Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: FDD 1541  (Przeczytany 2014 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Smerfastyczny

• Gość
FDD 1541
« dnia: 09 Października 2015, 11:01 »
Witam. Retro sprzętem interesuję się od niedawna dlatego na jego temat mam bardzo małą wiedzę, to też wybaczcie moje laickie pytania. Zakupiłem sobie stację dysków Commodore 1541 - tą z wbudowanym zasilaczem i ze spuszczaną klapką na dysk zamiast wajchy. Stacja produkcji chyba Alps. Czekam właśnie na przesyłkę. Akurat z tym modelem nigdy nie miałem do czynienia. W swojej kolekcji posiadam tylko stacje 1541-II z zewnętrznymi zasilaczami. Dlatego nim przyjdzie do mnie nowa stacja wolę się upewnić jak się ją podłącza, żebym czegoś nie uwalił. Na stacji 1541 nie ma opisu, które gniazdo jest SERIAL, a które INTERFACE, więc tutaj prośba, abyście mi opisali, które jest które. Jeśli chodzi o prąd, to wystarczy podłączyć w gniazdo sieciowe zwykły współczesny komputerowy kabel (taki jak od PC czy monitora)? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Offline PTR

• Level 3
Re: FDD 1541
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Października 2015, 11:22 »
Witam
Uważaj, bo to hobby wciąga niemiłosiernie ;P
coś Ty za stację kupił?
bo nie kojarzę Alps do C64

Smerfastyczny

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Października 2015, 11:31 »
Witam

Niestety mam już pierwsze objawy. W domu leży już kilka C64 i A500. Wciąż nie mam dosyć, a rodzina patrzy na mnie jak na kosmitę :)

coś Ty za stację kupił?
bo nie kojarzę Alps do C64

To jest normalna stacja od Commodore. Commodore zlecało produkcje swoich stacji 2 firmom jeśli dobrze pamiętam. Stacje z klapką robiła firma Alps, a stacje z wajchą Mitsumi/Newtronics(?). Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.

The early (1982–83) 1541s have a spring-eject mechanism (Alps drive), and the disks often fail to release.
źródło: https://en.wikipedia.org/wiki/Commodore_1541
« Ostatnia zmiana: 09 Października 2015, 11:35 wysłana przez Smerfastyczny »

Offline PTR

• Level 3
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Października 2015, 12:04 »
Witam

Niestety mam już pierwsze objawy. W domu leży już kilka C64 i A500. Wciąż nie mam dosyć, a rodzina patrzy na mnie jak na kosmitę :)

gdybyś zobaczył pokój w którym przechowuję "skarby" przeraziłbyś się ;)

Ale ty mówisz o bebechach w środku?
Bo ja myślałem, że stację o takiej nazwie kupiłeś

Offline Cadderlik

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Października 2015, 12:04 »
z tego co kojarzę czy serial czy interface, nie ma znaczenia przy podłączeniu do komody - i nic nie uwalisz przez to

Kabel raczej zwykły, byle wtyczka pasowała.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Października 2015, 12:22 »
Commodore zlecało produkcje swoich stacji 2 firmom jeśli dobrze pamiętam.

Kupowało napędy a nie zlecało produkcję stacji ;)   Kto tak na prawdę produkował stacje - zapewne własne fabryki C= rozsiane po świecie.

A tu jest lista jakby co (jest tam o dziwo sekcja C= 8 bit)
http://www.amiga-stuff.com/hardware/diskdrives.html 

-profil nieaktywny-

Smerfastyczny

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Października 2015, 12:48 »
Ale ty mówisz o bebechach w środku?
Bo ja myślałem, że stację o takiej nazwie kupiłeś

Tak chodziło mi o bebechy.

z tego co kojarzę czy serial czy interface, nie ma znaczenia przy podłączeniu do komody - i nic nie uwalisz przez to

Kabel raczej zwykły, byle wtyczka pasowała.

Dzięki wielkie za odpowiedź.

Commodore zlecało produkcje swoich stacji 2 firmom jeśli dobrze pamiętam.

Kupowało napędy a nie zlecało produkcję stacji ;)   Kto tak na prawdę produkował stacje - zapewne własne fabryki C= rozsiane po świecie.

A tu jest lista jakby co (jest tam o dziwo sekcja C= 8 bit)
http://www.amiga-stuff.com/hardware/diskdrives.html

Dzięki za poprawę. Ciekawa stronka :) Tak przy okazji - kiedyś to robili dobre stacje. Tyle lat i działa. Dzisiejsze napędy to szajs w porównaniu do tego co robili wtedy.

Offline misiek2

• Level 4
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Października 2015, 13:04 »
Dzisiejsze napędy to szajs w porównaniu do tego co robili wtedy.

Nie wiem czy dzisiaj produkuje się jakiekolwiek stacje dysków, ale te które posiadam 3,5 do pc działają bezproblemowo. Mam nawet coś na usb, tez nie ma kłopotów. To raczej te stare stacje, głównie 5 1/4, psuły się niemiłosiernie. Jeśli masz na myśli napędy cd itp. to ciężko porównywać. Jakiekolwiek problemy miałem ze stacjami dysków to były to CA do atari (elektronika) i 1541 do c64 (tzw. kluczyk).