaczej  (Przeczytany 8134 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SUDi

• 1liner
  • Level 4
  • *
Dema na nowym sprzecie smakuja inaczej
« dnia: 18 Kwietnia 2017, 21:24 »
Za około ponad rok czasu już miałem PC z 32 mb ramu, celeron 488 MHZ, reszta zintegrowana, ale Madtracker i Quake pierwsza wersja to dawały radę :)

Jak sięgam pamięcią na mój pierwszy pecet to był to pentium 166MHz MMX i już na nominalnym śmigał Quake 1, potem procka podkręcałem zworką do 233.

Offline Buddha

• Level 4
Re: Dema na nowym sprzecie smakuja inaczej
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Kwietnia 2017, 22:02 »
Za około ponad rok czasu już miałem PC z 32 mb ramu, celeron 488 MHZ, reszta zintegrowana, ale Madtracker i Quake pierwsza wersja to dawały radę :)

Jak sięgam pamięcią na mój pierwszy pecet to był to pentium 166MHz MMX i już na nominalnym śmigał Quake 1, potem procka podkręcałem zworką do 233.

No ja też mogłem już chyba wtedy mieć podobny sprzęt do twojego, ale się wkręciłem trochę w scenę Amigi i hasła "PC suxx", "Amiga rulez" itd. Później stwierdziłem, że Digi Booster Pro już mi trochę nie wyrabia na A1200 z 30 MHZ i koprocesorem matematycznym to dałem sobie z tym spokój. W sumie to ten mój pierwszy celeron miał 433 MHZ, tylko też go podkręciłem do 488 MHZ. Mam jeszcze jedynie do dzisiaj dysk twardy Seagate 8 GB z tamtego PC'ta, wraz z zawartością i trzymam go sobie na pamiątkę :)

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Kwietnia 2017, 09:38 »

Jak sięgam pamięcią mój pierwszy pecet to był K6 166MHz i już na nominalnym śmigał Protel. Tyle, że AMD coś zwaliło (???) i potem w pracy jak importowałem (tam miałem Pentium II) to wychodziło, że wszystkie ścieżki i footprinty były przesunięte o drobne ułamki millsa (i nie to, żeby wszystkie o taką samą wartość) - musiałem eksportować to do jakiegoś tekstowego formatu, przepuścić przez naprędce sklecony "poprawiacz" i dopiero było OK. A niby to na Intelu 2.0+2.0 wychodziło 3.99999... ;)
-profil nieaktywny-

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Kwietnia 2017, 10:35 »
Chyba K5, ja swojego podkręciłem na 90 Mhz...
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Kwietnia 2017, 11:33 »
Mam jeszcze jedynie do dzisiaj dysk twardy Seagate 8 GB z tamtego PC'ta, wraz z zawartością i trzymam go sobie na pamiątkę :)
jestem lepszy, ja trzymam 40MB

Offline dhg

• Level 4
  • god, root, i don't see any difference...
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Kwietnia 2017, 12:05 »
Mam jeszcze jedynie do dzisiaj dysk twardy Seagate 8 GB z tamtego PC'ta, wraz z zawartością i trzymam go sobie na pamiątkę :)
jestem lepszy, ja trzymam 40MB

Przebijam. MFM 40MB. 5.25". Zajmuje 2 zatoki 5.25. Nie wiem co na nim jest, nie mam juz kontrolera na którym był formatowany i urzywany

10?"DHG
20GOTO10
RUN

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Kwietnia 2017, 14:30 »
ztcp to w którymś magazynie mam na śledziu kontroler, bodaj dluga ISA razem z tym czołgem 5cali. Zamiar był aby to posłączyć do c64....ale poszłem po IDE :)

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline c---n

• Level 5
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Kwietnia 2017, 15:09 »
może się czepiam i przeszkadzam w dyskusji, ale dyskusja kolegów powyżej jest off top - do przeniesienia jak dla mnie.

a wracając do dyskusji w temacie revision.
mam nowego favoryta. demo na Segę - wymiata. Zresztą wygrali chłopaki - zasłużenie.
Kolega Alien chyba jakiś zas temu udzielał się na C64?

Offline dhg

• Level 4
  • god, root, i don't see any difference...
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Kwietnia 2017, 15:15 »
Oglądam po raz kolejny SIDRIP i kurde ten scroll ze spadającymi losowymi literami... muza tez swietna.

10?"DHG
20GOTO10
RUN

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Kwietnia 2017, 22:02 »
Wracając jeszcze do tematu A1200 vs PC w latach 90-tych. Pamiętam jakąś grę podobną do Quake 1, która szła w miarę na A1200 z procesorem 30 Mhz, więc dawało mi to do myślenia, czy warto było wtedy płacić tyle pieniędzy za PC, z podobną konfiguracją, jak napisał Sudi. Później kupiłem tego swojego pierwszego PC'ta za około 2,5 tysiąca złotych to jednak i tak nie byłem jeszcze jakoś w miarę zadowolony, a przecież był to 10 razy szybszy sprzęt, od tej Amigi 1200 :/

Offline cacodemon

• Level 5
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Kwietnia 2017, 07:20 »
Chodzi Ci o Enforcer ? To nawet nie była gra tylko demko w którym można było sobie połazić po pustych pomieszczeniach. Fakt, że nieźle działało na 030, ale bez wrogów, broni, Ai itp
Quake 1 skończyłem na 486 DX4/100Mhz w 320x240.

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Kwietnia 2017, 09:08 »
jednak i tak nie byłem jeszcze jakoś w miarę zadowolony, a przecież był to 10 razy szybszy sprzęt, od tej Amigi 1200 :/
tańsze karty graficzne miały słabą wydajność. Ja się męczyłem z jakimś Tridentem i śliniłem się na Tsenga w cennikach. Zresztą, Quake1 wyprzedził trochę swoją epokę. Pierwszy raz jak go zobaczyłem miałem odruch wymiotny i wolałem sobie pograć na C64 czy Amidze. Dzisiaj wróciłem do Q1. Akceleracja 3D + tekstury HiRes i przecieram oczy ze zdumienia jak tak stara gra może być wciąż fajna. Dzisiaj są super czasy dla retro, ludzie dopieszczają stare produkcje, sprawiają że stary sprzęt działa jak powinien. Monitory nie wypalają oczu, a zasoby Internetu nie do ogarnięcia.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Kwietnia 2017, 09:48 »
Moim pierwszym szczękoopadem na PC byl fr008. Piec służył głównie do DN i pisania prac.

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Kwietnia 2017, 09:54 »
Chodzi Ci o Enforcer ?

to precalc, animacja itd.

mięso tu od 5:30
https://www.youtube.com/watch?v=Tv6aJRGpz_A

Offline c---n

• Level 5
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Kwietnia 2017, 12:42 »
mój pierwszy PC to AMD K5 100Mhz z kartą S3Trio. I pamiętam że Quake1 chodził jak złoto.
Dużo lepiej wspominam natomiast DESCENTA - zwłaszcza w sieci.
(obra do pobrania stąd i uruchomienia od razu na współczesnym sprzęcie http://www.myabandonware.com)

wracając do sprzętu to fakty są takie że PC kupiłem po tym jak mi kolega pokazał Lightwavea i Photoshopa które działały tak że A1200 nie miała nic do gadania. Ciekawostka natomiast taka, że w tym czasie sprzedanie A1200 na Grzybowskiej handlarzowi i dołożenie paru stówek pozwalało kupić AMDk5 100MHz + Karta + 16MB RAMU. O czym mogłem na Amidze pomarzyć... True Story.
Dema na PC jednak jakoś mnie nigdy nie wciągnęły