Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Commodore z USA w Polsce i odwtornie (PAL/NTSC)  (Przeczytany 1827 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Commodore z USA w Polsce i odwtornie (PAL/NTSC)
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Stycznia 2015, 18:46 »
"Problem" w User Porcie jest łatwo rozwiązać, podaj jedno urządzenie które używa 9AC.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Johnny

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Stycznia 2015, 20:08 »
Kisiel
Tak napisał wcześniej elwer, nie znam się na tyle, żeby to stwierdzić stąd mój "problem". Chciałem tylko uzyskać informację czy mój C64C PALowski będzie mógł w pełni działać w PALu w Kanadzie... Kwestię TV/monitora udało się rozwiązać. Moje pytanie, na które nie otrzymałem jeszcze odpowiedzi brzmi "Czy zasilając PALowego Commodorka prądem o częstotliwości ~60Hz będę mógł go używać tak samo jak u nas przy prądzie sieciowym 50Hz?" Mogę go podłączyć przez zasilacz "amerykański" albo przez "nasz"+konwerter, ale jedyną częstotliwość prądu jaką mogę tam uzyskać to 60Hz. Do tego na razie doszedłem. Rozchodzi się już tylko o te herce, chyba że jeszcze czegoś więcej nie wiem \"\" Proszę o pomoc, wiem że Ty Kisiel się na tym znasz.

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Stycznia 2015, 23:04 »
Na User Porcie mogą nie działać poprawnie (podkreślam mogą) przystawki które używają 9V 50Hz i wykorzystują 50Hz do swojej pracy (np. synchronizacja) reszcie 60Hz nie będzie przeszkadzać. Kisiel ma rację trudno znaleźć przystawki które używają 9V~.

Johnny

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Stycznia 2015, 13:42 »
elwer:
Zakładając że nie używasz urządzeń podpiętych na User Port (9V~) i masz dostęp do monitora (telewizora) dwusystemowego PAL/NTSC to zmiana zasilacza wystarczy.

Cieszę się, że odniosłeś się do tych słów \"\" Ale czy żadne klamoty we wnętrzu komputera nie odczują zmiany częstotliwości prądu ani od tego nie ucierpią? Będzie wszystko prawidłowo, stabilnie pracować? W przyszłości jedynym urządzeniem, które może chciałbym podpiąć pod User Port jest 1541UK Kisiela. Co do takich urządzeń rozszerzających pod User Port ogólnie to chyba nie są one podzielone na strefy, więc chyba są kompatybilne z ~50/60Hz...(?)

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Stycznia 2015, 16:01 »
Klamoty korzystające z 9~ to prostownik do SID'a i prostownik do  PLA oraz magnetofonu - dla nich nie ma znaczenia jaka to częstotliwość.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Stycznia 2015, 19:32 »
elwer:
PLA

VIC'a ?

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Stycznia 2015, 22:30 »
Wg schematu i C64-Wiki to: PLA chip and some TTL chips have been integrated into a 64 pin chip (251715-01 or 252535-01). The "252535-01" contains the color RAM as well - a VIC w starych płytach poprzez 7812.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Stycznia 2015, 01:00 »
ok... facepalm \"\"

"prostownik do PLA" ...  integracja scalaków TTL.... problem z otwarciem schematu i lokalizacją co jest podłączone do VDD ??

zdanie... baran jest biały nie udowadnia twierdzenia że człowiek wylądował na księżycu.

Offline Amun-Ra

• Level 3
  • Gdyby mi się chciało…
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Stycznia 2015, 13:31 »
Kisiel:
"Problem" w User Porcie jest łatwo rozwiązać, podaj jedno urządzenie które używa 9AC.

Ja mogę nawet dwa, niepopularne.

http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/schematics/cartridges/userport/1011005.gif
http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/schematics/cartridges/userport/eprburn.gif
And the Lord said unto John, come forth and thou shall receive eternal life. But John came fifth and won a toaster.
https://retro.rocks/cc/

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Stycznia 2015, 09:19 »
Johnny
Jeśli w USA podepniesz c64 w wersji PAL do zasilacza na 115 V, to jeśli masz monitor działający w PAL i takie oprogramowanie to prawie wszystko będzie działać tak samo.
Jedyny problem na jaki możesz napotkać to działanie timerów TOD , które będą działać szybciej.
Problem można naprawić programowo zmieniając częstotliwość taktowania TOD w CIA 1 i CIA2 z 50 Hz na 60 Hz, lub dodając prosty generator np. na NE555. \"\"

Johnny

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Stycznia 2015, 12:07 »
hobocti77x
Dziękuję za konkretną odpowiedź \"\"
Co do programowej zmiany w CIA to trzeba by je wylutować i przeprogramować, tak?
O NE555 trochę poczytałem, ale ze względu na mój brak wiedzy elektronicznej nie mam pojęcia, gdzie miałbym go dodać? W zasilaczu?

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Stycznia 2015, 13:07 »
Johnny:
Co do programowej zmiany w CIA to trzeba by je wylutować i przeprogramować, tak?

Bez przesady wystarczy wpisać poke \"\"
Ale sprawdziłem to na oryginalnym c64 i okazuje się że w wersji europejskiej PAL jest błąd.
Polega on na tym że CIA1 i CIA2 są ustawione na 60Hz jak w USA, pomimo że w europie jest 50 Hz.
Czyli wersja PAL będzie w USA wreszcie działać poprawnie.\"\"
Podsumowując aby mieć 100 proc. zgodność trzeba by "zepsuć" Timery wbudowując układ taktowy dajacy 50 Hz zamiast 60 z sieci w USA.
Ale ten problem raczej cię nie dotknie, ale gdyby kiedyś tak się stało to daj znać , a pomogę ci go rozwiązać bez lutownicy.

Johnny

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Stycznia 2015, 13:54 »
Hehe, no to niezły numer z tymi CIA u nas \"\" Dziękuję bardzo za informację, w razie potrzeby wiem do kogo się zgłosić \"\"