Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Groepaz story begin.  (Przeczytany 11675 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Groepaz story begin.
« dnia: 17 Maja 2013, 02:35 »
User Comment
Submitted by Groepaz on 15 May 2013
so poland will become a dangerous country ? oooops. did i ....... /o\

Zastanawiam się co w tej pełnej "musgownicy" siedzi poza gestapowskim kutasem :P

idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Groepaz story begin.
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Maja 2013, 11:38 »
Link ? Nie mam czasu na przeglądanie CSDB dzisiaj ;)
-profil nieaktywny-

Offline kenji

• Level 5
Groepaz story begin.
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Maja 2013, 20:05 »
Daj linka szefie.

Offline Kisiel

• Level 7
Groepaz story begin.
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Maja 2013, 21:07 »
http://csdb.dk/release/?id=118639

wacek to jest wacek ;)

Ten szkop to ma całkiem zrytą pyte... jak zapodałem linka do UK1541 to  napisał że on nie wierzy w filmy z YT...  GA MA TDC to też fake \"\"

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Puma

• Gość
Groepaz story begin.
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Maja 2013, 23:05 »
Olać gnoja

Offline Kisiel

• Level 7
Groepaz story begin.
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Czerwca 2013, 11:55 »
najnowszy wynalazek, "Top onefile Demos"  \"\"

Offline F7sus4

• Level 6
Groepaz story begin.
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Czerwca 2013, 18:48 »
Mnie tam odpowiada. Takie "Daah, those acid pills!" i inne mikroprodukcje z "Demo of the Year" masowo zasypaly Top10 i kalibrem raczej nieszczegolnie pasowaly do pozycji typu "Coma Light 13", "Edge of Disgrace" itd.

Offline Kisiel

• Level 7
Groepaz story begin.
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Czerwca 2013, 20:48 »
No cóż jako lajkonik w temacie DEMO, DEMO DYSKOWE, DEMO PLIKOWE.
Greopaz powinien wprowadzić kategorię na Silesia Party 7, X-Party COMPO:
DEMO PASUJĄCE DO PORZĄDKU W GESTAPO  :P

Nie ma rozdziału na compo, gdzie są produkcje prezentowane aka dema, na demo jedno plikowe czy dyskowe ale jest np. 4K. 64K itp. Twór sztuczny i wykreowany tylko przez to, że ludzie sobie jaja robią na csdb z votowaniem, więc problemem jest głosowanie.

Więc w całości się z Tobą nie zgadzam \"\"

Offline F7sus4

• Level 6
Groepaz story begin.
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Czerwca 2013, 19:33 »
Kisiel:
(...) na demo jedno plikowe czy dyskowe ale jest np. 4K. 64K itp.

No jednoplikowka to sila rzeczy ≤64kB, takze miescisz sie wewnatrz drugiej wymienionej kategorii.

Z racji objetosci, takie produkcje czesto ograniczaja sie do pojedynczego efektu plus/minus scrolla i tyle w nich "dema w demie". Wiecej powodow do dokonania rozdzialu nie potrzebuje, ale co ja tam sie znam...

\"\"

Offline kenji

• Level 5
Groepaz story begin.
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Czerwca 2013, 20:47 »
Na C64 jeszcze nie widziałem kategorii intro 64k \"\"

Offline Kisiel

• Level 7
Groepaz story begin.
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Czerwca 2013, 23:33 »
kenji:
Na C64 jeszcze nie widziałem kategorii intro 64k

No ale F7sus4 nie musi tego wiedzieć. 64K było wymyśloną kategorią na maszyny 16/32B, po prostu do C64 nie da się wczytać 64KB danych t.j.65536 bajtów... dlatego jest kategoria 4096;)
Jedyną kategorią wymyśloną na potrzeby intra była produkcja Real Time/Esm z tego co pamiętam ;) To było jakieś intro 32K czy cuś.

A wracając do trudności i efekciarstwa, jest różnica w demie plikowym a dyskowym w postaci takiej, że efekt jest liczony/przeliczony w czasie rzeczywistym lub też przeliczony jest odczytywany z dysku ala animacja... czym starsi koderzy się brzydzą ;)
To powoduje, że demo One-der, Downfall, fr-08, fr-030 bije koderskim łbem większość dem dyskowych, właśnie dlatego że nie czytają z dysku precalków, obrazków i muzy.

Offline kenji

• Level 5
Groepaz story begin.
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Czerwca 2013, 00:06 »
Tabelkologia górą! Pewnych rzeczy nie ominiesz.

Dla mnie zawsze perełkami były intra 4k. Czapki z głów. Wczoraj na demoshow było kilka zajeb... interek. Gwoli prawdy też trzeba przyznać, że sporo pomagają windowsowe biblioteki, czy też directx. Kiedyś jeśli w intrze 64k chciałeś mieć głos, to musiałeś sam playera napisać. Wielu też poległo na własnym silniku.

Offline Skull

• Level 6
Groepaz story begin.
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Czerwca 2013, 09:22 »
A mnie akurat rozróżnienie kategorii na one file demo się podoba - i wcale nie prawda że stacji się używa tylko jako dodatkowego ramu. Same loadery to już sztuka demoscenowa - co prawda ostatnio ogranicza się do wybierania gotowych rozwiązań, ale i pojawiają się perełki w rodzaju Bongo, które chcą zerwać z dotychczasowym porządkiem.
No i zaraz po speedcode (który powienien być gerowany programowo - lub spakowany) największe dane to jednak grafika - nie da się ukryć że nieodłączny element demonstracji, cieszący oko widza - jak to pogodzić z jedno plikówką?
Nakład pracy jest też różny, długie dema to też często praca zbiorowa, a więc trudniejsza koordynacja wykonania.
I w drugą stronę, pewne perełki jednoplikowe ginęły już na starcie wśród wielkich tytułów, teraz je widzę na drugiej liście od razu.
Co do osoby Groepaz-a to zwykły nadęty burak.

Offline F7sus4

• Level 6
Groepaz story begin.
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Czerwca 2013, 12:03 »
Produkcje 256b, 1kB, 4kB, 32kB, 64kB etc. zasadniczo sa jednoplikowe i kazdy z tych rozmiarow jest w roznym stopniu popularny na roznych platformach (64kB przy C64 tez mnie zartobliwie zaskoczylo). Roznica z intrami na PC jest obecnie taka, ze korzystaja z zasobow zewnetrznych (player w .dll, shader w .dll, czcionka systemowa) i nie jest to wliczane do limitu wewnatrz kategorii rozmiaru; 15-20 lat temu nazywano to cheatem/lamerstwem. W temacie CSDB, sprawa do rozstrzygniecia jest raczej "intro vs one file demo", bo o ile dla wiekszosci platform, intro=demo ograniczone rozmiarem, tutaj pojawilo sie kryterium pojedynczego pliku. Trafne tak samo, co oryginalne.

\"\"

Offline Skull

• Level 6
Groepaz story begin.
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Czerwca 2013, 14:08 »
Dla mnie Intro, to dzieło jedno efektowe - kojarzy mi się bardziej z crackingiem gier. Z oczywistych względów nie powinno przekraczać pewnej ilości pamięci (bo jeszcze jest gra \"\"
Czyli 16kb do 24 kb max. Ale to tylko moje wyobrażenie, wiem że definiowane jest trochę szerzej.