Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Chyba uszkodzony SID  (Przeczytany 903 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kartofel

• Gość
Chyba uszkodzony SID
« dnia: 30 Maja 2013, 20:45 »
Siemano, jestem tu nowy.

Wygrzebałem dziś z klamotów swojego starego C64. Docelowo ma zostać zreanimowany i dostać n-te życie, niestety czas mu zaszkodził.

Po włączeniu przez kilka nawet do kilkunastu minut jest normalny dźwięk, po czym stopniowo pogarsza się jakość aż do całkowitego zaniku. SID robi się w tym czasie bardzo gorący. Dźwięk zanika stopniowo, pod koniec jest cichy, zakłócony buczeniem.

Zasilanie SIDa jest poprawne, znalazłem schemat wyjść audio/video i wszystkie inne elementy wydają się sprawne.

Płyta główna ma oznaczenia 2523II revB sid 8580 R5 jest w podstawce.

I teraz pytanie - czy wystarczy wymienić na inny egzemplarz 8580, czy ważne jest też to R5 ?
Czy zakup samego układu jest w miarę realistyczny ? Wolałbym nie kupować kolejnego C64 na rozbiórkę.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Chyba uszkodzony SID
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Maja 2013, 20:50 »
będzie teraz wysyp uszkodzonych sidów na allegro. Proponuje zakupić na ebay'u tam nie ma polskich złodzieji.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Kartofel

• Gość
Chyba uszkodzony SID
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Maja 2013, 21:02 »
Właśnie sprawdziłem na ebayu, pokazuje mi jeden taki układ z dopiskiem 'Very Rare' za jedyne 30+$. Trochę drogo \"\"
O wiele taniej zassać z allegro jakiś C64, szkoda mi jednak rozbierać na części zabytek.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Chyba uszkodzony SID
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Maja 2013, 21:11 »
to co mowisz jest dziwne, nie slyszalem jeszcze o takim stopniowym zaniku dzwieku. 8580 zawsze ma r5 w nazwie.

jesli nie zalezy Ci na tym aby brzmienie bylo 100% takie samo, za to zalezy Ci na tym aby scalak juz nie mial jak pasc, to lepiej sobie zrobic swinsid.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Kartofel

• Gość
Chyba uszkodzony SID
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Maja 2013, 21:18 »
Prawdopodobnie stopniowy zanik dźwięku spowodowany jest nagrzewaniem się układu, a rozgrzewa się do naprawdę dużych temperatur. Na nóżce 27 pojawia się po jakimś czasie napięcie stałe.
Jeszcze dla czystego sumienia spróbuję rozpiąć połączenie między SIDem a tranzystorem i sprawdzę co będzie wtedy, ale jestem prawie pewien, że wina leży w układzie.

Jaki jest realny koszt zakupu sprawnego 8580 u nas w Polsce ? Sprzęt raczej musi pozostać w stanie oryginalnym.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Chyba uszkodzony SID
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Maja 2013, 21:27 »
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Kartofel

• Gość
Chyba uszkodzony SID
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Maja 2013, 23:07 »
No cóż sprawdziłem jeszcze raz wszystko dokładnie, SID na 99,9% uwalony.
Teraz oficjalnie takiego poszukuję, gdyby ktoś miał na sprzedaż, proszę o info \"\"

Offline wegi

• Level 7
Chyba uszkodzony SID
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Czerwca 2013, 01:56 »
Obyś następnego nie uwalił jak masz jakie przepięcia na płycie. @raf r5 jak domniemuję to rewizja i skoro doszła do 5 to pewnie po drodze musiało być multum innych - niekoniecznie 1,2,3,4,5 ale także r3.0a r4.01... itp ble ble znane i zapomniane nawet przez konstruktorów
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline F7sus4

• Level 6
Chyba uszkodzony SID
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Czerwca 2013, 11:55 »
R1-R4 to byly 6581, a R5 to 8580 juz, przy czym R1 nie trafilo nigdy na rynek. Podrewizji oficjalnie nie bylo, natomiast bywa tak, ze 2 SIDy w rozstrzale nawet 3-4 tygodni produkcyjnych potrafia brzmiec zauwazalnie inaczej (na ucho, nie wykresie). A ten patent z coraz gorszym brzmieniem wraz ze wzrostem temperatury chcialbym zobaczyc na wlasne oczy. Moze pojdzie jakies fajne glitche na tym wycisnac. \"\"

Offline ExciterELB

• Level 6
Chyba uszkodzony SID
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Czerwca 2013, 17:07 »
ja bym tak nie szedł na 99.9% w to że SID padnięty. Dostaliśmy kiedyś od wujasa (91 rok) telewizor 14", kolorowy, z niemczech! \"\" po paru minutach grania po prostu się wyłączał. Ojciec tak długo drążył temat, aż znalazł. Głupi rezystor nagrzewał się i robił przerwę, po czym wystygł i wracał do swojej wartości. Obadaj czy coś w okół SIDa nie nabiera jeszcze temperatury. Że SID parzy w paluchy to akurat standard.

Kartofel

• Gość
Chyba uszkodzony SID
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Czerwca 2013, 17:33 »
Tylko tak się składa, że znalazłem schematy płyty C64E i posprawdzałem co się dało, do niczego nie można się przyczepić a dźwięk niestety ginie przy czym sytuacja stopniowo się pogarsza, teraz to dźwięk mam może do minuty po włączeniu później albo cisza, albo zostaje jakieś buczenie/podpiardywanie w tle.
Wylutowałem rezystor 10k oddzielający nóżkę 27 SIDa od reszty i jest to samo co było, tzn po nagrzaniu jest tam napięcie stałe, ani śladu dźwięku.