Witamy siostrę z Archeo

Instrukcję mam, jak znajdę czas to zeskanuję. Paskudne, nieczytelne ksero wydruku chyba z drukarki MPS803

Drukarki jakie można podłączyć - generalnie 8 igłowe wykopaliska (Epson FX 80, Star LC 10, jakieś Brothery, Nec-i, Okimaty, Panasonixy; nawet jest Robotron K 311/312 na liście). W praktyce można podłączyć wszystko o ile ma się driver - bo można interfejs przełączyć w tryb transparentny - normalnie to chyba emuluje jakiegoś MPS-a (nie jest to nigdzie wprost powiedziane).
Z poziomu Bejzola - tak jak normalnie, urządzenie nr 4 i jedziemy OPEN, PRINT#, CLOSE

Jak znamy kody sterujące do drukarki - to z każdą sobie poradzimy.
Atramentówki z HP ? Jeśli emulują jakiegoś Epsona FX albo IBM Proprintera (bo igłówki często je emulowały) - to tekst bez problemów pójdzie. Jak to coś tylko z PCLem - to nie sądzę (ale się mogę mylić, bo jedyną atramentówką jakiej używałem był Canon BJC4300 który emulował jakieś \'standardowe\' drukarki - tyle, że ja używałem go jedynie z A1200).
Hmm... sam adapter to jakiś klon zachodnich wynalazków - siedzi w nim 8048 i EPROM bodajże 2708 albo 2716. Hmmm... musiałbym porównać np. z interfejsem W&T