Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: C64 - pisk z głośników  (Przeczytany 1508 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline g0trek

• Level 1
  • *
C64 - pisk z głośników
« dnia: 28 Września 2015, 22:17 »
Hej,

Mam C64 (nie chlebak, tylko wersja kanciasta), który jest podłączony do telewizora kablem SCART i mam taki problem, że z głośników TV dobywa się wysoki pisk. Jak załaduję grę to słychać dźwięk z gry ale w tle słychać cały czas ten pisk. Ktoś się spotkał z takim zjawiskiem ? Da się coś z tym zrobić ?

Offline bor@s

• Level 3
Re: C64 - pisk z głośników
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Września 2015, 09:53 »
Na początku myślałem, że to może być zwarcie toru audio z video i słyszysz 15kHz. Ale jak sięgnąłem pamięcią 20 lat wstecz to przypomniałem sobie, że tor video inaczej "brzmi". Pisk to nie był tylko takie  mruczenie zależne od tego co było na ekranie :) Są trzy możliwości: C64, kabel, albo TV. Musisz kombinować i testować każde osobno. Możesz nagrać pisk mikrofonem i podesłać jego widmo z jakiegoś edytora audio pod PC, może ktoś pomoże.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Września 2015, 12:55 »
Z tyłu komodorca masz taki mały przełącznik w modulatorze (bez otwierania pokrywy) przesuń go w drugą stronę.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Września 2015, 16:38 »
Z tyłu komodorca masz taki mały przełącznik w modulatorze (bez otwierania pokrywy) przesuń go w drugą stronę.

Ten przełącznik ma tylko i wyłącznie znaczenie,  jak korzystasz z kabla antenowego.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Września 2015, 22:58 »
kolejny off top :(
Może jakaś propozycja np. wyciągnij sida może on pierdzi.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline g0trek

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Września 2015, 23:20 »

Może źle szukam, ale z tyłu mojego komputera nie ma żadnego przełącznika. Jest tylko kwadratowy otwór przez który widać jakąś blachę i naklejkę VDE.

Offline g0trek

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Września 2015, 23:24 »
Są trzy możliwości: C64, kabel, albo TV

TV chyba nie, bo to nówka sztuka (no chyba, że jest po prostu niekompatybilny z C64 :)). Pomierzę kabel, może rzeczywiście ma zwarte nie te co trzeba piny.

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Września 2015, 09:44 »

Może źle szukam, ale z tyłu mojego komputera nie ma żadnego przełącznika. Jest tylko kwadratowy otwór przez który widać jakąś blachę i naklejkę VDE.

to właśnie tam, ktoś coś przerabiał jak widać. Może zepsuł przy okazji. Ale ten przełącznik i tak nie powinien mieć wpływu na sygnał z gniazda video.

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Września 2015, 10:30 »
Mam jednego komcia bez przełącznika HF.

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Września 2015, 12:36 »
Taz ma takie i takie. A podlacz pod modulator jak ci tv obsluguje analogowa. Podlacz tez pod chinch moze ten scart jest zwalony

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Września 2015, 13:28 »
teraz mało co obsługuje analogową. Może ma podłączone coś pod audio in... a może poszli do lasu

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Września 2015, 16:43 »

to właśnie tam, ktoś coś przerabiał jak widać. Może zepsuł przy okazji. Ale ten przełącznik i tak nie powinien mieć wpływu na sygnał z gniazda video.

chłopie... że tak nieskromnie zapytam... co ty pierdolisz?? jakie przerabiał?? jedne miały przełącznik fabrycznie, inne nie miały przełącznika fabrycznie

@g0trek, podmień SID'a z innego C64 - to na początek. Tylko na takiego samego (w sensie symbol na SID'dzie).

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Września 2015, 17:10 »

chłopie... że tak nieskromnie zapytam... co ty pierdolisz??  podmień SID'a z innego C64

Porada dnia podmień c64 na alledrogo... zapomniałem powiedzieć coś o pierdoleniu, skleroza czy poprawność polityczna ?

Offline g0trek

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Września 2015, 20:47 »
Porównałem kabel ze schematami z internetu i wszystko wydaje się ok. Dzisiaj nie miałem jeszcze czasu, żeby przetestować C64, ale z tego co pamiętam to jak podłączałem go kiedyś kablem antenowym to nie było problemu z dźwiękiem - czy to wyklucza SID-a z kręgu podejrzanych ?

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Września 2015, 21:18 »
A przemierzyłeś kabel miernikiem czy nie ma jakiś zwarć ?
podłącz teraz jak masz możliwość przez modulator i będzie wszystko jasne.