Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Powrót do korzeni...:-)  (Przeczytany 17267 razy)

Offline heniek29cr

• Level 5
Powrót do korzeni...:-)
« dnia: 30 Lipca 2013, 15:09 »
Witam serdecznie. Po ładnych parunastu latach odpaliłem mój sprzęt z dzieciństwa na szczęcie nie padł ofiarą moich młodszych braci i wszystko działa. Moj sprzęt to C64G stacja 1541 i magnetofon plus parę dyskietek i kasety oraz kartridge w tym Action Replay\"\" Mam też Amigę 600 z którą już się uporalem dzięki PPA. A wracając do tematu byłem zaskoczony,że po tylu latach sprzęt działa jak powinien choć musiałem sobie odświeżyć pewne utracone już wiadomości ale dzieki internetowi i forum  już se radzę. Dzieki panu wackee wzbogacilem się o nowe dyskietki z grami i demami, które przeszły moje oczekiwania..\"\" dzięki wielkie. Niedawno też zakupiłem myszkę commodore i chodzi pieknie pod geosem.
A pytanie moje dotyczy gier dyskowych(dogrywajacych) bo nie mam ich za wiele a tak naprawdę to one pokazują prawdziwy power tej maszyny. Macie jakaś listę najlepszych gier na dyskietki? Oraz czy jest wersja prince of persja na dyskietkę? No i gdzie je dostać?
Dzięki i pozdrawiam.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Lipca 2013, 16:51 »
Power tej maszyny ukaże się po podłączeniu 1541U, które jako cartridge ma 3 funkcje - pełną emulację stacji 1541, odczyt danych z pendrive'a USB i z karty microSD, wbudowane REU do 16MB oraz emulację dowolnego cartridge'a w tym Easy Flash również. Oznacza to możliwość podmiany ROMu na np. Jiffi Dos bez otwierania kompa. Odpalisz sobie wszelkie gry takie jak Prince of Persia (wymagające REU), dema na REU, filmiki. Zapomnij, żeby bez REU ruszył POP. Wszyscy czekamy na UK1541 (ugotowany kisiel), gdzie zapewni nam on emulację stacji po włożeniu do User Portu - @kisiel kiedy ruszy w świat UK1541??
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline heniek29cr

• Level 5
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Lipca 2013, 17:04 »
Wow no widzę ,że czeka mnie gruba lektura aby to co Pan napisał ogarnąć ale i tak dzięki za odpowiedz\"\" Pozdrawiam

Offline heniek29cr

• Level 5
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Lipca 2013, 17:48 »
Mam jeszcze jedno pytanie czy problem kondensatorów(wylewanie) dotyczy również c64 i stacji 1541? podobnie jak ma się to z Amigami?

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Lipca 2013, 18:39 »
Witam
Co do gier. Jest tego tyle że nie sposób wymienić wszyskie dobre.
Poszukaj forum z ocenami gier.
Z kondensatorami raczej nie ma problemów.

Offline heniek29cr

• Level 5
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Lipca 2013, 18:56 »
StaryMarabut
Tak ale gdzie można kupić ewentualnie zamówić bo sledziłem aukcje na allegro ale z grami na dysk nie jest wesoło........ A marzy mi się Wings of Furry bo mam na kasacie tylko jedną plaszę więc wnioskuję, że na dyskietce jest całość. Pozdr.

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Lipca 2013, 19:08 »
Daj ogłoszenie kupna.
Lub sam spróbuj przenieść na dyskietkę obraz  dyskietki z sieci.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Lipca 2013, 19:08 »
No tu masz 1541U (tu kupowałem)

http://www.1541ultimate.net/content/index.php

Jest coś o podobnych a może nawet większych możliwościach bo emuluje amigę a jest też jednocześnie cartridgem do C64 (albo może w trybie stand alone być C64 lub amigą). Chamaleon nie ma jeszcze tak precyzyjnie dopracowanego rdzenia C64 jak 1541U, to pewnie kwestia czasu...

Tu (też) go kupowałem

http://www.vesalia.de/e_chameleon.htm
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline heniek29cr

• Level 5
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Lipca 2013, 20:53 »
A jak u was dodaje się ogłoszenia bo jakoś nie widzę giełdy, a chętnie kupię dyskietkę z wings of fury pełna wersja. A co nagrywania samemu to muszę jeszcze doczytać. Dzięki i pozdro

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Lipca 2013, 21:23 »
heniek29cr
Witam ;) Cieszę się że dyskietki cieszą ;)
Pierwsza uwaga - na tym forum jesteśmy ze sobą na Ty, starczy tych "Panów".

Jeżeli chcesz nacieszyć się dyskowymi grami to opcji masz kilka.
1541Ultimate czyli emulator stacji to jedna opcja, cena około 600+ zł. Urządzenie jest naprawdę wypas (też posiadam i korzystam), no ale jest to inwestycja.

Kupowanie oryginalnych gier to druga opcja - ebay, allegro, ale na pewno naszukasz się zanim znajdziesz dokładnie to czego chcesz, bo to aktualnie towary raczej unikatowe.

Inna opcja to kabel połączeniowy PC - stacja 1541, dzięki któremu możesz wrzucać sobie na dyskietki gry ściągnięte na przykład z bazy CSDb (są to w większości cracki). Zastanowiłbym się poważnie nad tą opcją, skoro już masz 1541. Jesteś wtedy raczej niezależny - wystarczy kilka dyskietek na które nagrasz sobie co będziesz chciał \"\"

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Lipca 2013, 21:28 »
No jeszcze może przenosić  obrazy na dyskietki przy pomocy SD2IEC, ale i tak kabel taniej wyjdzie.

Mamy dział Bazar.

Offline heniek29cr

• Level 5
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Lipca 2013, 21:56 »
wackee
No dyskietki naprawdę super niektóre dema mnie zadziwiły a gierki rewelacja. I muszę przyznać, że najlepsze były te nieopisane bo ta ciekawość co teraz.............  A co do kabla połaczeniowego 1541 z pc to jest to proste w obsłudze? Bo właśnie o nim myślałem....

Offline heniek29cr

• Level 5
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Lipca 2013, 22:17 »
StaryMarabut
Dopiero teraz znalazłem ten bazar.....................\"\"

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Lipca 2013, 22:18 »
heniek29cr:
niektóre dema mnie zadziwiły

Ej normalnie serce puchnie jak się to czyta \"\"

Kabel jest w miarę prosty w obsłudze, instalacja jest trochę "tricky" ale szef tego forum Raf kompilował ostatnio instalkę, a jakbyś nie dawał rady to pomożemy ;)

Offline heniek29cr

• Level 5
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Lipca 2013, 22:26 »
wackee
No dema naprawde robią wrażenie ale mam też w swojej kolekcji demo Digitall Excess,które będę pamiętał do końca życia................ jak pierwszy raz odpaliłem............odpadłem i po restarcie sprzetu po 12 gdzieś latach poszło na pierwszy ogień.
dziś najbardziej mnie zdziwiły te trójwymiarowe.... kurde naprawde dobre i świetna muza........

P,S. dostałeś maila za tytułami?