Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Kilka pytań:  (Przeczytany 1964 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kagaster

• Level 3
Kilka pytań:
« dnia: 14 Kwietnia 2017, 16:14 »
1. Czy jest jakieś narzędzie, (najlepiej pod windą) do edycji subsongów w SIDach? Chodzi mi o wycinanie jednej z piosenek w pliku SID.
2. Obrazki na C64. Jakie jest najlepszy format i w czym go najlepiej przeglądać? Chodzi mi o jakąś przeglądarkę z browserem. I przy okazji, w czym najlepiej te obrazki robić?
3. Polskie znaczki. Czy jest jakiś programik, który by to załatwił? Czy istniej możliwość wypalenia romu z takim programikiem? Czy w ogóle jest możliwość wymiany romu na rom z jakimiś bajerami, typu lepszy Basic, inne kolory? etc.

Offline dhg

• Level 4
  • god, root, i don't see any difference...
Re: Kilka pytań:
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Kwietnia 2017, 16:36 »
[...] Czy w ogóle jest możliwość wymiany romu na rom z jakimiś bajerami, typu lepszy Basic, inne kolory? etc.

Da się wymienić rom na taki z bajerami. Kernal ze zmienionymi kolorami to nie problem, łatwa modyfikacja jak już wiadomo czego szukać, można sobie zmienić ekran startowy na taki z własnym tekstem, itp itd. Co do basica, to nie mam pojęcia czy da się go jakoś podmienić, jeszcze nie próbowałem

10?"DHG
20GOTO10
RUN

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Kwietnia 2017, 17:19 »
1: po co?
2: nufli
3: tak
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Kwietnia 2017, 18:07 »
1: Fizycznie jest to extremalnie ciężkie, bo każdy zak ma indywidualny player. Jedyne, co najłatwiej można zrobić, to zmienić numer odtwarzanej muzyczki w pliku .sid tak, by jako pierwsza grała muzyczka, którą sobie życzysz.
2: Przed laty używało się do przeglądania grafik np. http://csdb.dk/release/?id=31638 co prawda nufli nie wyświetli, ale większość znanych formatów grafik z C64 bez problemu.
3: Wszystko się da. Np. kartridż Super Mian Box III miał wbudowane polskie fonty, ale działały one tylko w trybie syntezy polskiej mowy. Chyba też polskie fonty miał Max PL.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Kwietnia 2017, 19:22 »
Chyba też polskie fonty miał Max PL.
Posiadam Max PL i jeżeli komuś bardzo zależy mogę sprawdzić.
Dobrym słowem zajdziesz dalej...

Offline dhg

• Level 4
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Kwietnia 2017, 04:00 »
Sposób na customizacje kernala, wykonywałem wg tego opisu i działa jak ta lala :)
http://www.breadbox64.com/blog/c64-kernal-mods/
Opis kolorów w tekście.

Na csdb jest zdaje sie skrypt w pythonie który pozwala na takie modyfikacje ale nie udało mi sie zmisić go do wyplucia działającego kernala, może z powodu testowania na jiffydos.

10?"DHG
20GOTO10
RUN

Offline dhg

• Level 4
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Kwietnia 2017, 07:08 »

10?"DHG
20GOTO10
RUN

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Kwietnia 2017, 09:43 »
Chyba też polskie fonty miał Max PL.
Posiadam Max PL i jeżeli komuś bardzo zależy mogę sprawdzić.

-profil nieaktywny-

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Kwietnia 2017, 10:04 »
1. Czy jest jakieś narzędzie, (najlepiej pod windą) do edycji subsongów w SIDach? Chodzi mi o wycinanie jednej z piosenek w pliku SID.
2. Obrazki na C64. Jakie jest najlepszy format i w czym go najlepiej przeglądać? Chodzi mi o jakąś przeglądarkę z browserem. I przy okazji, w czym najlepiej te obrazki robić?

Nie wiem co masz na myśli z tym "wyciąć", ale spróbuj jeszcze pokombinować z programem SIDTOOL pod windows, bo jest tam sporo opcji i jeśli chodzi o export na midi to też jest wbudowany w tym programie. Ja używam PIXCEN do rysowania grafiki, bo jest bardzo wygodny dla mnie od strony obsługi klawiatury :)