Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Dyskietka: Problem ze zmianą nazwy pliku z nazwą ","  (Przeczytany 3198 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sna

• Gość
Dyskietka: Problem ze zmianą nazwy pliku z nazwą ","
« dnia: 10 Czerwca 2013, 18:40 »
Właśnie dostałem paczke z allegro ze stacją dysków.

I teraz chciałem skopiować dwa programy z kasety, tak jak pisaliście, że jeżeli nie mam Finala to LOAD SAVE może ucinać końcówki długich programów więc robić za pomocą programu Spectacular Copy. Niestety nie ma tam opcji nazwania pliku a na kasecie programy były nie nazwane (robiąc pliki wav na kasetę nie wiedziałem, że to się przyda i zapomniałem ponazywać te pliki), teraz zrobiło mi na dyskietce pliki o nazwie "," i nie działa zmiana nazwy poleceniem:

OPEN 15,8,15,"R0:new name=old name":CLOSE 15

Aha i to nie dlatego, że są już dwa pliki o takiej samej nazwie "," bo jak był jeden to też nie chciało zmienić nazwy. Poniżej screen jak to dokładnie wygląda:

\"\"

Offline ruter

• Level 3
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Czerwca 2013, 19:19 »
Nie wiem jak jest przy zmienianiu nazwy, ale przy kasowaniu pomagało zmienienie z "," na "?", ale to kasowalo wszystkie pliki o nazwie na jeden znak, więc nie wiem czy zadziała tutaj. Możesz jeszcze pobawić się tym jakims programem typu dirmaster

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Czerwca 2013, 19:30 »
Dokładnie, musisz odpalić program DirMaster, jest go ze 100 wersji na csdb. W nim zmienisz sobie nazwy tych plików na takie jak chcesz \"\"

Aha, no i na przyszłość - w Spectacular Copy (jeżeli używasz wersji Triad o której pisałem) jest opcja zmiany nazwy, musisz tylko wyłączyć tryb automatyczny, i wtedy po załadowaniu pliku z taśmy program pyta czy nagrać na dyskietkę, naciskasz "<-" (strzałka w lewo) i zmieniasz nazwę zanim nagra się na dysk \"\"

sna

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Czerwca 2013, 20:39 »
OK już sobie poradziłem, a przy okazji powiedzcie jak jest z żywotnością tych dyskietek. Bo dostałem ze stacją 5 dyskietek z czego na 3 nie ma nic ciekawego. Teraz na jednej nagrałem Blue Barona i działa, ale myślicie, że ogólnie takie dyskietki z czasów Commodore będą dobre? Czy zaopatrzyć się gdzieś w nowe? Bo np. kasety jak wziąłem do nagrywania jakieś stare z muzyką to były ciągle LOAD ERROR, w przypadku kaset to tylko nowe z Saturna mają sens.

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Czerwca 2013, 20:45 »
@sna - spokojnie korzystaj ze starych dyskietek. Nowe trudno dostępne a ceny są nawet 10 razy wyższe niż stare.
Z kasetami masz dziwnie - u mnie bezproblemowo działają stare taśmy, chociaż mam zachowane też nówki stilon 60 jeżeli dobrze pamiętam na czarną godzinę.

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Czerwca 2013, 21:39 »
Do Amigi dyskietki padaly jeszcze przed wyjeciem z pudelka. Do Commodore wiekszosc dyskietek bedzie dzialala jeszcze 15 lat po tym, jak o nich zapomnisz.