Trochę czasu upłynęło od mojego ostatniego wpisu. Udało mi się zakupić drugą stację 1551. Podmieniałem po kolei elektronikę, napęd i interfejs i z dwóch stacji zrobiłem jedna działającą

Chciałbym jeszcze uruchomić drugą. Okazało się, że na płytce z elektroniką uszkodzony był układ pamięci MSM2128-20RS który wymieniłem i elektronika zaczęła poprawnie działać. Z tym układem to dziwna sprawa bo w drugiej stacji ze sprawną elektroniką był układ o symbolu MSM2128-15RS czyli pamięć szybsza (150 ns) i teraz pytanko czy z braku szybszych pamięci zastosowano wolniejszy układ MSM2128-20RS (200 ns) który nie wytrzymuje i po jakimś czasie odmawia posłuszeństwa? Jeśli ktoś miał podobny przypadek niech sprawdzi jaki układ wymieniał. Trzeba by sprawdzić jaki jest zegar w układzie, w którym pracuje pamięć. Ciekawe jak długo podziała ta nowa pamięć. Elektronika sprawna - jedno z głowy. Okazało się, że interfejs we wtyczce także jest uszkodzony - rozebrałem, sprawdziłem połaczenia, przeczyściłem styki i przelutowałem połaczenia ale żadnego efektu. W interfejsie znajdują sie dwa układy:
MOS 6523T w podstawce
MOS 251641-03
jeśli ktoś miałby niepotrzebne to chętnie odkupię.
Ostatnia sprawa to napęd, który nie odczytuje dyskietek - wydaje mi się że podejdzie jakikolwiek ze stacji 1541 z pierwszej wersji najlepiej z ciemnym panelem przednim. Jeśli ktoś ma to także chętnie odkupię bo szkoda mi byłoby rozbebeszać sprawną stację.
Teraz pytanko z innej beczki żeby nie zakładać nowego tematu i nie zaśmiecać forum. Chodzi o C64 który dziwnie się zachowuje. Mianowicie przy pierwszym włączeniu wszystko jest ok. komodorek odpala się i wszystko działa bez problemu. problem (choć nie zawsze) pojawia się po wyłączeniu i ponownym włączeniu np. żeby zresetować komputer i wczytać następną grę. Objaw jest następujący - czasami ciemny ekran i żadnej reakcji, czasami napis READY i żadnej reakcji. Wystarczy wyłączyć na dłuższy czas i wraca do normy. Przelutowałem wszystkie połączenia, podociskałem układy w podstawkach ale nie pomogło. Teraz pytanko czy wymienić kondensatory? czy to jakiś układ pada i lepiej dać sobie spokój z naprawą i kupić nową płytę lub całego C64. Dodam że zasilacz sprawny bo na innym komodorku działa bezproblemowo.