Napisał: bzyq
Mam ten sam kod aktywacyjny czyli xyz i z takim mi się normalnie uruchamia 64HDD.Załatwiłem sobie do współpracy z moimi Commod`ami starego notka Compaq Contura 400C - mój jest lekko wypasiony w stosunku do oryginału bo mam tam wieksza matrycę , dysk 2.1 GB i rozszerzona pamięć do 20 MB , oparte to jest na procku 486/40 .... tyle ze to bydle nie chce działac z kablem X1541 . No i projekt z bardzo poręcznym komputerkiem chwilowo umarł .Wyczytałem ostatnio że niektóre notebooki maja jakies problemy z komunikacja po LPT ( niekompatybilnośc ) i trzeba zmajstrowac inny kabel.
Chwilowo odpalam 64HDD z małego desktopa P133 80MB RAM 2,1 HDD pod czystm MS DOS 6.22 po kablu X1541 , port LPT ustawiony w trybie Bi-directional .Standartowo z drugiej strony podpinam Cplus4 lub C128D.
Niestety nie wiem czemu taki układ często się wiesza , zreszta ze zwykłą 64`ką tez nie działa poprawnie.
Co do kodu, to jest on identyczny dla każdej nowej wersji 64hdd, wcześniejsze wersje miały inny kod.
Co do sprzętu... Hmm. Mówiłem, że mam dziwny

Serwer Pentium 66Mhz, dysk SCSI 1GB IBM, 40 MB RAM. Na tym sprzęcie kabel X1541 działa wyśmienicie, ale ze Star Commanderem, Natomiast 64hdd wiesza się na starcie. Może to wina SCSI? Może freedosa, którego mam zainstalowanego jako jedny system operacyjny? Tego nie wiem.
Tobie zaś radzę wykonać przewód XE1541, to tylko 4 diody więcej. Powinien pójść z laptopem.
Aha! Spróbuj w obecnej sytuacji podpiąć 64hdd nie bezpośrednio do komody, tylko przez jakąś stację dysków, może będzie się wieszało mniej?
Pozdrowienia.