Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Wykład (m.in.) o naprawianiu 8-bitowych komodorków  (Przeczytany 1379 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wackee

• Level 6
Wykład (m.in.) o naprawianiu 8-bitowych komodorków
« dnia: 02 Kwietnia 2013, 01:08 »

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Kwietnia 2013, 08:43 »
SwinSid'a reklamują z Polski \"\" Fajne
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Kwietnia 2013, 13:05 »
Czy dobrym pomysłem byłaby wymiana wszystkich elektrolitów na tantale?
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Kwietnia 2013, 15:21 »
Wegi - wszystkich może nie. Ale jakieś 99% pewnie można - np. te które są między zasilaniem a masą.

Szybki rzut oka na schemat - i np. na wejściu Audio In (to co wchodzi do SIDa) jest elektrolit, którego na tantala lepiej nie zamieniać. Tantali nie powinno się dawać tam, gdzie może się zmienić polaryzacja.
-profil nieaktywny-

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Kwietnia 2013, 15:28 »
ja osobiście bym zmieniał na elektrolity w sprzęcie który używasz. Na tantale szkoda kasy i wymiarowo też słabo.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Kwietnia 2013, 10:30 »
O - właśnie ostatnio się nad tym zastawiałem również. Tantale chyba żywotniejsze? - a ile ich w sumie wyjdzie?

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Kwietnia 2013, 11:09 »
@Skull,
Sprawdz sobie najpierw 1000uF leżący czy jest w ofercie tantal pasujący do miejsca lutowania (koło portów joy'a)

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Kwietnia 2013, 17:55 »
no i pomyliłem - chodziło mi o polimerowe - takie co montują teraz na płytach do PC. No nie mówię że wszystkie, te giganty sobie odpuszcze, chociaż zależy to jak bardzo rozciągnie się nóżki \"\"

Esio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Kwietnia 2013, 20:38 »
Panowie, panowie, panowie.

Też jestem za dopieszczaniem naszych ośmiobitowców. Pozwolę zadać pytanie dlaczego mowa o wymianie czegoś co jest dobre ? Ja w swojej krótkiej 14-to letniej karierze z elektrolitami związanej dowiedziałem się paru rzeczy:

Elektrolity umierają gdy:

- są kiepskiej jakości
- pracują w wysokich temperaturach
- pracują w układach impulsowych typu przetwornice
- wylewają same po latach nawet nie używane, co zostało przesądzone przy ich tworzeniu (smd w Amigach i nie tylko oraz niektóre elektrolity do druku przewlekanego)

Z tego co mi się wydaje komodorek nie spełnia żadnych z powyższych warunków i ich wymiana to zbędny wydatek. Ani razu nie znalazłem umierającego kondziola w komodzie, co nie znaczy, że wy nie. Za to w kamerach, Amigach i układach prostujących napięcia impulsowe to na wage można wymieniać \"\" Co wcale nie stoi na przeszkodzie żeby wymieniać je dla samego "unowocześnienia" maszyny pod względem wyglądu \"\"

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Kwietnia 2013, 21:19 »
Dzięki wielki dla Esia - za fachową opinię. Cenię to.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline shango

• Level 5
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Kwietnia 2013, 22:39 »
Witam

Kondensatory wymieniałem w układzie modulatora, w normalnych sklepach ciężko jest kupić firmowe dobre kondensatory jak już się kupi to mam taka zasadę że wolę dac na większe napięcie zamiast np. 6.3 V daje 10 V pojemnośc zostawiam jak była oryginalna. Teraz naprawdę cięzko kupić dobre firmowe kondensatory (kupuje na allegro ale są dużo droższe niż badziewiaki w sklepach ale dobre). Dzisiejszy sprzęt uszkadza się w 99 % przez wdliwie zaprojektowane układy zasilania i padają słabej jakości kondensatory. Kiedyś robiono sprzęt który miał działać latami. Nie mam teraz za dużo czasu ale kiedyś skrobne artykuł o naprawie sprzetu z dawnych lat.

Pozdrawiam
Mirek

shango/vermes

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Kwietnia 2013, 23:24 »
wegi:
Dzięki wielki dla Esia - za fachową opinię. Cenię to.

Zamiast słuchać tej czy owej opini, warto zainwestować w sprzęt pomiarowy i po prostu zmierzyć pojemność kondensatorów. Znaczenie właściwego doboru i stanu technicznego kondensatorów:
\"SD

żródło : http://elm-chan.org/docs/mmc/mmc_e.html

Można też założyć, że wszystko jest wieczne.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Kwietnia 2013, 00:13 »
Szczerze mówiąc mam problem drobny. Uważam, że Esio Kisiel i shango mają rację. Kisiel no nie będę inwestował w sprzęt pomiarowy \"\" Mój problem polega na tym, że nie zawsze po wywołaniu menu 1541U firmware od wersji bodajże 2.4c powrót z menu jest failed. Znaczy się ekran jest przesunięty o różną nie zawsze tą samą ilość pixeli i klawiatura nie odpowiada. Kursor mruga. Cokolwiek to jest jest to kwestia zapewne jakiejś zmiany timingów w firmware. W 1541U V1 po powrocie do wersji 1.7B błąd nie występował. Ponieważ wacek i inni posiadacze U2 nie zgłaszają tego wnioskuję, że timingi te w jakimś zakresie mogły zostać zmienione i właściwie dziłający C64 powinien łykać to na każdej wersji firmware'u. To co chcę zrobić, to wymienić VICa (PLA już podmieniłem - b/z), jeżeli błąd będzie występował dalej to pozamieniać CIA (bo zapasowego nie mam) i jeżeli to nadal nie poskutkuje - powymieniać kondensatory. Mogę również podmienić SIDa bo mam 1 zapasowy i drugi w drugim C64 jeżeli ktoś z Was hardware'owcy uzna, że może to być przyczyną tego buga.

Proszę o opinie

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Kwietnia 2013, 01:06 »
Z fabu w chinach wychodziły dwa VIC-e różniące się timingiem a przynajmniej ja mam takie, MOS to już inna epoka. Jak chcesz mieć inne timmingi to wymień VIC-a. Kondensatory służą do "stabilizowania" energi jaka jest w różnych częściach obwodu, i potem masz jajca jak powyżej na wykresach przy przełączaniu poboru energi, czy to ma wpływ na stabilność, szumy,zakłócenia?

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Kwietnia 2013, 01:37 »
OK dzięki.

Kisiel:
Kondensatory służą do "stabilizowania" energi jaka jest w różnych częściach obwodu, i potem masz jajca jak powyżej na wykresach przy przełączaniu poboru energi, czy to ma wpływ na stabilność, szumy,zakłócenia?

A ja wiem? Pytam fachmanów\"\"