Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Interfejs joystick PC (gameport) -> C64  (Przeczytany 3382 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline NeckUno1

• Level 2
  • **
Re: Interfejs joystick PC (gameport) -> C64
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Kwietnia 2016, 12:34 »
Mam taki sam joy ale na usb

Podejrzewam, że w środku jest to samo+interfejs HID, więc można by się wpiąć bezpośrednio w potencjometry i przyciski. Joysticka na USB też oczywiście można użyć, ale będzie to droższe rozwiązanie, bo trzeba by chipa z hostem USB (np. Teensy), więc rozwiązanie byłoby średnio opłacalne z ekonomicznego punktu widzenia, szczególnie biorąc pod uwagę, że praktycznie nowe joysticki na gameport można dostać za grosze, a podłączenie ich do C64 to tylko kwestia konwersji A/C stanów dwóch potencjometrów - da się to zrobić nawet na gołym ATtiny w obudowie 8-nóżkowej, bo Fire można puścić bezpośrednio.

Przyszły mi już zamówione zestawy RF na 433MHz, więc teraz będę kombinował bezprzewodową wersję kontrolera ;)

Daj znać jak ogarniesz ten temat, chętnie bym sobie coś takiego poskładał jakbyś uchylił rąbka tajemnicy ;) Piwko dostaniesz w zamian, nie martw się :P

Offline Fishman

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Kwietnia 2016, 12:56 »
Daj znać jak ogarniesz ten temat, chętnie bym sobie coś takiego poskładał jakbyś uchylił rąbka tajemnicy ;) Piwko dostaniesz w zamian, nie martw się :P

Spoko, też źródełko wrzucę.

Offline mes_mariusz

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Grudnia 2016, 20:43 »
Cześć.

Robił ktoś płytki PCB pod to? Albo spotkał się z innym adapterem Game Port Controller 2 Control Port Controller ?

Offline Fishman

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Grudnia 2016, 01:47 »
Cześć.

Robił ktoś płytki PCB pod to? Albo spotkał się z innym adapterem Game Port Controller 2 Control Port Controller ?

Sądzę, że wątpię, bo to rozwiązanie autorskie, a joysticki na gameport to nie jest burzliwie rozwijający się rynek :P
"Gotową płytką" dla tego adaptera będzie najprostsze Arduino - choćby Pro Mini z aliexpress za 5zł i kabelki zakończone z jednej strony d-subem 15 pin, a z drugiej 9-pin.
Ba, jak się postarasz, to zmieścisz go w jakimś ATTiny i wciśniesz do obudowy d-sub 15-pin, więc nawet pudełko na płytę ci odpadnie.
Ha, chyba nawet znalazłem kogoś z taki pomysłem na ebayu  ;D - http://www.ebay.com/itm/DB-15-Pin-PC-Joystick-adapter-converter-for-Amiga-Atari-Commodore-9-pin-gameport-/272222183107

Można też taki konwerter zbudować całkowicie analogowo, korzystając ze scalaka z komparatorami, a nawet z tranzystorów.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Grudnia 2016, 09:46 »
Sądzę że wątpie...perfekto:) przekonane graniczące z pewnością...co samego wynalazku..lepiej zrobić emulacje myszki z usb na proporcjonalną. Da się to zrobić na prostym cm0+u, ztcp to ma hid w romie
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Fishman

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Grudnia 2016, 10:41 »
Pewnie, że można, choć prościej byłoby zrobić konwerter z PS/2.
Rozwiązanie z USB byłoby oczywiście bardziej uniwersalne, bo w jednej skrzynce można by zrobić naraz emulator myszki i joysticka/pada z automatycznym rozpoznawaniem, co jest podpięte.

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Grudnia 2016, 16:51 »
Jakiś czas temu zrobiłem taki konwerter (gameport joy), jak ktoś chce to pisać proszę na priv (dostepne jest pcb lub cały moduł).
Zaimplemementowany bootloder via uart, podczas normalnej pracy na porcie uart wystawiane sa dane odnosnie stanu joya (podłaczajać pod PC mozna sprawdzić czy wszystko z joyem jest gites). PCB jest jednostronne.
Od dawien dawna joye gameport sa bardzo tanie na portalach aukcyjnych, zakupilem juz wiele sztuk w cenie 1zł + wysyłka z tego wlasnie powodu powstał ten konwerer, na poczatu mialem to ładować do środka obudowy joya jak prototyp ewoulował do takiej oto wersji ostatecznie - niezależny moduł. Urządzenie jest dwustronne prawa lub lewa strona, jeden joy obsługiwany, testowane z C64, C128, Atari800xl, A500.
Soft trzaśniety w asemblerze zajmuje całe 8% pamięci :), przepraszam że nie Arduino ale nie ide z modą do przodu.

PS. Co ciekawe analogowym joyem (oczywiście z konwertrem) gra sie lepiej niż stykowym czym byłem zszokowany ! Kilka osób z forum ma już ten konwerter.

Pamięci RAM każda ilość: KM4164, 4464, TMS 4464 MT1259-10
PCB - projekty na zamówienie.
Programowanie pamięci EEPROM, EPROM - free !
SD2IEC http://c64power.com/forumng/index.php?topic=6630.0

Offline Fishman

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Grudnia 2016, 18:45 »
Ha, no proszę. A myślałem, że tylko ja jestem zboczony ;)