hobocti77xhobocti77x:
Raf:
jakie "grosze" to pc do dosa? bo 1541emu na kazdym pc nie pojdzie, raspberry pi za 150zl wydaje sie znacznie lepszym zakupem niz pc na ktorym 1541emu bedzie dzialac stabilnie (z tego co sie orientuje max pentum 1)
No to się nie orientujesz u mnie np. stabilnie działa na Pentium II Mobil 366 MHz
Cześć! Zrobiłem ten interfejs swojego czasu, gdy o innych wynalazkach (sd2iec, 1541u) wróble nawet jeszcze nie ćwierkały.
Działało doskonale na Pentium 200 MMX, na Duronie 650, Celeronie 633, Pentium 2 733. Problemy zaczynały się na Pentium 3 1Ghz. Kiedyś jeszcze sprawdziłem ten interfejs na Pentium 4 2 Ghz, oraz na Celeron 3 Ghz. Nie działa.
I na pewno działało na tym demo Deus Ex Machina (W konfiguracji ECS K7S5A + Duron 650), więc kompatybilność całkiem przyzwoita. Używałem tego do przenoszenia dyskietek c64<->PC (wystarczył kopier wbudowany w AR) do czasu zakupu 1541u, więc uważam, że to całkiem dobry, prosty do wykonania interfejs, jak ktoś ma niepotrzebny pc, albo kupił laptopa za grosze z LPT, to taniej nie będzie miał.
Tomasz
PS. Sądzę nawet, że bym mógł używać do dzisiaj tego interfejsu, gdyby nie żona i dziecko, oraz notoryczny brak miejsca na drugiego pc.