Witam,
Jak wiemy sygnał composite cudownego obrazu nie daje, zwłaszcza w kolorowych trybach tekstowych. Nie jestem pewien, na ile sygnał S-Video daje lepszy obraz, ale patrząc na fotki innych może jest o co walczyć. nie wszyscy są szczęśliwcami posiadającymi telewizor, czy monitor akceptujący S-Video. Za to prawie każdy ma jakiś odbiornik z RGB. Pomysł mam taki:
- użyć układu TDA8217
http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet_pdf/sgs-thomson-microelectronics/TDA8217.pdfUkład ten, jak widzę w internecie powinien być bez problemu i tanio dostępny w Polsce
- wykorzystać schemat ideowy gotowy w załączonym datasheet, za wyjątkiem tego filtra na wejściu, który zaprojektowali dla CVBS. Chcę podać z C64 bezpośrednio lumę na pin 3, chromę na 10.
Pytania:
- jak uważacie, czy gra jest warta świeczki? Kupno innego telewizora/monitora, cudowanie z kartami PC Leadtek (którą nota-bene mam) nie wchodzi w grę.
- na schemacie jest linia opóźniająca. Ktoś podpowie jaki gotowy układ popularny w sprzedaży można tam wsadzić?
- czy musze robić separację sygnału synchronizacji np. układem LM1881, czy po prostu włożyć lumę/composite na wejście SCART 20?
- pewnie trzeba jeszcze dodać BLNK na pin 16?
Co sądzicie?