Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Commodore z USA w Polsce i odwtornie (PAL/NTSC)  (Przeczytany 1815 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Johnny

• Gość
Commodore z USA w Polsce i odwtornie (PAL/NTSC)
« dnia: 16 Stycznia 2015, 18:40 »
Cześć, zastanawia mnie taka sytuacja. Czy C64 z USA będzie u nas bez problemu działał? Czy wystarczy zasilić go europejskim zasilaczem (lub zapodać go przez konwerter) i podpiąć go pod TV 50/60Hz? Czy tak samo nasze komputerki działały by w USA? Pomijam tutaj kwestię kompatybilności programów.

Johnny

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Stycznia 2015, 08:19 »
Zasilacz europejski: INPUT 220V~50Hz
Zasilacz amerykański : INPUT 110~60Hz
OUTPUT jak wiadomo jest taki sam w obydwu 5V=; 9V~

Przepraszam nie znam się na prądzie stąd moje, dla Was banalne pytanie. Zasilacz oddaje taki sam prąd, więc logicznym niby jest, że zadziała. Z drugiej strony czy te 50Hz i 60Hz na wejściu nie robi żądnej różnicy dla komputera? Czy ten prąd na wyjściu też ma w jednym 50, w drugim 60Hz? Ujednolicając... Czy Commodorki są takie same w kwestii zasilania same w sobie i różnią się tylko zasilaczem?

Offline slawera

• Level 3
    • slawera
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Stycznia 2015, 09:08 »
Nie jest jeszcze zworka NTSC/PAL, dla tego USA nas wyprzedza... bo C64 działa u nich szybciej o kilka procent. \"\"
C64C+1541-II+SD2IEC+MPS1230

Johnny

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Stycznia 2015, 09:16 »
NTSC/PAL oczywiście wiem jak to się ma w kwestii softu. Ale samo działanie maszyny... Czy jakby mój komp emigrował ze mną za ocean to co wtedy? Konwerter napięcia i jazda na europejskim zasilaczu? Czy normalnie ich zasilacz i będzie działać bezproblemowo? No i na nim programy w PALu oczywiście.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Johnny

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Stycznia 2015, 10:00 »
Kisiel
Tak ten temat też znam, są różnice w VIC-II i można by przerobić wersję PAL na NTSC przelutowując ten układ. Ale nie w tym rzecz do końca polega. Chciałbym w Kanadzie odpalić naszą Europejską wersję i działać sobie w PALu tak jak to robię tutaj w Polsce. Takie coś wystarczy? http://www.ebay.ca/itm/Xingwei-S12-AC-110V-to-220V-100W-Step-Up-Down-Dual-Voltage-Con verter-Transformer-/331337677440?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4d2543ba80 Podobno taki wynalazek konwertuje napięcie 110V/60Hz na 230V/50Hz. Czy takie urządzonka dają radę i nie "popalą" mi kompa?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Stycznia 2015, 10:27 »
ale po co uzywac palowskiego sprzetu w rejonie ntsc?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Johnny

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Stycznia 2015, 10:55 »
Po co, nie po co. No chce sobie tam zawieźć swojego kompa. I zwyczajnie się chce dowiedzieć czy będzie taka możliwość używać go tam w PALu \"\"

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Stycznia 2015, 14:17 »
Zakładając że nie używasz urządzeń podpiętych na User Port (9V~) i masz dostęp do monitora (telewizora) dwusystemowego  PAL/NTSC to zmiana zasilacza wystarczy.

Johnny

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Stycznia 2015, 14:31 »
1. Telewizor dwusystemowy PAL/NTSC rozumiem, że to każdy, który może być zasilany prądem 100-240V 50-60Hz?
2. Co do użytkowania user portu... Mógłbym używać go przy zasilaniu na PALowskim zasilaczu podpiętym wcześniej do konwertera takiego jak wcześniej podlinkowałem i będzie wszystko śmigać tak jakbym siedział Polsce?
3. Sorry, wiem że marudzę, ale jestem laikiem w tych kwestiach, dopiero się pewnych spraw uczę... Czy różnica między PAL/NTSC polega głównie na tym zasilaniu różniącym się 50/60Hz przy prądzie zmiennym, tak? Prądu stałego ten parametr nie dotyczy?

