Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Płatność za Ultimate II  (Przeczytany 9926 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cadderlik

• Level 2
  • **
Płatność za Ultimate II
« dnia: 21 Sierpnia 2015, 11:42 »
Witam

Płacił ktoś z Was za zamówionego 1541 Ultimate II przelewem bankowym, bo mam parę pytań:

- czy wybierając płatność w euro wpisaliście kwotę dokładną z zamówienia na stronie czy z "górką" np. 10 euro - bo banki lubią brać prowizje przy przewalutowaniu i w efekcie do odbiorcy może wpaść kwota kilka euro mniej niż trzeba

- czy informowaliście po potwierdzeniu zamówienia że płacicie mailowo Gideona i dostaliście potwierdzenie zwrotne na maila aby płacić, lub Gideon sam do was mailował w tej sprawie?

- mam wątpliwości czy puszczać przelew - no bo kontaktu mailowego od niego nie mam (nie odpowiada), zrobiłem pre-order, ale puki co tam jest napisane że nie są dostępne i się robią  - to myślicie że można słać kasę i czekać na przesyłkę cierpliwie? Jak było w waszym przypadku?

Offline kenji

• Level 5
Re: Płatność za Ultimate II
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Sierpnia 2015, 12:30 »
Szykuj się, że poczekasz kilka miesięcy za towarem. Ja płaciłem w EUR, mBank ma opcję założenia konta walutowego.

Offline Cadderlik

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Sierpnia 2015, 12:42 »
ale coś wcześniej Go informowałeś mailem że płacisz, czy tylko potwierdziłeś order na stronie i puściłeś kasę na konto

ps.  czy przelałeś odliczona kwotę czy z górką?

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Sierpnia 2015, 13:11 »
1. Paypal, Paypal i jeszcze raz Paypal.
2. A jeżeli już bank to najlepiej wybrać przerzucenie opłaty na wpłacającego - wówczas jest pewność, że z przelewanej kwoty nic nie zostanie potrącone (wysokość potrącenia zależy to od banku odbierającego, a ponieważ opłaty te są indywidualne, banki po naszej wprowadziły sobie "ryczałt", żeby nie dokładać do interesu; najczęściej na tym sporo zarabiając). Niestety, tylko taka opcja jest bezpieczna.

Offline hyvax

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Sierpnia 2015, 13:51 »
Nie ma potrzeby kontaktować się z Gideon'em czy potwierdzać wpłaty - nic to nie przyśpieszy a na 99% nie dostaniesz odpowiedzi na maila - on sprawdza wpłaty co jakiś czas i ręcznie update'uje statusy przy zamówieniu.

Tak jak napisałeś - potwierdzasz zamówienie na stronie i wpłacasz dokładnie taką kwotę jak masz w podsumowaniu... i czekasz.

Ja płaciłem przelewem bankowym (z konta walutowego w EUR) - najlepiej wybrać typ przelewu w standardzie SEPA (na terenie UE za pomocą IBAN/SWIFT) bo wtedy są najniższe opłaty "manipulacyjne" - w wypadku 1541u2 było to około 2 euro - czyli bez tragedii.

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Sierpnia 2015, 13:58 »
10 euro - bo banki lubią brać prowizje przy przewalutowaniu

co ja czytam.

ps. paypal.

Offline Cadderlik

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Sierpnia 2015, 15:20 »
a w pay pal którą opcję wybieraliście zapłać rodzinie lub znajomym  czy zapłac za towary

i te 3,5 % doliczaliście do kwoty euro ? - czy to ściaga prowizje z konta paypal

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Sierpnia 2015, 16:24 »
PayPal przeprowadza transakcje zautomatyzowane, zatem doliczona prowizja nie ujmuje nic z kwoty końcowej.

Przelew bankowy to śliska sprawa. Płaciłem w ten sposób kilka razy Niemcom za retro-graty z eBaya i prowizje wynosiły od 3 Euro, w porywach do 15 Euro, a często szło dłużej, niż pieniądze posłane w kopercie. Bankowość na miarę roku 2015. ;)

W przypadku PayPala zaznaczałem wariant "Płatność za towary". W przypadku przekazu rodzinnego/koleżeńskiego blokujesz sobie możliwość zgłaszania problemu z realizacją transakcji przez sprzedającego, a prowizję i tak (obecnie już) zapłacisz. Gideon odprowadza legalnie podatek za tę sprzedaż, nie ma powodu dla którego powinieneś chcieć unikać w pełni legalnej opcji. Po Twojej stronie nie wiąże się to z dodatkowymi komplikacjami, przeciwnie.

