Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Retrokomp 2016  (Przeczytany 5605 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline johny73

• Level 3
Retrokomp 2016
« dnia: 06 Lipca 2016, 23:06 »
RetroKomp 2016

Tradycyjnie jesienią, z ogromną radością zapraszamy wszystkich miłośników retro-elektroniki do Gdańska, na 5-tą już edycję naszej imprezy, która odbędzie się w dniach 24-25 września 2016. Miejscem zlotu będą jak zwykle gościnne progi Sceny Muzycznej Gdańskiego Archipelagu Kultury. Nadal utrzymamy sprawdzoną formułę wykładów i spotkań w 2ch salach (główna i kameralna), będą konkursy dla graczy oraz Muzea, które tym razem szerzej zaprezentują swoje zbiory ogólnie pojętej retro-elektroniki.

Nie jest tajemnicą, że zainteresowanie retro-hobby nie maleje, a stale rozwija się. Powstają nowe gry i programy, ciekawe rozszerzenia sprzętowe, poradniki książkowe, papierowe magazyny, video-blogi, podcasty czy dedykowane kanały YouTube. Na naszym zlocie będzie można posłuchać wykładów i porozmawiać z ludźmi, którzy aktywnie działają twórczo lub też popularyzują swoją pasję, nieraz przy użyciu zupełnie nowoczesnych technologii. W trakcie imprezy na pewno chętnie podzielą się swoją wiedzą i do doświadczeniami.

W programie imprezy planowane są seminaria tematyczne, takie jak prezentacje najnowszych wydań managerów plikowych dla Amigi, porównanie narzędzi do składu tekstu na retro-platformy czy warsztaty z muzyką wielokanałową. Naszymi wykładowcami będą znani autorzy prowadzący sieciowe podcasty, redaktorzy magazynów oraz ich zaproszeni goście.

Zgodnie z wcześniejszymi deklaracjami, w tym roku pomijamy demoscenowe party LOAD ERROR (i jego typowo scenowe konkursy) kontynuując jednak bardzo popularne zmagania twórców gier na retro-platformy w "RetroKomp GameDev Compo" (na zasadach z poprzednich edycji). Brak LE nie oznacza, że akcentów scenowych zabraknie zupełnie. Wręcz przeciwnie - będą spotkania z aktywnie działającymi scenowcami, twórcami gier i modyfikacji sprzętowych, wykłady techniczne oraz tradycyjna "Noc z demosceną", z klasycznymi jak i najnowszymi produkcjami z wielu platform 8/16/32bit.

Uczestnikom imprezy zostanie udostępniona znana z lat poprzednich infrastruktura ośrodka SM GAK, wraz ze sleeping-room'mem, prysznicami i zamykanymi szafkami. Na miejscu będą dostępne opcje żywieniowe, wokół budynku - bezpłatny parking.

Obecnie trwają negocjacje mające na celu uświetnienie 5-lecia imprezy RetroKomp, przez występ bardzo szanowanej gwiazdy muzycznej, jednak na tym etapie nic nie możemy jeszcze ujawnić. Pozostaje zatem ściskać kciuki za powodzenie sprawy, a wtedy edycja ta na pewno zapisze się mocno w pamięci jej uczestników.

Więcej szczegółowych informacji wkrótce na stronie: www.retrokomp.org

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Re: Retrokomp 2016
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lipca 2016, 23:25 »
No dzisiaj sprawdzałem stronę i daty nie było...
Nie wiem jak mi się docykluje powrót z emigracji ale spróbuje coś przygotować dla Graczy ;)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline johny73

• Level 3
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lipca 2016, 23:26 »
Super Panie - czekamy :D

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lipca 2016, 23:30 »
Łaaaaaaaaaaaaaa ziomki z load error !!! Pozdro dla drygola ! Musiał ćwiczyć gimnastykę artystyczną, bo na pierniku mu wyszło !!!
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lipca 2016, 23:49 »
wiele o tym słyszałem.... człowiek fakir chodził po węglach ?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lipca 2016, 00:15 »
Nie nie to zupełnie inna sprawa :)
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline drygol

• Level 2
  • **
    • RetroHax
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lipca 2016, 07:32 »
haha Wegi , szkoda ze nikt nie akurat tego nie nagrywal :D  FPP to jednak nie to samo :D
Obiecuje opracowanie nowych figur na przyszly rok  ;D
No i oczywiscie zapraszamy na RK !

Offline johny73

• Level 3
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lipca 2016, 08:04 »
przyszły rok stoi pod znakiem wyzwań - występy ze wstążką i piłką :D

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Lipca 2016, 10:01 »
Otóż... Sam axel to drobiazg, który przytrafił się niejednemu i mało kto to pamięta. Całym urokiem drygola i to dlaczego to pamiętam, było to co prawił później na ten temat przy piwku. "Zbiłem sobie ryj", "Morda mnie boli po tym piruecie, ramię mnie boli" :)

Offline drygol

• Level 2
  • **
    • RetroHax
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Lipca 2016, 10:21 »
Uoj tu niestety mam sporo CRC errorów i półśrednio to pamiętam  ;D

Offline johny73

• Level 3
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Lipca 2016, 10:22 »
hehe ja to jeszcze słyszałem w Gdańsku - ale współczułem prawdziwie, natomiast Drygol był bardzo dzielny..... mimo urazów udzielał się dalej :D

mccnex

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Lipca 2016, 16:44 »
Heja! Przypominam o organizowanej na tegorocznym RetroKompie kolejnej odsłonie konkursu na najlepszą grę dla naszych ulubionych retro-komputerków. Jeśli ktoś z Was coś akurat tworzy na Commodorka albo ma w planach, zapraszam do udziału w kompocie, zostało co prawda niewiele czasu ale dla chcącego nic trudnego!  8)

Zasady: http://retrokomp.org/?page_id=1582&lang=pl_PL

--

Kontakt z nami w dowolnej sprawie związanej z RK'2016 poprzez e-mail stronie, privy itd.

mccnex

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Lipca 2016, 19:42 »
Pierwsze tematy wykładów/prelekcji:

"Nie tylko Protracker - muzyka wielokanałowa na Amidze"

http://retrokomp.org/?p=2696&lang=pl_PL

Co prawda o Amidze ale sądzę, że niezależnie od tego, jest to temat dość interesujący.

Wkrótce kolejne aktualizacje co będzie w tym roku! :)

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Sierpnia 2016, 15:18 »
Miło nam zapowiedzieć kolejny punkt programu RetroKomp 2016:

Wspomaganie nauczania fizyki przy pomocy Commodore C64 (historia z życia wzięta)

Tym razem dinozaury z legendarnej grupy Quartet zaprezentują własne oprogramowanie z lat 80., wspomagające nauczanie fizyki w szkole. Opowiedzą, jak wtedy było z oprogramowaniem (a w zasadzie z jego brakiem) i potrzebą pisania własnego. Zaprezentują ówczesne rozszerzenia języka BASIC oraz "włamy" do tych rozszerzeń, konieczne z powodu braku dokumentacji. Przeprowadzą też kawałek prawdziwej lekcji fizyki, z wykorzystaniem Commodore C64 - solidna porcja "szkolnej nudy" gwarantowana!
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Września 2016, 10:16 »
Jedzie ktos z kato i okolic? Szukam transportu.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"