Johnny

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Stycznia 2015, 19:00 »
Poczytałem trochę na lemon64.com i dowiedziałem się, że komputerek PAL z zasilaczem NTSC dobrze śmiga. Wyczytałem nawet, że goście specjalnie ściągają sobie do Stanów Commodorki w PALu, żeby grać w gry i odtwarzać dema z naszej strefy \"\" Jeżeli komputerek trybi na ich zasilaczu 60Hz to tak samo powinno być na naszym zasilaczu z konwerterem 110-120V~50/60Hz -> 220-230V~50/60Hz. Jeżeli się mylę proszę mnie poprawić \"\"

Offline ikci

• Global Moderator
  • Level 4
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Stycznia 2015, 20:49 »
Johnny
Różnica PAL/NTSC to nie jest jedynie problem zasilania telewizora czy komputera prądem o takim czy innym woltażu i częstotliwości. W ogóle PAL i NTSC odnosi się raczej do sposobu kodowania koloru, ilości klatek na sekundę oraz linii obrazu. Jest to troszkę bardziej skomplikowane i trudno to opisać w jednym poście na forum. Polecam zapytać się Uncle Google.
Trzeba też pamiętać, że jest dość sporo odmian NTSC (nawet w samych Stanach istnieje ich kilka)  .. 625/50, 525/60 czy też 4.43 MHz lub  3.58 MHz.

Jeszcze jedna przykra sprawa - na polskim rynku nie było nawet za komuny raczej większym problemem żeby znaleźć TV odbierający NTSC (multisystemowy) natomiast znaleźć w USA czy Kanadzie TV multisystemowy w jakiejś nie zabójczej cenie to już nie lada wyczyn (wiem z własnego doświadczenia).

Johnny

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Stycznia 2015, 13:15 »
ikci
W międzyczasie trochę się dokształciłem i znam już różnicę miedzy kodowaniem, a zasilaniem \"\" Co do samego TV... fakt, ciężko dostać taki multisystemowy w Kanadzie, ale ostatnio np. widziałem na kijiji.ca fajnego Soniaka zabudowanego w szafkę za 65$ \"\" Są także takie konwertery PAL do NTSC i na odwrót, także kwestię TV można tanio i prosto rozwiązać. Głównie męczy mnie to czy zasilony PALowski C64C zasilaczem NTSC będzie w pełni sprawny? elwer pisał o tym, że nie będę mógł używać urządzeń pod user port i to mnie dręczy. Chciałbym użytkować UK1541 i kicha? Powiedz coś więcej o swoim doświadczeniu? Używasz PALowskiego C64 w strefie NTSC?

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Stycznia 2015, 14:53 »

Johnny

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Stycznia 2015, 18:01 »
Skull
Z TV i uzyskaniem sygnału PAL nie ma problemu, bo albo ten telewizor albo taki konwerter za grosze i obraz się zgadza. Problem jest właśnie z zasilaniem. Chłopaki ze stanów twierdzą, że podłączają zasilacz NTSC i śmiga, ale wcześniej elwer stwierdził, że w tym przypadku nie będę mógł korzystać z user portu zasilanego ~9V. Alternatywa do zasilacza jest taki transformator jaki podlinkowałeś i jaki ja też wcześniej pokazałem, zmienia on napięcie i można korzystać z PALowego zasilacza. Ale jest nadal problem z prądem zmiennym... Te konwertery/transformatory nie zmieniają częstotliwości prądu z 60Hz na 50Hz. Więc nadal nie wiem co z tym zasilaniem user portu ~9V. W tym cały problem.