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Sierpnia 2015, 16:38 »
Polecam BitCoin i po sparwie :)
Pamięci RAM każda ilość: KM4164, 4464, TMS 4464 MT1259-10
PCB - projekty na zamówienie.
Programowanie pamięci EEPROM, EPROM - free !
SD2IEC http://c64power.com/forumng/index.php?topic=6630.0

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Sierpnia 2015, 16:42 »
a w pay pal którą opcję wybieraliście zapłać rodzinie lub znajomym  czy zapłac za towary

i te 3,5 % doliczaliście do kwoty euro ? - czy to ściaga prowizje z konta paypal

"Zapłać za towary" i musisz doliczyć te 3.5% do kwoty którą chcesz przesłać. Inaczej Gideon by dostał kasę pomniejszoną o prowizję PayPala (to odbiorca-sprzedawca ją płaci).

"rodzinie lub znajomym" czyli "paypal as gift" AFAIR nie działa przy transgranicznych.
-profil nieaktywny-

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Sierpnia 2015, 00:21 »
W mBanku przelew zagraniczny nie wiąże się z żadną prowizją. Płaci się tylko standardową opłatę za wykonanie przelewu (5 zł lub więcej w zależności od wybranych opcji), a odbiorca dostanie hajs w Euro. Jedyny minus jest taki, że traci się nieco więcej kasy, ponieważ banki mają wyższe kursy walut (czyli przewalutowanie).

Warto zainteresować się tematem internetowego kursu walut i kupić konkretną walutę, ponoć wychodzi taniej, ale jeszcze nie testowałem.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Cadderlik

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Sierpnia 2015, 12:37 »
Dzięki za pomoc poszło PayPalem...wyszło najtaniej, i na drugi dzień Gideon zmienił juz status na zapłacone. ...zatem czekam na ultimata😀...oby do gwiazdki dotarl

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Sierpnia 2015, 12:54 »
W mBanku przelew zagraniczny nie wiąże się z żadną prowizją [ciach ciach ciach]  traci się nieco więcej kasy, ponieważ banki mają wyższe kursy walut (czyli przewalutowanie).

Warto zainteresować się tematem internetowego kursu walut i kupić konkretną walutę, ponoć wychodzi taniej, ale jeszcze nie testowałem.

Złodziejski kurs == ukryta prowizja.

Dla tych, którzy częściej muszą operować walutą i nie chcą dopłacać bankom - zdecydowanie lepsza opcja to konto walutowe i "online cinkciarz" (zbieżność nazwy z pewnym serwisem - niezamierzona ;) ).
-profil nieaktywny-

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Września 2015, 11:24 »
Dzięki za pomoc poszło PayPalem...wyszło najtaniej, i na drugi dzień Gideon zmienił juz status na zapłacone. ...zatem czekam na ultimata😀...oby do gwiazdki dotarl

Ja puściłem przelew z konta e(u)rosowego. Przelew dotarł 11-ego, Gideon wczoraj zmienił status na "paid". Nie tak źle.

Jaki masz obecnie status ? Poszła Ci już wysyłka ? Wygląda na to, że możemy się załapać na obecnego batcha.
-profil nieaktywny-

Offline Cadderlik

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Września 2015, 12:37 »
Cały czas Paid

Ale co ciekawe jak puściłem PayPalem to zmienił status na "paid" tego samego dnia  :-*

I "Paid" jest do dzisiaj.

Gideon wysłał maila automatycznego że ma terminy, ale że załapałem się i wyśle carta. Ale będzie pakował dopiero 12-13.09.2015

Póki co statusu jeszcze nie zmienił ale to dopiero 4 dzień. Mam nadzieję że do października dojdzie.
Na razie męczę SD-BOX ostro (już z 30 dni) - chce sprawdzić info o tym taktowaniu na PLA, czy ma to realny wpływ na sprzęt