Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Interface MIDI w C64  (Przeczytany 775 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline NeckUno1

• Level 2
  • **
Interface MIDI w C64
« dnia: 10 Lutego 2016, 20:45 »
Witam kolegów,

Trochę bawię się w komponowanie muzyki i chciałem wykorzystać C64 jako syntezator, żeby ubarwić trochę swoje kawałki. Jako, że klawiatura w C64 nie jest stworzona do wystukiwania wirtuozerskich melodii (chociaż przyznam, że np. LukHash sobie daje świetnie radę) to zamarzył mi się interfejs midi w moim C64, żeby można było podpiąć klawisze lub sekwencer midi. Czy ktoś na forum mógłby się pochwalić swoim doświadczeniem w tym temacie? Trochę się rozglądałem po sieci i jest kilka różnych rozwiązań jak np. MSSIAH czy inne prostsze interfejsy wpinane do user portu albo pod serial. Jak wygląda sprawa jeśli chodzi o sam soft i jego kompatybilność z poszczególnymi rozwiązaniami? Na chwilę obecną nie jestem zainteresowany trackerami, wolałbym bym programy zamieniające komcia w syntezator, fajnie by było móc modyfikować niektóre parametry w locie np. cutoff filtrów przy użyciu potków wpiętych w porty joysticków lub poprzez komunikaty CC.

Jest jeden fajny cart ze zintegrowanymi gniazdami MIDI z możliwością flash`owania: http://www.frank-buss.de/kerberos/
Czy byłby ktoś zainteresowany kupnem tegoż rozszerzenia? Pytam ponieważ kolega z forum zadeklarował, że jeżeli było by zainteresowanie to mógłby machnąć jakąś serię.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Re: Interface MIDI w C64
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lutego 2016, 21:38 »
Projekt jest open source więc to nie oznacza że go można sprzedawać :)

To dzisiaj pamiętam z rozrzewnieniem jak autor XU1541 zaczął ciągać polaczków po sądach.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline NeckUno1

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lutego 2016, 22:04 »
Projekt jest open source więc to nie oznacza że go można sprzedawać :)

To dzisiaj pamiętam z rozrzewnieniem jak autor XU1541 zaczął ciągać polaczków po sądach.
Ze strony autora jest zgoda w razie czego, także po ciemku nikt tutaj machlojek nie ma zamiaru uprawiać ;)

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lutego 2016, 10:03 »
Czyli co? Odpalam na PC jakiś DAW np. LMMS, łączę MIDI z tym kartem i gra muzyka z C64? A dużo to kosztuje? Zaciekawił mnie temat. Zadziała to z byle kabelkiem USB->MIDI, czy coś więcej trzeba?

Offline NeckUno1

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lutego 2016, 16:25 »
Czyli co? Odpalam na PC jakiś DAW np. LMMS, łączę MIDI z tym kartem i gra muzyka z C64? A dużo to kosztuje? Zaciekawił mnie temat. Zadziała to z byle kabelkiem USB->MIDI, czy coś więcej trzeba?

Dokładnie tak jak piszesz  :) Podejrzewam że autor dopilnował żeby urządzenie było zgodne z obecnym standardem MIDI także nie powinno być problemów nawet z byle kabelkiem USB->MIDI.  Oczywiście pozostaje kwestia ustawienia oscylatorów, filtrów itd. w samym programie na C64, ale to chyba oczywiste ;) Koszt takiego urządzenia oscylował by w okolicach 150 zł jeśli znalazła by się odpowiednia ilość chętnych. Biorąc pod uwagę fakt, że otrzymujemy Flash Carta z kilkoma slotami (coś na podobę Easy Flash), porty MIDI In, Out, Thru oraz rozszerzenie pamięci o dodatkowe 128 kB do wykorzystania przez programy to chyba warto.

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lutego 2016, 20:28 »
Jaka ilość chętnych jest konieczna, żeby zrobić karta w cenie 150 PLN?

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lutego 2016, 21:04 »

Dokładnie tak jak piszesz  :) Podejrzewam że autor dopilnował żeby urządzenie było zgodne z obecnym standardem MIDI także nie powinno być problemów nawet z byle kabelkiem USB->MIDI.  Oczywiście pozostaje kwestia ustawienia oscylatorów, filtrów itd. w samym programie na C64, ale to chyba oczywiste ;) Koszt takiego urządzenia oscylował by w okolicach 150 zł jeśli znalazła by się odpowiednia ilość chętnych. Biorąc pod uwagę fakt, że otrzymujemy Flash Carta z kilkoma slotami (coś na podobę Easy Flash), porty MIDI In, Out, Thru oraz rozszerzenie pamięci o dodatkowe 128 kB do wykorzystania przez programy to chyba warto.

ok, jestem chętny.

Offline NeckUno1

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Lutego 2016, 19:52 »
Jaka ilość chętnych jest konieczna, żeby zrobić karta w cenie 150 PLN?
Ciężko powiedzieć, wiadomo im więcej tym lepiej. Spytam