Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Przedłużacz do joya z kabla rs232/DB9? Commodore nie lubi;(  (Przeczytany 625 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Elwood89

• Level 1
  • *
Witam!

Postanowiłem ostatnio wykorzystać kabel - przedłużacz DB9 jako przedłużkę do joya. Coś tego typu: http://www.suntekpc.com/htm-2/cable-serial-cb-9dbf-9dbm-xxx-rs232-extension.htm

Teoretycznie jest to połączenie 1:1.

Ku mojemu zdziwieniu komoda nie wstaje z podpiętym kablem, niezależnie od tego, czy jest podłączony sam kabel, czy z joystickiem. Kabelek wchodzi dobrze do gniazda, bo obciąłem te boczki ze śrubami.

Sprawdziłem od "męskiej"strony, że żadne piny się nie są wewnątrz kabla zetknięte... więc skąd sprzęt w ogóle wie, że coś jest podłączone?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Re: Przedłużacz do joya z kabla rs232/DB9? Commodore nie lubi;(
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Kwietnia 2016, 17:14 »
testujesz cierpliwość zasilacza.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Elwood89

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Kwietnia 2016, 17:25 »
Tak podejrzewam, że nie jest to zdrowe dla sprzętu. Tylko właściwie co może być nie tak, jeśli wg pomiarów nie dochodzi do zwarcia?

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Kwietnia 2016, 22:34 »
a badałeś każdy z każdym? czy tylko po sąsiedzku? na moje oko porobione są pętle na RTS - DCS albo na DSR - CD

Offline Fishman

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Kwietnia 2016, 09:35 »
Jak wyżej. Pierwszą rzeczą którą powinieneś zrobić jest sprawdzenie przejść na poszczególnych pinach.

Offline Elwood89

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Kwietnia 2016, 12:15 »
Sprawdzałem, ale tylko po stronie męskiej, czyli docelowego "gniazda" joysticka. Tam nic z niczym się nie łączy. Dziś sprawdzę drugi koniec, no i upewnię się, czy przechodzi to naprawdę 1:1.

Offline Elwood89

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Kwietnia 2016, 12:46 »
No i sprawdziłem z drugiej strony - faktycznie nie był to przedłużacz, ale prawdopodobnie kabel null-modem, który zwiera niektóre piny. Kupowałem 2 sztuki i widocznie w sklepie sprzedawca się pomylił (kupowałem używane) i dał mi jeden kabel niewłaściwy, a drugi dobry, bo jak wczoraj sprawdziłem - ten drugi działa. Czyli można używać takich kabli, ale najpierw należy się upewnić, że są to na pewno przedłużacze.