Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Disk drive czy może dyskietki?  (Przeczytany 586 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bodzio.man

• Level 2
  • **
  • C64 forever i na zawsze;)
Disk drive czy może dyskietki?
« dnia: 19 Maja 2015, 21:33 »
Witam.Dziś znalazłem mój kabel serial do podłączenia stacji 1541. Przeczyściłem stacje z kurzu w  środku przetarłem głowice spirytusem odczekałem i zacząłem testy.Pierwsza dyskietka działa:D uradowany faktem odpaliłem kilka gierek, pograłem i następna dyskietka a tu problem. Wczytało spis gier, ale po wybraniu pozycji komunikat "file not fund" i miganie diody na stacji.Kolejna dyskietka coś znowu podziało zmiana dyskietki i  znów problem. Pomyślałem że sprawa podejrzana więc włożyłem dyskietkę, która  na pewno działała i tu niespodzianka "file not fund" kilka prób coś ruszyło wgrało, ale tylko intro po spacji niebieski ekran.Ponowna próba to samo a na 100% działała. Wróciłem do dyskietki w której nie można było nawet wczytać listy no i ku memu zdziwieniu wczytało listę, ale gry już nie.  Dałem sobie chwile spokoju odpalam po 15minutach ponownie Commodorka wkładam wczytuje dane z dyskietki które działały no i "74.DRIVE NOT READY.00.00" Czy to znaczy że stacja umiera?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Re: Disk drive czy może dyskietki?
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Maja 2015, 07:20 »
KALIBRACJA KALIBRACJA KALIBRACJA KALIBRACJA

skandują tłumy

proponuję zacząć od początku z czyszczeniem głowicy.

myślę że za 3 loopem dojdziesz co jest nie tak.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Maja 2015, 09:36 »
ja w swoim komplecie mam takich 5 dyskietek które potrafią mi rozkalibrować stację. Później stacja krzaczy tak jak u ciebie. Po takim czymś Muszę wziąść pewną w 100% dyskietke która jest dobrze nagrana i którą stacja czyta bez problemu. I próbować ją odczytać do skutku ,aż stacja powoli będzie wstawać.
Wcześniej miałem ponad 10 szt takich dyskietek które rozkalibrowywały mi stacje. Ale po przejechaniu ich magnesem - połowe udało mi się odratować i działają bez problemu a te 5 szt to niestety mogą tylko zdobić ścianę. Na początku też myślałem że uwaliłem stację dyskietką. Kilka testów takich robiłem. Więc u mnie piszę tak jak jest. Podejrzewam że u ciebie to samo. Daj znać.....

mikser

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Maja 2015, 13:44 »
Jakim cudem można ustawić głowicę przy pomocy dyskietki? Pewnie głowica jest zabrudzona  :P

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Maja 2015, 14:08 »
Miker -> Można za pomocą dyskietki skalibrować głowice, chyba kiedyś była oryginalna dyskietka do kalibracji , ale to już niech ktoś inny potwierdzi.

Co do dyskietki to jest tutaj --> http://www.c64scene.pl/viewtopic.php?p=23855&sid=8ea070a4b212fdf41426b967d0f81482

Offline bodzio.man

• Level 2
  • **
  • C64 forever i na zawsze;)
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Maja 2015, 22:09 »
Stacja znów mruczy:) Czyszczenie głowicy + męczenie jednej dyskietki pomogło (jak już ją wczytało bez stresu to kolejne też działały, więc myślę że coś w tym jest). Po testuje jeszcze trochę i zobaczę co się będzie dalej działo. Dziękuje za rady!!!

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Maja 2015, 09:35 »
KALIBRACJA KALIBRACJA KALIBRACJA KALIBRACJA

skandują tłumy

proponuję zacząć od początku z czyszczeniem głowicy.

myślę że za 3 loopem dojdziesz co jest nie tak.
Jaki ten świat przewidywalny.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....