Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Konwerter S-Video na VGA (recenzja)  (Przeczytany 4564 razy)

Offline misiek2

• Level 4
Re: Konwerter S-Video na VGA (recenzja)
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Lipca 2016, 17:36 »
Jeżeli piszesz o tunerach AverMedii to piszesz bzdury.
[ciach]
Zanim coś takiego napiszesz, doczytaj lub sprawdź kilka razy taką informację i nie strasz kolegów z forum.
Masz jakiś monitor lcd, na którym ci (nie) zależy? Udostępnię za darmo mój tuner. Sprawa powinna się wyjaśnić w ciągu tygodnia.

Mnie udostępnij, chętnie protestuję. Podaj tylko ile cali musi być monitor. Mam coś podobnego, ale nie tego producenta i działa z monitorami crt / lcd bodajże max. 21 cali. Na 22" lcd nie wyświetlał już obrazu.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2016, 17:43 wysłana przez misiek2 »

Offline roobix

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Lipca 2016, 23:16 »
Kolega z OLX puścił mi szybką paczką i o 20:00 miałem tuner już podłączony.
Przyznam szczerze, że daje radę na 27 calach LCD. Fajny zakres regulacji i można obraz Komcia nieźle dostroić. Daje się nawet w miarę zredukować pasy tła bawiąc się ustawieniami.
Naprawdę, jak za te pieniądze to najlepszy wybór.
Czekam jeszcze na zakupiony, lepszy kabel. Jeżeli dzięki temu będzie jeszcze lepiej, to już mi nic nie potrzeba innego.
Dziękuję Taurus za pomoc. ;D

Legends never die!

Offline Beda

• Level 3
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Lipca 2016, 23:39 »
Takie na szybko pytanko - da się to obsługiwać bez pilota ?
Czyli przykładowo podłączam C64 po S-video, podłączam jakiś monitor, ewentualnie TV i p&p wszystko działa ?
Parę C64 i parę innych...

Offline roobix

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Lipca 2016, 00:02 »
W sumie obsluga jak starego tv. Najważniejsze funkcje na obudowie i pilocie, plus dodatkowe na pilocie np strojenie itp. Odpowiadajac na twoje pytanie - tak. Urządzenie pamięta wybrany tryb wejścia, np s-video i tak startuje. Po VGA wzbudza ładnie i wyłacza mońka. Mi pilot się jeszcze przydaje do głośności. Puściłem dzwięk C64 przez tuner na głośniki PC.
Legends never die!

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Lipca 2016, 06:09 »
bedzie Pan zadowolony:-)

Offline roobix

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 22 Lipca 2016, 08:44 »
Chyba ktoś z forum szarpnął tego z Allegro. Sprzedający odwołał aukcję, "bo się tuner uszkodził".  ;D

Odświeżając ten post pytałem min. czy jest różnica na kablu Composite vs S-Video.
Odpowiedziałem już sobie sam.  Rożnica jest i to duża. Duuuuża. :)

Także polecam koniecznie z S-Video.

Legends never die!

Offline TD-303

• Level 3
« Odpowiedź #36 dnia: 22 Lipca 2016, 09:17 »
Chyba ktoś z forum szarpnął tego z Allegro. Sprzedający odwołał aukcję, "bo się tuner uszkodził".  ;D

Odświeżając ten post pytałem min. czy jest różnica na kablu Composite vs S-Video.
Odpowiedziałem już sobie sam.  Rożnica jest i to duża. Duuuuża. :)

Także polecam koniecznie z S-Video.

roobix zapodasz fotek pare ? Pzdr303.

Offline roobix

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 22 Lipca 2016, 10:06 »
Wieczorkiem zrobię zestawienie obok siebie  fragmentów obrazu po S-Video i Composite.
Jako że nie mam, nie znam, nie szukałem, Comodorkowego programu do kalibracji, kalibrowałem pod obrazem początkowym C64 i obrazem z gry. Gry, której kolory i obraz mam wryty od dzieciństwa w głowie jak matryca - Montezeuma. :D
Na obu kablach różnica jest jakby ktoś inaczej programował grafikę.
Przykładowo, te klucze z gry wyświetlane w lewym górnym rogu, na Composite są pofragmentarowane, jakby poszarpane, a na S-Video wyświetlają się idealnie. Lub np drabinki, też są takie poszarpane, mają przerwy po Composite , a na S-Video są równe. Jakość ogólna też lepsza na korzyść S-Video. Ostrość i kontrast.
Myślę, że gdybym nie przełączał obu kabli, to bym nie zwrócił na to uwagi. Jednak jak się pobawiłem w zmianę kabla to różnica jest widoczna i to mocno.

W Wiki przy opisie obu typów kabli jest wyraźne info, że S-Video jest znacznie lepszy.
Cytując Wikipedię:
"S-Video (ang. Separated Video), oddzielny sygnał wizyjny – standard przesyłania sygnału wizyjnego umożliwiający uzyskanie lepszej jakości niż w standardzie Composite video, dzięki oddzieleniu sygnału luminancji (informacje o jasności barw) od sygnału chrominancji (informacje o nasyceniu barw)."
Legends never die!

Offline roobix

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Lipca 2016, 00:45 »
Foto w załączniku postu. Dwa kable: S-Video i Composite.
Legends never die!

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Września 2016, 21:27 »
Hej, odświeżę temat, jak się ma sprawa z synchronizacją w Waszych konwerterach jako, że C64 nie ma idealnego 50Hz?

Tutaj przykład wertykalnego zalockowania tego w XRGB Framemaisterze (pokazany tam scroll przeskakuje od czasu do czasu): https://www.youtube.com/watch?v=7cNk4FQ7aWQ&t=17m28s