Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: c64 portable sx\dx - szukam opiniii  (Przeczytany 906 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
c64 portable sx\dx - szukam opiniii
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Czerwca 2014, 01:14 »
Da się. Jest external video.
Ciekawe czy ktoś przerobił  sx-a na zasilanie z akku.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Czerwca 2014, 02:19 »
shango:
podobno ktoś ma jeden w Polsce

Podobno boi się włączyć.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Ryan

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Listopada 2014, 14:12 »
Mam SX-64 i jest to wersja 'przenośna' hehe xD Żeby zatargać go na tegoroczny RetroKomp musiałem się nieźle nadźwigać :P Komputer fajny, jak każdy c64. Ale nie jest kompatybilny w 100% z normalną komodą. Nie ma portu magnetofonu i przez to też ma zmieniony ROM, co powoduje że nie wszystko na nim działa. Przy współpracy z Jiffy, stacja śmiga cudownie \"\" Jedyną bolączką jest dla mnie to że wewnętrzna stacja ma nr 8 i kiedy kożysta się z sd2iec no to albo trzeba programowo ją wyłączyć albo zmienić jej nr, ewentualnie przekopiować obraz dema na prawdziwą dyskietkę 5.25''. Ekran jest mały - 5'' ale bardzo czytelny. Może dlatego że szybka za którą jest crt, działa jak soczewka powiększająca ;) W SX'ie nie da się zamontować drugiej stacji, bez większej przeróbki, ponieważ przeszkadza nam w tym expansion port umieszczony nad pierwszą stacją. Nie ma też tam zbyt dużo miejsca na drugi kontroler stacji - płyte główną od stacji. SX oprócz braku wyjścia magnetofonowego, ma wszystkie takie same standardowe wyjścia jak zwykły c64. W mojej walizeczce siedzi stary SID, jak to napisał Stary Marabut, który już do niego kiedyś zaglądał. W sumie to by było tyle, z ogólnego opisu. Tak jak napisał Skull, to fajna ciekawostka, przydaje się na imprezy jak RetroKomp, bo nie trzeba ze sobą targać góry sprzętu tylko jedną ciężką walizeczkę, ale i tak wole zwykłą c64 :P

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Listopada 2014, 14:18 »
nie no komputer klasa, ma swoje zady i walety ... z mojej perspektywy, waga ... może jednak zrobić nowe MOBO c64 z fjuczersami ?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Listopada 2014, 14:43 »
Skull:
Dobrze mówi dx-64 to sx z dwoma stacjami, commodore 65 to c65dx niby podobnie, a jednak.

Nie, nie mowi.

"The Commodore 65 (also known as the C64DX, not to be confused with the Commodore SX-64 portable unit) is a prototype computer created by Fred Bowen and others at Commodore Business Machines (CBM) (part of Commodore International) in 1990–1991. In the end of 1990 the decision to create the C65 was taken.[1] The project was cancelled later on."