Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Kondensatory 22 nF, SID.  (Przeczytany 885 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Artu2tu

• Level 1
  • *
Kondensatory 22 nF, SID.
« dnia: 23 Września 2016, 16:57 »
Dzień dobry wszystkim.

Chciałbym się zapytać jeśli można, oczywiście. Co jest ważniejsze dla poprawnego działania SIDa:  sparowane co do pojemności oba kondensatory ( ta, wiem, najlepiej foliowe), czyli jednakowe, ale na przykład z drobnym uchybem - niech będzie 27 nano. Czy wyselekcjonowane i jak najbardziej zbliżone do do 22 nano, ale niekoniecznie jednakowe: 20 i 24 na przykład. Jakiej zmiany dźwięku mogę się spodziewac  przy zwiększeniu pojemności do np. 27 nF? Ktoś zauważył różnice w barwie, czy poziomie znieksztalcen, zwłaszcza w układzie stereo?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Re: Kondensatory 22 nF, SID.
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Września 2016, 17:43 »
Sprawdź na analizatorze widmowym/oscyloskopie, koniecznie oba sidy w tej samej płycie....to się zdziwisz.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Artu2tu

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Września 2016, 17:58 »
Mam dostęp do dwukanalowego oscyloskopu. Jak zadziała stereo, sprawdze.  Można prosic  o mniej enigmatyczna podpowiedzi i/lub linka gdzie ktoś juz to już rozpracował? Oryginalne kondensatory z kommodorka nie zamieszcza mi się na plytce. No chyba ze z drugiej strony przylutuje. Wrócę z roboty to sprawdze jakiej pojemności są oryginaly, ze wczesniej tego nie sprawdzilem... Aktualnie mam tylko ceramiczne, jedna para idealnie 26, druga 27 nF.

Jak zmienia się poziom zzniekształceń wraz ze zwiekszaniem pojemności (para po 22nF)?

Wydaje mi się ze znalazłem

These pins are used to connect the two integrating capacitors required by the programmable Filter. C1 connects between pins 1 and 2, C2 between pins 3 and 4. Both capacitors should be the same value. Normal operation of the Filter over the audio range (approximately - 30 Hz-12 KHz) is accomplished with a value of 2200 pF for C1 and C2. Polystyrene capacitors are preferred. In complex polyphonic systems, where many SID chips must track each other, matched capacitors are recommended. The frequency range of the Filter can be tailored to specific applications by the choice of capacitor values. For example, a low-cost game may not require full high-frequency response, In this case, larger values for C1 and C2 could be chosen to provide more control over the bass frequencies of the Filter. The approximate maximum Cutoff Frequency of the Filter is given by:
FCmax = 2.6E-5/C
Where C is the capacitor value. The range of the Filter extends approximately 9 octaves below the maximum Cutoff Frequency.
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2016, 18:10 wysłana przez Artu2tu »

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Września 2016, 19:32 »
gdyby miał możliwość odtwarzania FLAC albo mp3 - 320kbps.. to bym sie moze i przejął parametrami.. ale sorry... to TYLKO C64 :)

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Września 2016, 23:08 »
Typowe podejscie onr, są ludzie którzy slyszą te dzwięki i te głosy...ja też je słysze...trochę kultury plz.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Września 2016, 09:03 »
gdyby miał możliwość odtwarzania FLAC albo mp3 - 320kbps.. to bym sie moze i przejął parametrami.. ale sorry... to TYLKO C64 :)

mowisz, ze nie wychwycasz roznicy w brzmieniu miedzy 8580 a 6581? ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Września 2016, 11:28 »

mowisz, ze nie wychwycasz roznicy w brzmieniu miedzy 8580 a 6581? ;)

Jest różnica między technologicznie różniącymi się IC, a 2nF w torze audio :P

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Września 2016, 11:39 »
To nie jest tor audio a regulacja charakterystyki filtrow. Z innym kondensatorem to bedzie oczywiscie dzialac ale bedzie inaczej grac - that's it.

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Września 2016, 12:48 »
To mam zadaie domowe... zanabedę SwinSIDa i pobawie sie kondensatorami.. nie chwalac sie, sluch mam niemal perfekcyjy, wiec jak bedzie jaas roznica to na bank ja wylapie.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Września 2016, 13:06 »
Swinsid nie korzysta z tych kondensatorow.

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Września 2016, 13:10 »
yyyy.... to jednak mam cos z oczami... ubzduralo mi sie ze ten temat tyczy sie Swin a nie kondziow na PCB.. no to zadanie ulatwione :)

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Września 2016, 13:34 »
Panowie proponuje wrócić do sluchu a nie do wzroku. Są różnice w scalakach też, może nie dla wszystkich słyszalne/widzialne.