Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Uwalony 1541 Ultimate - co dalej?  (Przeczytany 1246 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jenot

• Level 1
  • *
Uwalony 1541 Ultimate - co dalej?
« dnia: 19 Listopada 2015, 14:55 »
Historia wygląda tak - zupdate'owałem sobie jakiś czas temu 1541 Ultimate do 3.0b5, jednak dzisiaj zdecydowałem się powrócić do 2.6k. Uruchomiłem zgodnie z instrukcją plik revert.u2u, niby się dobrze przeflaszowało, zapytał mnie na koniec czy chcę zresetować konfigurację, klepnąłem Yes, Ultima się zresetowała, i zapytała czy chcę uaktualnić do 3.0. Pomyślałem, że nie usunąłem pliku z updatem. Wyłączyłem komodę, wyjąłem kartę, usunąłem pliki z karty, uruchomiłem komputer i Ultima nie wstała. Żadna dioda nie świeci, komoda wstaje bez problemu (ale carta nie widzi, przyciski na nim też nie działają). Rozumiem, że się wsad rozsypał i pozostaje flaszowanie przez JTAGa albo odesłanie do Gideona. Może ktoś u nas już to ćwiczył i pomoże? Google niestety niewiele na ten temat mówi. Rozłożyłem carta i piny do wlutowania gniazda JTAG są. Jednak nie mam ani programatora ani wiedzy jak programować Xilinxy.
A może ktoś będzie w przyszłą sobotę na 8bit party w Siemianowicach i reanimuje mi Ultimę. Odwdzięczę się dobrym trunkiem ;)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Re: Uwalony 1541 Ultimate - co dalej?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Listopada 2015, 16:37 »
Uderzaj do Rafa mnie nie będzie. Ciekawe czy złącze jest w standardzie oraz czy masz plik do sflashowania  w odpowiednim formacie.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Jenot

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Listopada 2015, 17:16 »
Złącza nie ma ale już jedzie do mnie listwa goldpin do wlutowania. Do przyszłej soboty zdążę. Co do plików to dla mnie to czarna magia ale jest repo: https://xp-dev.com/svn/1541UltimateII/. Dzięki za info. Uderzam do Rafa.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Listopada 2015, 17:22 »
Uderzaj do Rafa mnie nie będzie. Ciekawe czy złącze jest w standardzie oraz czy masz plik do sflashowania  w odpowiednim formacie.

Co do pierwszego - wygląda na to że tak, patrząc na PCB od strony TOP całkiem by pasowało do tego (górny rząd jest od strony przycisków i LEDów), raster 2 mm:

Tyle że to JTAG i przez niego nie zaprogramujesz SPI-Flaszki która konfiguruje FPGA. No, można by bitstream wgrać, ożywić Ultimate i ponownie odpalić update - ale można by też spróbować sflashować S25FL216K w systemie (https://www.spansion.com/Support/Application%20Notes/SPI_Flash_Config_Xilinx_FPGA_AN.pdf) -  choć nie ma wyprowadzonych żadnych pinów do tego. Trzeba klipsem/chwytakami - ale nie namierzyłem jednego pinu od FPGA który tym steruje.
W ostateczności - wylutowanie tej Flaszki, przeprogramowanie i wlutowanie, pod warunkiem że się wydębi wsad.

W repo są źródła, binarek nie ma.
-profil nieaktywny-

Offline Jenot

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Listopada 2015, 17:30 »
No cóż, myślałem, że ktoś to ćwiczył. Pozostaje chyba pisać do Gideona...

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Listopada 2015, 12:54 »
No cóż, myślałem, że ktoś to ćwiczył. Pozostaje chyba pisać do Gideona...

A na forum (1541Ultimate.net) pytałeś ?
-profil nieaktywny-

Offline Jenot

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Listopada 2015, 11:00 »
Odezwał się Gideon. Bitfile do FPGA (który będę miał od Gideona), JTAG, xilinx download cable i update.bin z 2.6k na microSD ma wystarczyć do reanimacji.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Listopada 2015, 11:17 »
Odezwał się Gideon. Bitfile do FPGA (który będę miał od Gideona), JTAG, xilinx download cable i update.bin z 2.6k na microSD ma wystarczyć do reanimacji.

Czemu oddzielnie JTAG i "xilinx download cable" skoro to jedno i to samo ?

Ciekawe, że o opcji programowania SPI-Flasha w systemie nie napisał. Może nie wyprowadził nigdzie jednego pinu sterującego z FPGA (żeby wszystkie wyprowadzenia wstawić w stan wysokiej impedancji, wtedy można by wpiąć się na Flasha i go programować).

-profil nieaktywny-

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Listopada 2015, 20:36 »
A jesteś pewny że Flashka jest od Xilinx'a ? Bo patrząc na ceny tego maleństwa to przekracza dobry smak ;)
Mnie to tylko zastanawia jak się ustawia Spartana aby nie odpalał wsadu z flashki tylko z JTAG'a u mnie muszę przestawić zworki inaczej ni chu chu.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Listopada 2015, 09:20 »
A jesteś pewny że Flashka jest od Xilinx'a ? Bo patrząc na ceny tego maleństwa to przekracza dobry smak ;)
Mnie to tylko zastanawia jak się ustawia Spartana aby nie odpalał wsadu z flashki tylko z JTAG'a u mnie muszę przestawić zworki inaczej ni chu chu.

Tam nie ma innej pamięci nieulotnej. Flash mieści bitstream do FPGA ale też i cały soft (no, potem to idzie z SDRAMu), więc dlatego taki trochę na wyrost.

Właśnie - zworek nie widać. Jak się płytce przyglądałem to znalazłem za to miejsce na USB-Serial (FT232RL) i gniazdko MiniUSB, można sobie dospawać "konsolę", będzie wiadomo co Ultimate na debug wywala (a w starszych wersjach była możliwość wrzucenia aktualizacji po XModemie).
-profil nieaktywny-

Offline Jenot

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Listopada 2015, 09:24 »
Nie wiem o czym piszecie ;) Wlutowałem gniazdo JTAG, kupiłem Xilinx Platform Cable (oczywiście chiński, bo oryginał kosztuje drożej niż Ultimate), podłączyłem, w oprogramowaniu Xilinxa wybrałem bitfile podesłany przez Gideona, na microSD wrzuciłem update.bin z 2.6k, kliknąłem Configure, cośtam pomieszał i... działa :)

A co do ceny Ultimate to Gideon pisał, że podrożeje bo Xilinx podniósł ceny starych Spartanów o 40% czy coś koło tego.

A, i wiem, że mogłem kupić za 30zł kabel na LPT... niestety cholera nie mam żadnego komputera z LPT (nie licząc Amigi i starego PC z Pentium 166).
« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2015, 09:34 wysłana przez Jenot »