Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: 1541-UltimateII problem  (Przeczytany 979 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbych

• Level 3
1541-UltimateII problem
« dnia: 26 Października 2015, 21:05 »
Dziś odebrałem 1541-UII i niestety mam problem. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak zdiagnozować z czym coś jest nie tak - C64 czy ultimate2?
Podłączyłem kabelek do carta i do serial portu. Po uruchomieniu zgłasza się wybrany rom carta (np. retro replay, ale sprawdzałem też z action replay i finalem). Mogę wczytywać z dyskietek programy jednoplikowe i one działają ok, ale każda inna operacja czy to odczytu listy plików z dyskietki czy próba uruchomienia czegoś co wymaga doczytania danych z dysku kończy się zwiechą. Próbowałem z wybranym romem carta jaki bez. Dodam jeszcze że syngalizacja diód jest taka (licząc od lewej): zielona - świeci cały czas, czerwona - tylko przy resecie, żółta świeci cały czas, zielona nie świeci. Zachowanie jest takie samo jak odłącze kabel od serial portu.
Nie mam stacji żeby sprawdzić czy to wina portu, czy można jakoś inaczej sprawdzić czy ten port jest sprawny lub czy to wina tego carta ?

Offline bor@s

• Level 3
Re: 1541-UltimateII problem
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Października 2015, 21:39 »
Można port sprawdzić. Nie wiem czy będzie ci się chciało, ale i tak opiszę. Ja to zrobiłem tutaj:
http://c64power.com/forumng/index.php?topic=2536.msg91578#msg91578
Potrzebne są:

1. PC z portem LPT 100% zgodnym z trybem SPP (ustawienie w Bios niestety nie gwarantuje takiej zgodności). Szczęśliwie moja płyta Gigabyte P67a-D3-B3 i Core i3 dają radę.

2. Kabel XE1541
http://sta.c64.org/xe1541.html
http://sta.c64.org/xe1541.png
Dla uproszczenia nie łączyłem wszystkich mas, domniemywam, że i tak są połączone na płycie głównej.

3. Program 64HDD, wystarczy wersja freeware, z linii poleceń, bez GUI:
http://www.64hdd.com/64hdd.html

4. FreeDos:
http://www.freedos.org/

Trzeba zmontować 10zł, lub kupić drożej gotowy kabel XE1541. Połączyć Serial C64 z LPT PC. Ja FreeDosa zainstalowałem na osobnej i niedużej partycji FAT32, nie bawiłem się w żadne LiveCD. Odpaliłem 64HDD poleceniem (piszę z pamięci):

C:\64HDD\64HDD -kod_rejestracyjny +8 C:\64HDD\DEMOFILE\DUCKS.D64 -xe

C64 powinien zobaczyć to jak stację dysków. Początkowo aby to działało, musiałem skręcić CPU z 3.1GHz->1.6 i wyłączyć wielordzeniowość w BIOSIE. Potem wpadłem na to, że można podtunować timingi opcją +p ustawiając mniej MHz niż ma w rzeczywistości mój PC. Nawet jest graficzny tool TUNE64HD na C64 wyświetlający kolorowymi kwadratami dokładność emulacji. Wszystko opisane w dokumentacji 64HDD.

Trochę roboty jest, ale jeśli masz porządny port LPT na PC to działa. Oprócz fastloaderów stosowanych w wielu grach i wszystkich wieloplikowych demach.

Offline Zbych

• Level 3
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Października 2015, 09:58 »
Niestety nie mam w tej chwili dostępu do PC z LPT.

Offline Jericho/Draco

• Level 4
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Października 2015, 10:39 »
Inaczej. Wejdź w ustawienia i włącz stację w Ultimate 8 na Enabled i zrób reset kartridża. Powinno hulać.

Offline Zbych

• Level 3
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Października 2015, 11:12 »
Inaczej. Wejdź w ustawienia i włącz stację w Ultimate 8 na Enabled i zrób reset kartridża. Powinno hulać.
O tym pomyślałem już na samym początku, jedyne co mam wyłączone to w menu "Software IEC Settings"-> IEC Drive = Disabled
Tak wyglądają ustawienia w menu 1541 Drive A Settings:

Więc to raczej będzie coś innego.. może padnięty CIA.

Offline Jericho/Draco

• Level 4
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Października 2015, 18:28 »
To ustaw na Enabled i sprawdź:) Ja nie mam możliwości sprawdzić u siebie bo jestem teraz na Mazurach.

Offline Zbych

• Level 3
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Października 2015, 23:07 »
Do admina: wydaje mi się że ten temat powinien być przeniesiony do serwisu.

Sprawdziłem już wszystkie ustawienia w Ultimate. Zacząłem myśleć już nad wymianą CIA (U2) ale chwilowo nie mam jak... więc pomyślałem sobie że przyjrzę się diodom które są w pobliżu seriala (od razu zaznaczam że nie jestem elektronikiem, ale jakieś tam podstawy mam i ta sytuacja nie wydaje mi się normalną) - ku mojemu ździwieniu jedna z diód ma przejście do GND (jedna noga diody jest przylutowana do GND, a miernik pokazał przejście z drugiej nogi racz jasna). Po dłuższym badaniu okazało się że sygnał DATA z seriala ma również przejście na GND :o
Doszedłęm do tego że jest przejście z nóżki PA7 CIA (U2) czyli sygnał DATA na GND i zastanawiam się czy problemem nie jest tu CIA ale 7406N (U8). Pytanie: czy dobrze kombinuję że to jeden z tych układów? Co najpierw wymienić? Bo mam padnięte C64 przeznaczone na części, ale też nie wiem co w nim przetrwało (daje czarny obraz i ciągły reset, na pewno działa SID).  Wszelkie sugestie mile widziane.

Offline Zbych

• Level 3
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Października 2015, 10:49 »
Naprawiłem  :D Miałem rację to był padnięty 7406N, wymieniłem na 7406 (bez oznaczenia "N"). Teraz wszystko śmiga, ale mam jedną wątpliwość, może ktoś z posiadaczy 1541-UII powie mi jak to jest ze zmianą dyskietki w trakcie działania np. dema. Nie miałem wczoraj czasu dokładnie tego sprawdzić na grach, ale przeglądałem kilka dem (np. Insomania), gdy miałem komunikat o zmianie dyskietki i wybrałem opcję "mount" to demo nie zauważyło zmiany, natomiast jak wybrałem "mount read only" to działało ok (jeszcze musze sprawdzić mount unlinked). Nie wiem czy tak ma być?