Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: 1541-II przestała czytać  (Przeczytany 849 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline elroy

• Level 4
    • piwo.org
1541-II przestała czytać
« dnia: 12 Marca 2014, 21:43 »
Problem bardzo irytujący. Po wczytaniu kilku pogramów wyłączyłem sprzęt i wszystko grało. Po 2-3h włączam i nie mogę wczytać żadnego programu

Za każdą próbą stacja się włącza, 2-3 sekundy coś czyta, robi znane zgryyyyyt i dostaję komunikat ?File not found error
Przeczyściłem spirytusem głowię, ale nie pomogło. Po takiej operacji dioda pomarańczowa miga cały czas.
Przy włączeniu nie ma żadnych komunikatów diodą o błędach, próbowane na 20 dyskietach.

Do uratowania sprzęt?

(wygląda to tak jak na tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=V96pwwPbByY )

C64, C64G, C64C, C64 DTV, 3x 1541-II, SD2IEC, Final III, DualSID, Mon. 1084s, Jiffydos, A500/600

jani

• Gość
1541-II przestała czytać
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Marca 2014, 22:27 »
U mnie było podobnie raz przeczyściłem delikatnie z przyzwyczajenia tak jak soczewkę lasera i nie pomogło, potem zrobiłem to drugi raz tym razem dużo mocniej i dłużej tarłem aż się wacik zginał i stacja ruszyła \"\" Ale co jakiś czas muszę operację powtarzać , może dyskietki mam usyfione.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
1541-II przestała czytać
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Marca 2014, 22:38 »
jani:
może dyskietki mam usyfione.

z piwnicy.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline shango

• Level 5
1541-II przestała czytać
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Marca 2014, 16:32 »
Z starymi dyskietkami pewnie problem, źle przechowywane w wilgoci to i nośnik się degraduje i potem osadza na głowicy. Większość na allegro takich dyskietek jest, leżały u bałera w garażu 20 lat a potem trafiają na allegro. Ja używam tylko teraz dyskietek co kiedyś sam kupiłem bo wiem jak były przechowywane. Wyczyść dokładnie głowicę jeszcze raz i najlepiej jeszcze prowadnice głowicy wyczyścić i zapodać trochę smaru w płynie na te prowadnice, nie używaj stałego smaru bo za duży stawia opór mechanizmowi przesuwania głowicy. Jeszcze może być problem z stabilnym zasilaniem. Kondensatory tracą swoje właściwości po tych 20 czy więcej latach i warto to jeszcze sprawdzić. Zrób sobie dodatkowo zasilanie z zasilacza od PC stacja wymaga 5 i 12V co łatwo wyprowadzić z molexa pecetowego.

Offline F7sus4

• Level 6
1541-II przestała czytać
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Marca 2014, 23:47 »
Film na YouTube ma ponad rok - to sie nazywa refleks! \"\"